Välkommen, Pierre-Emile Højbjerg!

En sommar av rykten som nu blivit verklighet när Southampton-kaptenen Pierre-Emile Højbjerg ansluter till Spurs samtidigt som Kyle Walker-Peters går motsatt håll.

Frågan som ställs då direkt är, vem är denne PE Højbjerg?

Född 1995 i Köpenhamn, Danmark med en dansk far och fransk mor. Ungdomsfotboll spelades i BK Skjold, FC Köpenhamn samt Bröndby innan han anslöt till Bayern Münchens akademi och deras ”Bayern München II” (Zwei, två) under 2012.

En tillvaro där han under 2012 – 2014 gör 44 framträdanden och 12 mål.

Mellan 2013 – 2016 gör han 17 framträdanden i Bayern Münchens seniorlag. Ett tag är han Bayerns yngsta spelare genom tiderna i Bundesliga. Samtidigt i en era där Bayern München vinner allt som går regelbundet under Pep Guardiolas ledning.

Under denna tid sker även två lån, en sväng hos Augsburg med 16 framträdanden samt Schalke med 23 framträdanden innan flytten går till England på en permanent transfer till Southampton där han nu spenderat fyra år. Totalt blev det 109 framträdanden i Saints och även kaptensbindel för dansken.

I det danska landslaget är det full fart likaså, U16, U17, U19 samt U21 innan han debuterade 2014 i seniorlaget för Danmark. Där har han redan 33 landskamper under bältet.

Højbjerg missade dock en plats till VM 2018 i Ryssland, han ingick i den preliminära truppen på 35 spelare men kom inte med i den slutgiltiga gruppen på 23 spelare som åkte.

Højbjerg har tre syskon och är mellansyskonet i skaran, uppväxt i Österbro-distriktet i Köpenhamn, hans far gick bort i magcancer 2014.

Vem är då spelaren?

Ja, jämför man med våra nuvarande mittfältare finns det ett flertal hål som denna rekrytering fyller. En av dessa är tacklingar, endast Lo Celso i vår nuvarande trupp lyckas med sina tacklingar mer än vad Højbjerg gjort i Saints förra säsongen. Ndombele på tredje plats skall nämnas också. En intressant trio kommande säsong!

Bryta passningar och störa motståndarens spel är en annan sak som Højbjergs statistik utmärker sig i. Ingen annan mittfältare i Spurs har varit bättre än dansken här.

Att återta eller erövra tillbaka bollen är en annan sak där även dansken briljerar och är bäst i klassen när vi jämför mot övriga mittfältare och med en rätt markant skillnad när vi jämför.

Att sätta press och tryck på motspelare är även det något dansken är trygg i och där är han baserat på föregående säsong likaså i toppen av vår trupp. Endast Lo Celso har varit bättre här i vår trupp.

Andra styrkor som nämns mer specifikt är luftdueller, koncentration och att bryta motståndarnas passningsspel.

Hans typiska spelstil och sätt är att offensivt skapa frisparkar, han tvingar motståndaren att dra på sig visselblåsningar från domaren och defensivt gillar han att tacklas och tvekar inte att dra på sig en frispark om situationen kräver det.

Prislappen för dansken sägs ha landat på 15 miljoner pund när Kyle Walker-Peters gick mot motsatt håll.

Välkommen, PE Højbjerg!

Källor: Who Scored, The Athlectic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*