Tottenham – Norwich 2-1

En match full av dåliga beslut, svaga passningar och en ologisk taktik kan sammanfattas på olika sätt. Jag väljer att främst fokusera på det viktigaste. Vi tog tre poäng!

När startelvan för matchen släpptes så tror jag att alla blev överraskade att Hugo Lloris var tillbaka i startelvan. Inför matchen kunde jag inte hitta någon information om att Lloris ens var tillbaka i träning med laget, så detta var en hemlighet Mourinho lyckats hålla väldigt dold.

Många har varit kritiska till Lloris den senaste tiden och menat att Gazzaniga bör ersätta som förstamålvakt. Men, även om Gazzaniga har gjort det helt ok under Lloris skada så är han ingen målvakt som håller i ett lag som ska utmana om Champions League-platser. Det är också tydligt när man går lite djupare i statistiken för målvakter. 

Tittar vi på räddningsprocenten så ligger Gazzaniga på tolfte plats i Premier League, med en räddningsprocent på 69,3%. Samtidigt ligger Lloris på en andraplats i Premier League med 76,3%. Tottenham har i år släppt in 1,36 mål per match (räknat per 90 minuter) när Gazzaniga stått i mål, jämfört med 1,27 mål per match med Lloris i mål.

Men det viktigaste är ju att vinna matcher, kanske vissa av er säger? Lloris kostar oss många poäng med alla sina misstag. Visst, jag kan inte sticka under stolen med att Lloris, precis som många andra toppmålvakter, ibland gör misstag som kostar poäng. Men faktum är att under säsongen 19/20 i Premier League så har Tottenham tagit 1,75 poäng per match, med Lloris i målet. Under de matcher vi har spelat med Gazzaniga så har Tottenham tagit 1,18 poäng per match.

Om vi hade haft samma poängsnitt under hela säsongen, som vi har haft under de matcher som Lloris varit målvakt så hade Tottenham haft 42 poäng och idag legat på fjärde plats i Premier League.

Visst, statistik är inte allt då det alltid går att vrida och vända på saker, men att säga att Tottenham är ett bättre lag med Gazzaniga i mål är, enligt mig felaktigt, då allt pekar på motsatsen.

Hur var då Lloris comeback i startelvan? Mourinho mönstrade ett väldigt offensivt lag med bland annat Sessegnon som vänsterback och Lo Celso och Winks som innermittfält. 

Inledningsvis så kändes det faktiskt rätt positivt och med lite flyt så hade Lamela varit målskytt redan efter ett par minuter. Men ganska snabbt så sänktes tempot och de gånger där det faktiskt hände något så var det Norwich som skapade chanser.

Därför var det väldigt skönt när Dele Alli dök upp i straffområdet och stötte in Auriers inlägg. Inte helt rättvist, men otroligt viktigt. Förutom målet så var halvlekens enda behållning Lo Celso, som äntligen börjar få förtroende hos Mourinho. Förutom en härlig arbetsinsats och en vilja att ständigt försöka att gå framåt, så var han ytterst delaktig i 1-0 målet, då han vann bollen högt i banan och sedan hittade Aurier på högerkanten.

Den andra halvleken kom att till viss del att handla om Todd Cantwell. Norwichspelaren inledde halvleken med en ful sula på Lamelas vad. Rött kort tänkte alla Tottenhamfans. Gult kort tänkte domaren. Sedan följde en lång reprispaus där VAR tillslut konstaterade att det räckte med det gula kortet. 

Kort därefter så kliver Cantwell in med ytterligare en ful tackling, denna gång på Winks. Domaren ansåg att situationen inte ens var så allvarlig att det krävdes en avblåsning. VAR konstaterade att det inte heller denna gång krävdes någon åtgärd och Winks fick vid nästa avblåsning hjälpas av banan med en skada som kommer att hålla honom borta från spel en längre period.

Tio minuter senare får Norwich straff efter att Sessegnon (som hade en tung kväll) ganska klumpigt fällt Max Aarons. Det har funnits betydligt klarare situationer som inte blivit straff den här säsongen, men även denna gång så ville inte VAR vara på Tottenhams sida. 1-1 efter att Lloris är på bollen, men inte lyckas styra Pukkis straff utanför.

Men, den här gången kom ingen kollaps. Mourinho ersatte Vertonghen med Gedson Fernandes och kort därefter så gör Tottenham 2-1. Även denna gång är det Lo Celso som ligger bakom målet, när han hittar Dele Alli i straffområdet. Deles skott styrs till bortre stolpen där Son dyker upp och nickar in bollen i nät.

Efter 2-1 målet spelas matchen av utan några större problem och Tottenham inkasserar sin första seger i Premier League under 2020. Det finns fortfarande väldigt mycket att jobba på för Mourinho. Men en seger är alltid en seger. Även om den var mot jumbon.

COYS!

Mathias Wallmon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*