Inför NLD

Nu har säsongen äntligen kommit igång på riktigt. Så här 5 omgångar in kan man kanske börja skönja tendenser till hur säsongen kommer att utveckla sig. Att Sheffield, Everton, Burnley och Luton huserar i botten på tabellen redan nu förvånar nog ingen. Det är nog bland dessa fyra vi kommer att återfinna nedflyttningskandidaterna i år. Blir spännande att se om Everton lyckas hålla sig kvar även i år. Det laget verkar ha fler liv än katten. Kanske kan Danjuma hjälpa dem över strecket även i år.

Noterbart är att Newcastle, Man U och Chelsea startat lite knackigt och parkerar även de på den nedre halvan i tabellen efter 5 omgångar. Åtminstone Newcastle och Man U kommer nog att återfinnas på övre halvan efter omgång 10-12 någonstans. Chelsea verka dock fortfarande lida av samma sjuka som förra året. Kommer Pochettino att få vara kvar hela säsongen….?

På övre halvan i tabellen kan vi gladeligen konstatera att vårt kära Spurs går som tåget. En sån här säsongsstart, poängmässigt, har vi visst inte haft sedan Jesus gick i badbyxor. Ange Ball har visat sig effektivt och kul att titta på. Senast mot Blades var det lite kniven på strupen och extra kul att se att vi gick för det hela vägen. Under Conte hade vi nog varken kvitterat eller gått för vinst utan efter deras ledningsmål hade vi nog fått pyspunka. Innan vi svävar i väg alldeles och pratar om serieseger och Europaplatserna ska vi komma ihåg att vi bara mött lag på den nedre halvan av tabellen än så det är lite upp till bevis när vi möter bra och formstarkt motstånd.

Med fyra raka segrar (och en oavgjord mot Brentford), aggressivt spel och ett målskytte som kommit i gång trots tappet av Kane är det ett Spurs fullt av självförtroende som på söndag går ut på planen för årets första NLD. För första gången på flera år kan man se fram emot ett NLD, där vi åtminstone på förhand, har en bra chans att knipa segern. Arsenal har också startat säsongen bra med fyra vinster och en oavgjord (mot Fulham hemma). Dock ingen match ännu mot topp 7 lagen. Vidare har det nästan uteslutande varit uddamålssegrar för dem utom mot Man U där man till slut rann iväg till 3-1 efter 2 mål på övertid (90´+6 och 90´+11). Så formmässigt är lagen ganska jämbördiga även om vi parkerar två platser över dem i tabellen i kraft av bättre målskillnad.

Det som talar emot ännu en trepoängare på söndag är våra svaga resultat på Emirates de senaste säsongerna. Av de fem senaste matcherna har vi bara mäktat med 1 poäng i fiendeland trots att vi slutat före dem i tabellen fyra av de fem senaste åren. Enda positiva med dessa matcher är väl att vi gjort mål i samtliga av dem. Den känsla som infunnit sig i de senaste drabbningarna är att vi inte riktigt varit påslagna när visslan gått. Seger i derbyt har verkat mycket viktigare för Arsenal än för oss och det känns lite som vi varit tagna på sängen när de kommit ut i full fart. Jag hoppas verkligen att detta år blir annorlunda, att Ange styr upp det hela och att vi spelar samma aggressiva presspel vi visat i de inledande matcherna och att vi slipat bort misstagen i backlinjen.

Läget i trupperna

På plussidan hamnar Arsenals europaäventyr, CL för första gången på sju år. Fyra dagar före årets första NLD så inleder de CL-spelet hemma mot PSV. Möjligen kan det tvinga Arteta att rotera mer än han vill och då de inte spelat CL på många år finns nog en vilja att göra det bra och spela med det bästa laget. Sedan finns ju alltid risken för skador och känningar när spelare matchas hårt. Tyvärr föll väl denna punkt ganska platt när de redan efter knappt 40 min ledde med 3-0. Resten av matchen blev mer en transportsträcka där Arteta började plocka in andrauppställningen redan efter 60 min.

Tror tyvärr vi får se den fräscha förstauppställningen på söndag.

Martinelli spelade inte mot PSV och har en känning. Dock gjorde vikarierande Jesus en bra match och jag tror inte de chansar med Martinelli på söndag utan vill få tillbaka honom när han är skadefri. Det spekulerades också om Salibas eventuella känning skulle hindra honom från spel men han spelade från start och gjorde det bra även han.

David Raya fick förtroendet mellan stolparna senast mot Everton och även i CL mot PSV. Är det dags för ett skifte i målet och att Ramsdale får sitta bänk ett tag?

Trolig startelva för Arse:

Hur är läget i Spurs trupp inför matchen då?

Vi nåddes, tyvärr, i går av nyheten att Peresic skadat korsbandet på träning och blir borta resten av säsongen. Kanske ingen katastrof men jag tyckte han gjort det helt ok när han kommit in. Under normala omständigheter ser jag kanske inte honom som en startspelare och vi har fler alternativ att använda nu när han är borta. Glädjande att Bentancur är tillbaka i träning. Dock minst 4-6 veckor bort innan han kan vara tillbaka. Sessegnon och Gil borta minst fyra veckor till. Lo Celso som ådrog sig en höftskada tidigare är tillbaka i träning och rapporteras eventuellt tillgängligt till söndagens match, men det skulle förvåna mig om vi får se honom kliva in på Emirates gräsmatta.

Vi har ju lyxen att inte distraheras av en massa andra matcher och cuper utan kan fokusera helt på ligan 😊. Ange brukar ju inte ha vanan att rotera bara för roterandets skull så jag tror (och hoppas) att vi får se i stort sett samma lag i de senaste matcherna.

Trolig startelva för Spurs:

Så här några dagar innan match börjar anspänningen och nervositeten byggas upp men jag känner ändå ett stort mått av lugn infinna sig. Det var ett tag sedan man såg fram emot ett NLD med annat än ångest i tanken. I år känns det som vi har ett lag och ett spel som kan utmana om de tre poängen och att vi verkligen vill göra match av det hela.

Det känns inte som en katastrof om vi skulle förlora heller men en vinst eller oavgjort skulle göra att vi behåller momentum inför Liverpool matchen. Med en förlust på söndag så blir matchen mot Pool oerhört viktig. En förlust där med så kan säsongen vända raskt, ivrigt påhejade av oss supportrar.

Personligen hoppas jag på en säsong där man slipper att varje vecka läsa om Enic, Levy, Ange och diverse spelare som ska drivas ut ur klubben.

Men en match i taget och närmast alltså ett spännande NLD. Jag hoppas att man får gå och lägga sig på söndagskväll med en skön känsla i kroppen.

Nu kör vi!

COYS

Mats Löfström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.