Inför: Tottenham – Olympiacos (Champions League)

Himlen var mörk. Horisonten syntes inte till. Luften var mer tryckt än i den varmaste av bastuar. Norra London var omringat av en rökridå tjockare och starkare än diamant.
Helt plötsligt och till synes oväntat, syntes ett långt och gult streck på himlen. Blixten hade slagit till, och den slog ned på
748 High Road. Dess symbolik den bar med sig var oerhört tydlig: Mauricio Pochettino är inte längre tränare för the football club. Mörket kändes om möjligt än tjockare än tidigare.


Club Statement
På Tisdagskvällen damp det ned en notis i min telefon från Tottenham Hotspurs officiella app. Den notisen löd kort och gott: ”Club Statement”. Direkt förstod jag. Direkt förstod att nu är Poch ute. Direkt förstod jag att han har blivit sparkad. Jag vill ej påstå att det var helt oväntat, men, när det väl skedde drog det ändå över en tjock och mörk dimma över mig.

Det skulle dock inte gå många timsnurr innan ett nytt gult streck syntes på himlen i Norra London. Jag hann så lagom att sova en halvdan och sluddrig sömn innan nästa notis från Tottenham Hotspur lös starkt i morgonbruset. Med grus i ögonen läste jag ”Jose Mourinho appointed new Head Coach”, och mitt huvud startade snurra än mer än tidigare.

Tanken på att jag nu sitter och skriver en matchrapport där jag refererar till Jose Mourinho som vår huvudtränare är onekligen surrealistiskt.


He’s Magic you know
Mycket har sagts, och mycket kommer att sägas. Var det rätt val att sparka Poch? Är det fel val att ta in Mourinho som ersättare? Svaren varierar såklart och alla tankar och yttringar är ytterst subjektiva. Men oavsett, det är såhär sporten ser ut; Spelare och tränare kommer och går, men klubben består. Det viktigaste nu är att se framåt. Fokuset måste vara att se bortom den tjocka luft och den mörka himmel som har präglat Tottenham under hela hösten.

Personligen har jag landat i en slags tombola där jag pendlar mellan himmel och pannkaka. Jag tror på riktigt att Mourinho kommer bli antingen succé eller platt fall. Jag känner ett litet, litet ljus, men enbart tiden kan ge oss det korrekta svaret.
Oavsett, kommer Pochettino alltid att ha en stor plats i mitt hjärta.

Jag ombeder er alla gå in och läsa Johannes Glanz eminenta krönika kring Pochettino, dåtid och framtid:
https://www.tottenhamhotspur.se/2019/11/20/han-kom-han-sags-han-vann-vara-hjartan/


The New era of Mourinho at Spurs
3-2 borta mot West Ham var, siffrorna till trots, ett betryggande resultat. Hela laget såg, under de första 60 minuterna, hyfsat pånyttfödda ut.

Dele var magisk, och som han själv sagt nyligen ”Jag vill inte bli den gamle Dele, jag vill bli bättre än så”, så är han på god väg dit. I hans roll som hög ”tia” där han både springer i djupled men också sjunker ned slugt i mitten och möter boll, passar honom perfekt. Han är ordentligt duktig på att hitta de där små ytorna, och hans passningsfot är mycket kvalitativ den å. Jag tror verkligen på att Mourinho kommer att utveckla Dele till en nivå högre än han någonsin har varit. Lördagens match var förhoppningsvis en start på ett fint samarbete mellan Mourinho och Dele.

Sista 30 minutrarna visar dock att det finns ett stort utrymme för Mourinho att förbättra vår defensiv, vilket tidigare har varit hans expertis utöver att vinna fotbollsmatcher. Det är enbart vårt eget fel att West Ham bjuds in i matchen och lyckas trycka in 2 mål på sluttampen.


”I love Champions League”
Ikväll träder Mourinho ut på gräset på Tottenham Hotspur Stadium. Jag förväntar mig att återigen se en uppställning likt den i senaste matchen mot West Ham. En 4-2-3-1 med Eric Dier i startelvan. Mourinho pratade om Eriksen att han måste visa ”vart han har huvudet”. Kanske startar han därför Eriksen ikväll, ge honom en hand att bevisa vart han står. Jag personligen står nånstans mittemellan gällande dansken. I ett perspektiv vill jag vill verkligen att han skall stanna och vara sådär lysande med fötterna som enbart han kan. Men. Han måste vilja det också, och det är just kring det där alla frågetecken finns. Vill Eriksen stanna? Är svaret ”Nej” på den frågan, så måste han tyvärr lämna. I övrigt bör det ej ske några överraskningar.

Mourinhos fokus framgår tydligt på gårdagens presskonferens; ”Jag älskar Champions League. Vi skall vinna den här matchen. Fokuset är alltid på att vinna nästa match”. Jag delar hans åsikt, detta är en match vi sannerligen skall vinna. Då är dessutom slutspelet HELT säkrat vilket vore mycket gott.

Även om det endast är den andra matchen under den nya eran, känner jag för första gången på tämligen länge ett ljus i det alldeles tjocka mörkret.

Get in there! 

Matchinformation:
Avspark: Tisdag 26/11-2019 kl.21.00 svensk tid.
Tvsändning: Viasat, Viaplay.
Arena: Matchen spelas på Tottenham Hotspur Stadium.

#COYS
#TTID

// Mikael Thunborg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*