Leipzig – Tottenham 3-0, vad nu?

Säsongens sista liljevita Europakväll blev ett faktum i Tyskland igår. Det är svårt att säga att det egentligen blev någon match utav de 97 minuter som bollen rullade. Spurs var sämre på allt men det som verkligen är oroande är att vi inte riktigt vet vad konsekvenserna av detta blir.

Nej det var en kväll att snabbt glömma för Spurs, dess supportrar och fotbollseuropa. Analysen av att Leipzigs energidrycksfotboll gått som tåget ända ut i Europa hör inte hit men att de slog hål snabbt på Spurs ger ett visst eko.

De senaste veckorna har Spurs varit sämre på det mesta jämfört med sina motståndare och avsaknaden av ryggrad (Kane) är tydlig och energi (Son) kanske än mer tydlig.

Matchen tycker jag inte behöver dissekeras djupt. Förutom en hygglig start och att man faktiskt kämpade hela 97 minuterna så tog Leipzig snabbt över matchen snabbt och var inte helt oförtjänt att leda med sina 2-0 efter 21 minuter. Första målet va inte otagbart för Lloris och andra målet satt försvaret kvar i andra zonen uppe i plan. Jag personligen har svårt att förstå hur Mourinhos försvarsteknik ska lösa problemen. Det finns ingen tydlig plan när man ska falla, lyfta eller etablera. Ingen tydlig plan om hur bollen (eller vem) ska transporteras. Att vi saknar anfallsalternativ är inget att klandra någon för. Skador är svårt att planera med men att bli så handfallna av ett par spelare borta är något som måste repareras till kommande säsong.

Så var står vi nu dagen efter kvällen innan? Ponera att måstematchen mot ett starkt Utd inte går vägen och att Man City får rätt i CAS. Då finns det en risk att vi sitter där utanför Europas finrum nästa säsong och hur reparerar vi det?

Jag tyvärr har vi hamnat i den situationen som vi hånade de andra lagen för några säsonger sedan. Kravet att alltid på till Champions League har hamnat hos oss. Vi märker snabbt att det är svårt att locka spelare till Europa League eller att höja lönebudgeten och därför sätter vi det hårda kravet. Vad hade Mourinho som klausul i kontraktet för transferbudget? Vad kommer Levy säga nej till och skapa en spricka mellan honom och Mourinho?

Frågorna är många och vi är bara i början av mars men det börjar tyvärr bli dags att blicka över horisonten och börja prata om framtiden. Samtiden kan vänta under tiden för den kan inte skadas mycket mer just nu. Det som kan störa är om de stora cuperna (och ligorna?) stänger en stund för viruset. Hur ställer det sig för framtiden är ingen som vet.

Men till alla er som orkar läsa ända ner hit och på något sätt känner igen sig. Sluta klaga på fel sätt! I forum och medier så kräks det galla över spelare, coach och klubb. Det finns ingen anledning med det. Ett av de stora skälen att vi håller på Spurs är just att det är en känslostorm. Vi älskar att hata det och tvärtom. Titta upp och njut av det, mitt i ilskan och förtvivlan.

Älska märket på tröjan.

Framtiden är Liljevit.

Johannes Glanz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*