Inför: Tottenham – Watford

Efter att jag åter en gång pinat mig igenom de rörliga höjdpunkterna från vår 3-0 förlust borta mot Brighton, konstaterar jag att vi går in till matchen mot Watford med en gedigen ryggsäck fylld till bredden av frågeställningar.

-Vem skall vara Målvakt?
-Vem skall spela högerback?
-Hur är stämningen i omklädningsrummet?
-Skall Harry Kane vara lagkapten?
-Har Pochettino gått vilse?
-Hur skall Spurs gå vidare?


Mmmm en gottepåse
Som sagt, det finns en ordentlig ”gottepåse” av frågeställningar, tankar och funderingar. Det skulle ta en smärre stund av jordsnurr för mig att dissikera och ge djupa analyser i dessa frågor, men ett par frågeställningar vill jag gärna tycka till om.

He’s magic you know
Pochettino, vår allsmäktige ledare som skänktes av fotbollsgudarna till oss i soliga Maj år 2014, måste nu strida fram och vara den ledare vi vet att han kan vara. Just nu, när vi är på botten, behövs en sann hjälte mer än någonsin. Ja, ja, floskler och plattityder kan kastas hit och dit, men faktum kvarstår ändå Poch MÅSTE släppa sargen.

Under den här säsongen har spelsystemet och startelvan varierat något enormt. Det kan tyckas vara givet att det måste få bli så ty vi saknar en ordinarie (Läs: ordentlig) högerback. Samt att form och andra faktorer har spelat negativa roller på flertalet spelare.
Vår matchplan har sett olika ut från match till match. Ena matchen pressar vi högt, och i nästa pressar vi inte alls. I en annan rullar Vertonghen och Alderweireld runt bollen i baklinjen hela matchen och i en annan så spelar vi faktiskt kvickt framåt med skickliga stick i djupled och genomtänkta långbollar.
Det har varit himmel och det har varit pannkaka (Ursäkta för ännu en floskel!).

Det är här Poch har gått vilse; Det finns ingen kontinuitet.

Jag vill se Poch gå tillbaka till rötterna av sin fotbollsfilosofi;
Ett högt presspel där alla spelare löper och stressar motståndarna likt gaseller på en savann. Jag vill se en konstant och konsekvent startelva. Poch måste bestämma sig och ge spelarna förtroende samt tid. När spelare byts ut och flyttas runt om vartannat så kan ingen kontinuitet byggas upp. Inget självförtroende kan skapas. Vill han, t.ex., att Kyle Walker-Peters skall vara the högerback, ja men låt honom då spela högerback varenda match. Samma konsekventa beslut bör göras på mittfältet där spelare som Sissoko, Winks, Dier, Ndombele huserar. Givetvis skall samma sak gälla i anfallet med spelare som Son, Lucas, Lamela, Eriksen, Dele. Harry Kane är en given startspelare.

Mitt råd till Poch: VÄLJ dina startspelare och kör 100 % på det valet.
Jag tror annars att det finns en enorm risk att vårt skepp kommer att fortsätta sjunka ned i detta hav av osäkerhet och förvirring. Det kommer leda till än mer poängtapp, förluster och framför allt bistra miner hos alla.

Harry > Hugo
En annan godbit i gottepåsen är frågeställningen kring lagkaptensbindeln. Hugo Lloris är ute ur spel under resten av 2019 och förmodligen en bit in på 2020. Då är det oerhört givet att Harry Kane kommer att bära bindeln i Lloris frånvaro.

Men. Jag förfäktar att Harry Kane, här och nu, skall bli vår permanenta lagkapten.
Det är dags för Lloris att hänga upp kaptensbaskern på trådhyllan och låta vår guldgosse dra på sig denna superhjältemanteln. Detta tror jag kan bli en stark katalysator för laget att återigen börja kämpa och spela för varandra. För bara ett par år sedan var ”laget” vår enskilt största nyckel till vår framgång. Vi behöver hitta tillbaka till den harmonin vi en gång haft, och jag tror verkligen att Harry Kane är rätt man för att framgångsrikt leda oss dit.

Dagsform på Watford?
Om jag tillåter oss att gå upp ur det självömkande Spursbadkaret så finns det faktiskt ett annat lag som måste nämnas i den här förhandsrapporten. För att vara lite raljant så är det ju enkelt att bara en titt på tabellen och inse att Spurs kunde ha legat lägre ned. Lördagens motståndare Watford har haft en högst knackig, för att inte skriva horribel säsongsinledning. 3 poäng (3 kryss) på 8 matcher är obeskrivligt uselt. Att vara tabelljumbo har lett till att klubben har bytt tränare och jag förmodar att stämningen runt klubben lär gunga på avsatsen som leder ned till den mörka avgrunden.

Det är ändå smått ironiskt att två lag med kontemporär mörk harmoni möts. Detta faktum gör att matchbilden och slutresultatet ligger bortom alla möjligheter att kunna förutse. Det är två lag, i en otrolig disharmoni, som möts och det kan sluta hur som helst.

Positivt skohornande
Både Lo Celso och Ryan Sessegnon är tillbaka i full träning. Det lär inte bli någon start för någon av dom på Lördag, men varsin plats på avbytarbänken vore uppskattat. Likt den katalysator som jag anser Harry Kanes eventuella kaptenskap kan vara, tror jag även att dessa två herrar kan injicera ljus i detta mörker. Speed, energi och flärd har dom gemensamt vilka är tre komponenter Spurs tydligt saknar just nu.

Get in there! 

Matchinformation:
Avspark: Lördag 19/10-2019 kl.16.00 svensk tid.
Tvsändning: Viasat, Viaplay.
Arena: Matchen spelas på Tottenham Hotspur Stadium.

#COYS
#TTID

// Mikael Thunborg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*