Steven Bergwijn i fokus

I 63e minuten, strax efter att Olexandr Zinchenko fått sitt andra gula kort, måttar Lucas Moura en kort cross in från höger som når Steven Bergwijn. Holländaren tar ner bollen på bröstet och drar till direkt på volley. Mål. 1-0. Drömdebut. Entré Steven Bergwijn.

Efter hans magiska debut i Premier League har 22-åringen höjt på många ögonbryn världen över. Hans övergång till Tottenham skedde relativt hastigt, vilket inte är Tottenhams modus operandi. Det finns vanligtvis nog med tid att kämpa sig igenom valfri Dostojevskij-roman innan Daniel Levy hunnit sätta penna till papper och förvandla rykte till realitet. Men så var inte fallet i januari och detta beror inte på att klubben plötsligt börjat slarva i sin scouting eller transferprocess, det beror på att Tottenham följt Steven Bergwijn under en längre tid och att en möjlighet plötsligt dök upp. En transfersumma på dryga 30 miljoner pund fastställdes och Steven Bergwijn flög till London för att bara några dagar senare i den 63e minuten mot Manchester City ta emot den där korta crossen från Lucas Moura och presentera sig själv på allvar för Tottenhamfansen. 

Det går dock inte att påstå att Bergwijn lyckats undgå strålkastarljuset fram tills att han klev in på Tottenham Hotspur Stadium. Han har hunnit med att vinna Eredevise tre gånger med PSV och i oktober 2018 debuterade han för det holländska landslaget i deras vinst mot Tyskland med 3-0 i Nations League. Hans potential har det egentligen aldrig existerat någon tvekan kring. 2014 tog han emot ”Golden Player Award” under UEFA European Under-17 Championship vilket även har tilldelats spelare som Wayne Rooney, Toni Kroos, Jadon Sancho, Fabregas … och Connor Wickham, vilket tyder på att utmärkelsen bör tas med en gnutta skepticism trots allt. 

Bergwijn är uppväxt i Amsterdam med föräldrar med ursprung från Surinam. Ajax fick upp ögonen för honom när han var 7 år gammal och i 6 år spenderade han sina dagar i Ajax fotbollskola för att sedan åka de knappa 3 milen hem till Almere för att träffa sin Pappa på Cruyff Court där flera timmar spenderades med ytterligare träning. Pappa Bergwijn hade tydligen insett att Steven skulle bli lidande av sin längd i duellspelet och därför, dag efter dag, spenderade han flera timmar på den lilla träningsplanen i Almere med att kasta upp boll efter boll högt upp i luften för att sedan snabbt ropa hur han ville att hans son skulle ta ner bollen. Högerfot! Bröst! Vänsterlår! 

Det är en underdrift att säga att Steven Bergwijn idag har mycket att tacka sin pappa Jurgen för. När Steven fyllde tretton blev hans pappas engagemang ännu större, timmarna som lades ned på Cruyff Court skulle snart verka futila i relativitet. Steven lämnade Ajax när han var 13 till följd av meningsskiljaktigheter med en ledare. PSV Eindhoven var snabba att visa sitt intresse och Jurgen Bergwijn tyckte inte att den två timmar långa pendlingen ner till Eindhoven skulle vara något som stoppade hans son. Inför varje träning körde pappa Bergwijn Steven till sin nya klubb för att sedan få någon timmes sömn i bilen på akademins parkering för att sedan väckas av sonen knackning på rutan som indikerade att det var dags att påbörja hemfärden. Han såg till att Steven gick upp 05:30 för att sedan köra honom till Eindhoven för träningen vid 09:00. Medan Steven arbetade vidare i hans nya klubb med allt hans pappa lärt honom på Cruyffs Court i Almere uppoffrade Jurgen Bergwijn mer eller mindre all tid för sin son, samma process, samma tvåtimmarspendling repeterades inför varje träning, i två hela år. Tillslut gick familjens flyttlass till Eindhoven och Jurgen kunde äntligen få byta bilen mot sängen. 

Det är inte bara fotbollen som Steven fått av sin far, tro det eller ej men Jurgen Bergwijn kan skryta med att han har ännu fler tatueringar än sin bläckprydda son. 

Om vi förflyttar oss från vad som format Steven Bergwijn till den han är idag och byter den seriösa tonen mot mer trivial info går det att nämna att han, inte olikt andra fotbollsstjärnor, har ett stort intresse för bilar och sitter på en imponerande samling. Han kommer även att bli pappa för första gången någon gång under våren. Med tid kan kanske detta bli en bra kombination, vem vet, i framtiden kanske Steven kommer spendera flera timmar i bil varje dag för att se till att hans barn kan följa sina drömmar, och då är det ju inte fel att vara bilintresserad. 

Bergwijn är också bästa kompis sedan barnsben med Abdelhak ”Appie” Nouri, den före-detta Ajaxtalangen som fick en hjärtattack på plan 2017 och som till följd av detta fått permanenta hjärnskador. Detta är självklart något som tog extremt hårt på Steven Bergwijn, som berättat att inte kunde sova på flera veckor efter tragedin och att han pratar med Appies bror varje dag. 

Slutligen är det även värt att nämna lite mer om Bergwijns förmåga på fotbollsplanen. I Tottenham har han hittills mer eller mindre enbart använts som en klassisk ytteranfallare, vilket han definitivt har kvalitéer för; han är snabb, stark, bra på att utmana och en bra avslutare. Däremot är han också en utmärkt passningspelare. Detta är inte bara en snabb ytter, Steven Bergwijn har en fenomenal fotbollshjärna vilket fick honom att excellera i en mer central roll bakom en anfallare i PSV. Det ska bli väldigt intressant att se om han med tid kan få en chans i den rollen även i Tottenham. I dagens marknad är 30 miljoner ett fynd och han började betala av sig direkt när han i 63e minuten, strax efter att Olexandr Zinchenko fått sitt andra gula kort, tog emot en kort cross på bröstet från Lucas Moura och drog till direkt på volley. Mål. 1-0. Drömdebut. Välkommen till Tottenham, Steven Bergwijn.

Axel Paulsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.