Spurs tillsätter Director of Football Operations

En vanlig tisdag igår? Tänk om helt. Spurs släppte en mindre bomb att man har rekryterat Trevor Birch till en ny roll inom Tottenham som Director of Football Operations.

På ren svenska vill vi säga att vi har tydligen skaffat en sportchef (?).

Det är något nytt för Spurs som under 2013 till 2015 hade Franco Baldini som ”Technical Director” i kulisserna är det närmsta vi haft tidigare.

Men, backa bandet lite igår här bara.

Vad har skett mer specifikt?

  • Spurs har skapat en ny roll inom klubben med titeln Director of Football Operations.
  • På det kallar man hela ändringen och förändringen som innehåller mer saker för ”football management board restructuring
  • Man strukturerar om internt och skapar en ny fokusgrupp eller internstyrelse för just specifikt fotbollen inom varumärket Tottenham Hotspur FC tolkar vi det lite fritt som.
  • Trevor Birch ansluter utifrån till DoF-rollen.

Vem är då Trevor Birch?

Senast kommer han från Swansea, Michel Vorm och Ben Davies gamla klubb. Där var han deras Daniel Levy, klubbens ordförande.

Utöver det berättar hans CV om hur han varit CEO för Chelsea, Sheffield United, Derby County, Everton och även Leeds.

Reaktionen hos många Swansea-supporters är att Spurs gjort en bra rekrytering och att Birch kommer kunna bidra positivt. Många uttrycker också att Birch är bra på att kommunicera och ha dialog med spelare, fans och klubb.

Spurs nämner att Birchs fokus blir ”fokus på utvecklingen av klubbens operationella fotbollsverksamhet”.

I samma sväng meddelade Spurs att Rebecca Caplehorn tar rollen som Director of Football Administration & Governance. Likaså det en ny roll inom klubben.

Steve Hitchen likt Rebecca som båda varit i klubben sedan tidigare påverkas också. Steve har haft ansvar för scouting av nya spelare och blir nu Technical Performance Director. Fokus på infrastruktur i och kring senior- och akademilagen. Scouting, resultat och rekrytering, analys och ungdomsrekrytering ligger även inom hans nya roll.

Dessa tre ändringar utgör ”creation of a Football board” en fotbollsstyrelse inom klubben som rapporterar till Daniel Levy.

Vad innebär detta? Vi vet inte riktigt. Det känns som att Levy vill hitta nästa steg i sitt Projekt Tottenham och att detta är ett kvitto på att han kanske känner att 2019-2020 säsongen med allt med vad den medförde kräver ytterligare förstärkning och omtag?

Trevor Birch är en f.d professionell fotbollsspelare även om hans CV där kanske är en aningen vagt. Shrewsbury, Chester, Runcorn.

Sedan blev han revisor, Ernst & Young och landade sen i Chelsea där han var en viktig kugge i Chelseas försäljning till oligarken Roman Abramovich.

Något som självklart många nu spekulerar i: Har Daniel Levy liknande planer på gång? Kommer Amazon köpa Spurs? Vi har lite is i magen där.

Han har efter det varit i Portsmouth, Everton, Leeds och senast Swansea.

I Swansea har han endast varit i 17 månader och där har han kapat kostnader för att hitta en vardag efter Premier League.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*