Tottenham – Liverpool 0-1

Det blev tyvärr en ny tung förlust under lördagskvällen för vårt kära Tottenham. Men till skillnad från en de sista matcherna så kunde man verkligen se en matchplan till den här matchen, vi fick också se 10 spelare från start som verkligen visade att dom vill spela för Tottenham och sist men inte minst fick vi de sista 35 minuterna se vad Mourinho vill åstadkomma med Tottenham. Återkommer till det lite senare. Först om själva matchen.

Startelvan bjöd på en del överraskningar, några positiva och några lite mindre positiva. Den lovande fösvararen Japhet Tanganga fick göra Premier Leaguedebut från start som högerback. Snacka om att kastas direkt in i hetluften. Dessutom på en lite ovan position. Toby och Sanchez spelade som mittbackar, skönt att se Sanchez tillbaka. Som vänsterback gick Danny Rose direkt in efter en tids skada. Han petade alltså både förra veckans kapten Vertonghen och Sessegnong. Mittfältet bestod av Aurier till höger, Eriksen och Winks i mitten och Son ute till höger. Alli tog plats precis bakom vår ensamma anfallare Lucas.

Matchplanen var väldigt tydlig. Vi skulle backa hem, parkera bussen och satsa på snabba omställningar. Mourinho valde att spela med 2 högerbackar för att neutralisera hotet från Mané, vilket jag tycker vi lyckas ganska bra med. En av ligans absolut bästa spelare får faktiskt inte mycket uträttat.

Men hela matchplanen och den så fint parkerade bussen håller på att få kraftig pyspunka redan efter 1 minut när Liverpool tar sig fram i vårt straffområde. Gazzaniga blir överspelad, men då dyker debutanten Tanganga upp som en räddande ängel och nickar bort bollen precis innan mållinjen. Eftter det lugnar det ner sig lite, Liverpool har mycket boll men vi lyckas faktiskt kontra oss fram till några hyfsade skottlägen. Men ju längre halvleken går, desto kämpigare får vi det. Det är smärtsamt tydligt hur vi saknar någon att spela upp bollen på. När vi spelar upp bollarna så kommer dom tillbaka alldeles för fort trots att Lucas gör ett hästjobb som anfallare. Men han har ju inte en chans mot Gomez eller V Dijk i luften. Till sist får Liverpool också in ledningsmålet. Bollen kommer in från kanten, hamnar hos Firmino som enkelt vänder bort en alldeles för het Tanganga och kan skjuta in 0-1. Där och då tänkte jag och säkert många med mig att det var över, ridå ner. Låt det nu inte rinna iväg bara. Men vi klarar av att hålla det till 0-1 när vi går in till pausvilan. Vi måste vara ärliga här, Liverpool borde dödat matchen redan till paus. Att vi bara ligger under med ett mål känns verkligen i underkant.

Till mångas frustration så görs det inga byten i paus. Vi fortsätter med samma lag, men det syns att vi börjat kliva lite högre i pressen. Liverpool fortsätter vara det bättre laget, men inte lika överlägsna som i första halvlek. Ju längre halvleken går desto mer tar vi över. Dels pga att vi blir bättre och bättre, dels givetvis pga att Liverpool som leder blir försiktigare. Efter ca 60 minuter har vi tagit över matchen. Vi är hetare, snabbare och betydligt mer energiska i vår återerövring av boll. När sedan Rose och Eriksen får kliva av till förmån för Lo Celso och Lamela tar vi över helt. Jakten på först och främst kvitteringen är i full gång och hela laget är med. Vi vinner helt plötsligt tillbaka massor av boll högt upp i plan, vi hittar ett fantastiskt passningsspel för att ta oss fram till lägen. Lägena kommer verkligen också, åtminstone Son skulle gjort mål, men bränner högt över. Även Lamela borde fått iväg skott när han har bra lägen i straffområdet. De skott vi får iväg tar tyvärr en stabil Allison allldeles för enkelt hand om. Vi lyckas tyvärr inte få in bollen utan matchen slutar 0-1.

Så ännu en förlust, men från denna förlusten finns det faktiskt en del positivt att plocka med sig. Tangangas debut, en bra debut där han visar att han är snabb, stark och följsam. Visst går han bort sig vid målet, men är inte lätt att i debuten ställas mot Liverpools anfall. Mourinhos taktik. Den var tydlig, enkel och höll på att ge oss poäng. Kämparandan, de flesta spelare gav verkligen allt. Anfallsspelet sista 20 minuterna, där visar vi verkligen att vi kan anfalla på ett fartfyllt och fantasifyllt sätt.

Vet att många ställer sig frågande till varför vi inte spelade med den intensitet vi hade sista 20 från början. Mourinho ger ett mycket bra svar på det i en intervju med Football.London. Här säger han att om vi försökt spela så från början hade vi kollapsat. Spelarna är inte redo för den typen av matchplan än. Klopp har tränat sina spelare för det här under 5 år, vi har knappt hunnit träna på det alls.

Matchen 3 bästa hemmaspelare: +++ Sanchez, ++ Lucas och + Tanganga. Lo Celso gör ett mycket bra inhopp, men spelade lite för kort tid för att hota ovan nämnda trio.

Det här måste väl vara det sista vi såg av Eriksen? Ännu en match där han är en skugga av sitt forna jag. Han kan inte ens behöva duscha efter matchen. Ryktena är ganska starka om att han är överens med Inter, det bästa för alla är om den övergången sker redan i januari.

Nu laddar vi om inför FA-cupen mot Middlesborough. Hoppas vi tar med oss kämpaglöden in i den och framtida matcher. Då kanske inte vårsäsongen behöver bli så dyster trots allt.

COYS!

Christian Berg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*