FA-cupen: Inför Saints – Spurs

Direkt från onsdagens 2-1 seger mot Norwich som satt något långt inne mot tabelljumbon vänder vi nu skeppet mot Southampton och St.Mary’s för att ta oss an ett lag som också har haft en del utmaningar denna säsong men som nu finner sig på nionde plats i Premier League.

Minns ni förresten när vi mötte Saints senast? Det är inte mycket att minnas och det var säkerligen sämsta möjliga inledning på 2020. En bitter 1-0 förlust på St.Mary’s fick starta det nya året och en nyårsdag blir nog inte mer baksmäll än sådär.

Sedan dess har Southampton slagit Huddersfield i FA-cupens tredje omgång där Spurs tog sig förbi Middlesbrough via ett utdraget omspel där första mötet slutade 1-1 och returen på Tottenham Hotspur Stadium landade i en seger med 2-1 mot f.d Spurs-spelarna Jonathan Woodgate och Robbie Keanes Middlesbrough.

Efter det har ’Saints’ även slagit formstarka Leicester borta på King Power Stadium med 1-2 samt slagit Crystal Palace på Selhurst Park. Den enda förlusten har kommit mot Wolverhampton, 2-3 förlust hemma på St.Mary’s.

Inte illa för ett gäng som nu har en nionde plats i ligan och tidigare i höstas slog Portsmouth i Ligacupen den 24 september för att sen gå utan vinst fram till sista november (2-1 seger mot Watford).

Därefter har man fått upp farten och vinsterna har verkligen avlöst varandra! Spurs första match med Saints denna säsong var en 2-1 seger den 28 september på hemmaplan som ni säkerligen minns. Serge Aurier blir utvisad i första halvlek efter två gula kort inom loppet av 4 minuter, knappt en halvtimme in i matchen. Danny Ings sätter 1-1 för gästerna 8 minuter därefter då nyförvärvet Tanguy Ndombele gjort 1-0 tidigare.

Precis innan paus, något orättvist gör Kane 2-1 och andra halvlek blev mållös som säkrade seger för då Pochettinos Spurs.

Planeringsmässigt och schemamässigt för lagen så kommer denna FA-cupomgång som en uppladdning inför kommande Premier League-omgång där båda lagen väntar tungviktare som motstånd.

Spurs väntar besök av Manchester City nästa helg, snäppet värre för Saints som skall besöka Anfield och möta Liverpool. Saints har 7 dagar till den matchen, Spurs har 8 dagar till City-matchen efter lördagens omgång på St.Mary’s.

Inför denna match dock kommer Saints med 24 timmar mer vila än Spurs då man spelade på Selhurst Park på tisdagen till skillnad från Spurs som spelade på onsdagen mot Norwich. Något som givetvis Mourinho påpekade tidigt i presskonferensen med media igår, fredag.

Men, vad fick vi veta mer om matchen på presskonferensen?

  • Winks kan eventuellt vara tillgänglig
  • Davies ännu ej redo, nära återkomst nu dock.
  • Sissoko och Kane enligt plan, fortsatt rehab.
  • Övriga tillgängliga för spel.

Gällande Winks är vi positivt överraskade, vi misstänkte att skadan var mer allvarlig men fallet verkar tvärtom. Åsikterna om Winks går isär varje match men i vår nuvarande trupp och form samt läge är vi inte bortskämda med denna typ av spelare.

Southampton kommer till match utan Soares, Valery, Vestergaard och Bednarek samt den vi kanske helst undviker i vår osäkra dagsform, Shane Long. Saints verkar satsa på att försöka ha dessa spelare åter mot Liverpool på Anfield hellre än att skynda dessa åter inför lördagens match mot Spurs i cupen.

Men, hur skall Mourinho hantera detta? En cupsuccé är något vi drömt om allt för länge och alla argument för just José Mourinho är att han är en ”vinnare” och löser pokaler. Till och med i hans session av Manchester United som många kan säga väldigt mycket om så tog han ändå hem titlar.

För min del är hans elva rätt enkelt att förutse, vill jag tro.

Lloris

Tanganga, Alderweireld, Vertonghen, Sessegnon,

Lamela, Ndombele,

Lucas, Lo Celso, Dele

Son

I denna elva får vi spelare som vi vet har kvalité och är spelare som vi vet kan spela fotboll och har någon form av formkurva som kan gynna oss just nu och samtidigt är det den elva där vi verkligen kan få spelare att komma igång och börja prestera ännu bättre.

Lloris behöver speltid och behöver komma igång inför matchen mot Manchester City nästa vecka. Tanganga, föredrar vi kanske hellre som mittback om han får välja själv men högerback fungerar och är inte främmande från honom.

Firma Belgien som mittbackar och Sessegnon på vänsterback.

Om man ska tro spekulationerna i brittisk media så är Danny Rose i fejd med Mourinho och på det cirkulerar rykten om att Watford med fler vill rekrytera Rose. Om Rose inte är med på varken bänken eller i startelvan så kan man kanske spekulera mer i dessa rykten.

Lamela och Ndombele som defensiva mittfältare som backar upp Lo Celso som är vår motor i det centrala samt offensiva mittfältet.

På kanterna, Lucas och Dele med Son längst fram.

Låt denna elva starta och kör sönder Southampton.

Lärdomar från Watford-matchen primärt inför denna cupdrabbning dock, låt inte motståndet kämpa sig tillbaka in i matchen. Mot Watford förde vi matchen totalt i 10 minuter i inledningen för att sen tappa det helt och bjuda in Watford till dansen igen.

Lamela, Ndombele, Lo Celso och en någorlunda stabil backlinje förhoppningsvis och hela laget bör kunna stå emot och skapa en säkerhet och trygghet.

I övrigt då?

Kolla in detta YouTube-klipp som summerar omspelet mot just Saints i FA-cupen från 1996. Vilka spelare, vilken match och vilken målvakt (i motståndarlaget).

Försökte Son ragga Norwich-ytterbacken till Spurs i dessa Silly Season-tider? Folk påstår att sydkoreanen säger ”Come to Spurs” till talangen Max Aarons efter 2-1 segern i onsdags. Se klippet här. Vem i Saints ska han göra samma sak med? I övrigt, Aarons – Det pratas en hel del om att Spurs vill ha honom i detta fönster och likaså i somras.

Missa inte podcasten When we were kings med Tottenham-supportern och journalisten Erik Niva. Fotbollspodcast om diverse lag i vissa perioder och senaste avsnittet fokuserar på tyska Hamburg SV och självklart nämns den f.d Spurs-mittfältaren Rafael van der Vaart samt f.d Spurs-managern Martin Jol med mer som gör det intressant ur Spurs-ögon.

Parrotts Pågar, Ledley Kings Knä-podcastens egna WhatsApp-grupp. 90-talet fantastiska svenska Spurs-fans som spammar Spurs 7 dagar i veckan högt som lågt lär hålla tummarna för att se den irländska talangen få göra ett inhopp mot Saints på lördag. Även undertecknad håller tummarna.

Paolo Dybala var i London i veckan med flickvännen. Kan något spä på ett transferrykte mer än en sådan spontanresa? Nä. Helt omöjligt. Lär inte starta mot Saints.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*