(foto: jenny boström)

The Stadium Curse

Nu när det är landslagsuppehåll och längtan efter att Premier League ska köra igång igen är stor, så sitter man (såklart) och kollar på vilka matcher man längtar lite extra till. NLD datumen (såklart), kanske Chelsea och Liverpool matcherna med? Kanske planerar man att åka över och vill hitta bra matcher som passar ens resplaner.

Själv har jag en match som alltid planeras in i kalendern (efter NLD-matcherna) och det är Man City hemma (The Stadium Curse).

Det är väl numera ganska välkänt att Spurs har lätt för City hemma. Faktum är att vi är obesegrade hemma på Tottenham Hotspur Stadium i mötena mot City, alltså sedan april 2019. Vidare har faktiskt City inte ännu lyckats göra ett enda mål på i hemmaborg. 5-0 i matcher och 7-0 i målfabrikationen. Trots att City under dessa fyra år haft fantastiska spelare, fått straffsparkar mot oss och haft 84 avslut har bollen inte trillat in ännu.

Självklart finns det många anledningar till detta men det har satt sig i City spelarnas (och tränarnas) medvetande. Det ÄR uppförsbacke för dem redan innan matchen startar.

Det illustreras tydligt av att Pep faktiskt pratar om en ”Stadium Curse” och att vi är ”starka på hemmaplan”. Visst, mot City är vi det men generellt lite för mycket upp och ned. Tittar vi på PL-statistiken tre år tillbaka så har vi har spelat 40 matcher hemma som resulterat i vinst eller oavgjort. 37 matcher har slutat med Spurs vinst eller oavgjort på bortaplan så vi har vi ingen tydlig hemmatrend att luta oss mot.

Denna trend har etablerats under den senaste, ganska turbulenta period vi gått igenom.

Pochettino, Mourinho, Nuno och Conte har alla på ett eller annat sätt bidragit till detta och inte i någon av dessa matcher har vi på något sätt favoriter, snarare uträknade underdogs.

Men vi tar det från början.

9 April, 2019 – Kvartsfinal i CL. City hade i det läget fyra raka utan förlust mot oss i ligaspelet

(3 vunna och en oavgjord samt 10-4 i målskillnad) och självförtroende är på topp. En enkel match att städa av på väg mot CL finalen!

De verkar ha missat att matchen innebär CL-premiär på Nya Tottenham Hotspur Stadium! Spurs kommer ut taggade och vi spelar riktigt bra den matchen. Tyvärr utgår Kane skadad men vi vinner (välförtjänt?) med 1-0 efter mål av Son och räddad straff av Lloris.

I returen förlorar vi visserligen med 3-4 men tar oss ändå vidare i CL-cupen på bortamål (en regel som fortfarande gällde 2019) och får möta Ajax i semi, en historia vi alla kan utan och innan.

2 Feb, 2020. PL. Här lyckas vi på något konstigt sätt vinna tack vare vår hypereffektivitet i omställningsspelet. Trots 35% – 65% i bollinnehav och 3 – 19(!) i avslut lyckas vi sätta dit två av dem via Bergwijn och Son, och City börjar ana oråd.

21 Nov, 2020. PL. Inför denna match är förutsättningarna annorlunda. Efter en stark start av säsongen så leder vi faktiskt ligan 10 omgångar in med hela sex poäng före City som inte ligger bättre än 11:a i serietabellen vid detta tillfälle. Så City har all press på sig inför denna drabbning. I vanlig ordning backar vi hem, låter City ha bollen och kontrar. 4-22 i avslut till City och 2-0 till oss i matchen efter mål av Son (igen) och Lo Celso. Nu börjar förbannelsen på allvar att diskuteras.

15 Aug, 2021. PL. Säsongspremiär hemma mot City. Under försäsongen har ”the Curse” diskuterats till och från, och från Cityhåll har man försökt tona ned den bäst man kunnat. ”Det är som vilken match som helst” men tydligt är att det satt sig i deras medvetande. Nu har dem chansen att bryta förbannelsen.

Matchen blir en ganska tillknäppt historia med få chanser åt båda hållen men utgången är ju given. Sonny (i fjärde raka hemmamatchen mot City) nätar 10 min in i andra och det blir också slutresultatet. Efter matchen får Pep får svara på hur de ska bryta förbannelsen och han försöker återigen slingra sig med att det är ”en match som alla andra” men nu är förbannelsen inte bara tankegods utan en realitet.

Så med fyra raka vinster och 6-0 i målskillnad är det så dags för denna säsongs möte på Tottenham Hotspur Stadium

Nu är tanken att City en gång för alla ska visa att det inte vilar en förbannelse över Tottenham Hotspur Stadium. City har i vanlig ordning mycket boll men omsätter inte bollinnehavet till många målchanser. Kane gör 1-0 redan i 15 min efter passning från Dansken. Vi lyckas freda vårt mål resterande tid och trots utvisning på Romero och spel med 10-man i slutminuterna lyckas inte City forcera in en kvittering denna gång heller.

Förbannelsen har inte bara överlevt, den har blivit starkare.

Årets hemmamöte mot City går alltså av stapel under sista delen av säsongen, Lör 20 april. Till denna match kommer vi förhoppningsvis stärkta av seger borta mot Newcastle United i matchen före.

Så med seger även mot City (så gott som klar redan) går vi in i årets andra NLD hemma helgen efter, 27 april. Segertåget rullar på och vi passar på att avverka även Liverpool borta på Anfield när vi ändå är i farten. Där någonstans borde ligatiteln vara klar redan?

Nu kanske inte allt av detta kommer att inträffa men vi lever våra drömmar i början av säsongen.

En sak är dock säker. Lördag 20 april kan lugnt luta er tillbaka i favoritsoffan med vetskapen att om den dagen kommer vi att casha in tre poäng på kontot.

Vi har förbannelsen på vår sida!

COYS!

Mats Löfström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.