Inför Tottenham – Burnley

Mourinho har gått runt med myskläder nu ett par veckor och känt av sin nya klubb. Nu är det dags att svira om och ta tag i taktpinnen när tre poäng bara måste plockas.

Efter några matcher med någon sorts nytändning i truppen fick vi se ett Spurs som föll tillbaka till sitt gamla jag. Fantasifattigt och rörelseförhindrat spel mot United medförde Mourinhos första förlust och jag hoppas att han reviderar sin första tid och börjar utveckla både sig och laget.

Det jag är mest kritisk emot är Mourinhos statiska vägran att försöka styra spelet från mitten. Han har mixrat i sina första matcher med Dier, Winks och Sissoko för att tynga ner försvaret mot kanterna. Problemet är att detta var vad som skapade poängtapp för Pochettino i slutet. Även om vi har fantastiska spelare längre fram så måste vi ha en styrspelare längre ner som faktiskt levererar och styr spelet mot de offensiva spelarna.

Vi minns hur Mata blev misshandlad i United och där vill jag inte att Lo Celso, Sessengnon eller Ndombele (spelade dock mot Bournemouth från start) hamnar. De är spelare som är skapta för att ordna lite kaos, både i sitt egna lag men framförallt hos motståndarna och så som spelet sett ut måste Mourinho börja kasta om i laget för att få effekt. Det räcker inte med att Alli ser ut som 20 år igen eller att Kane ändå är konsekvent godkänd denna säsong.

Ndombele är en spelare med högt risktagande. Misstagen kommer komma under matcherna men det drivet han har med bollen är det få i truppen som har. En frisk Sessengnon ser jag som en startspelare och Lo Celso måste få chansen att visa vad han kan. Däremot är det främst backlinjen som Mourinho måste styra upp för där ser det omotiverat ut. Jag trodde att Mourinho mest skulle ha effekt på våra tre mittbackar som annars sett omotiverade, slöa och inte alls bra ut. Tyvärr har inte den effekten kommit, än, och jag hoppas att han vågar stuva om lite och visa pondus.

Burnley hemma är vanligtvis en match som Spurs ska vinna utan att ta ut sig. Men världen är upp och ner då Burnley faktiskt är bättre än någonsin med ett framtungt lag som är livsfarliga i luftduellerna (där Spurs varit rätt svaga). De lever på en bra säsong och kommer springa hela 90 minuter. Dock störs laget av många skador och sena prövningar under matchdagen vilket kan störa dem tillräckligt mycket att Spurs kan ta tag i taktpinnen och styra matchen. Men det gör man inte med sidledspass och stillastående spelare. Vi har så pass mycket kvalitet i laget att vi inte ens ska behöva prata om detta i en text inför Burnley hemma men det dåliga styrspelet syns även under vår nya coach.

Vad menar jag då med styrspel? Jo jag anser att i världens tuffaste liga räcker det inte med att ha tyngd och defensiv kraft i mitten av planen. Vi måste ha minst en spelare som vågar stå felvänd i uppspelsfasen och tillräckligt smart för att hamna rättvänd är spelet är etablerat. Våra mittbackar måste våga slå en pass förbi första spelaren som sedan får tillbaka bollen och blir ”rättvänd” i offensiven. Denne spelaren ska då styra spelet med sin första pass och öppna ytorna för de tre offensiva spelarna.

Visst, det är en testperiod för Mourinho och vi kan inte förvänta oss mirakel men det sista jag vill se är att vi hamnar i samma gamla lakan även med en ny coach. Då känns det som all dramatik var i onödan och jag vill se lite förändringar i truppen.

Upp till bevis.

COYS

Johannes Glanz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*