Inför Tottenham – Crystal Palace

Äntligen slut på landslagsuppehållet men som Tottenham-anhängare är tröttheten på skador minst sagt påtaglig. Denna gång är det Giovani Lo Celso som kommer tillbaka skadad från sitt landslagsuppdrag. Preliminärt ser han ut att bli borta till slutet av oktober. Om man utgår från Pochettinos senaste laguttagningar borde detta dock inte påverka matchen mot Crystal Palace i någon större utsträckning då Pochettino har föredragit Winks och Sissoko på det centrala mittfältet. Min personliga åsikt däremot är att detta skulle vara en optimal möjlighet för Lo Celso att göra sin första start. Crystal Palace kommer med all sannolikhet spela väldigt lågt och bjuda in Tottenham att ”handbollsrulla” från sida till sida utanför straffområdet. När vi ställs mot lag med denna utgångstanke behöver vi i min mening inte ställa upp med två sittande mittfältare. Winks och Sissoko i all sin ära men ingen av dem är spelare som excellerar i att öppna upp försvar. Jag hade därför velat se Lo Celso i en av dessa lägre utgångspositioner för att då kunna få utnyttja ytorna framför Palaces låga mittfält och hitta de raka mönsterbrytande passningarna i djupet som Winks och Sissoko haft så svårt att slå tidigare under säsongen. 

Det spelar ju dock tyvärr ingen roll tills lördag, Lo Celso kommer vara utanför truppen. Däremot är det fullt möjligt att Ndombele är tillbaka efter sin skada, vilket skulle vara ett stort plus för Tottenhams uppbyggnadsspel, och Tottenham kommer behöva all hjälp de kan få för detta kommer under inga omständigheter bli en lätt match.

Inte nog med att Crystal Palace anammar just det låga försvarspel som Tottenham haft väldigt svårt att bryta ned, de är också det lag som tagit mest poäng under kalenderåret utöver Liverpool och City. Detta skapar en aningen komplicerad situation; Tottenham är självklart fortfarande favoriter och det är en match där något annat än 3 poäng skulle ses som en stor besvikelse, speciellt i detta skede av säsongen där vi verkligen behöver en tongivande insats för att sätta rätt kurs för resterande delen av säsongen. Detta innebär alltså att Tottenham bär ett favoritskap som möjligen är större än vad det egentligen borde vara, och Tottenham och ett favoritskap har väl egentligen aldrig direkt gått hand i hand. Detta är definitivt en match som kräver största möjliga fokus, bästa möjliga laguttagning och en helhjärtad arbetsinsats. Vi kan bara hålla tummarna för att Pochettino och truppen förstår detta, vilket de självklart borde göra. 

Jag hoppas verkligen att vi kan få se denna matchen som en nystart efter en spelmässigt hackande säsongsinledning. Mycket hänger självklart på Pochettinos laguttagning och taktiska upplägg. Christian Eriksen och Jan Vertonghen måste starta, och likaså borde Lamela i min mening lämnas utanför startelvan. Jag vill se Eriksen i en djupare roll för att fördela spelet, Son och Lucas långt ut på varsin kant för att dra isär Palace försvar, samt en Kane som håller sig central och redo för inlägg. I tidigare matcher har vi haft alldeles för mycket folk som duttar boll centralt, speciellt när Kane droppar djupt ned och hämtar boll. Det är dags att gå tillbaka till grunderna. Låt bollen gå snabbt, hitta ut på kanterna och få Palaces försvar i rörelse, och räds inte att svinga in inläggen, gärna från lite längre upp i plan. Det är dock alltid lätt i teorin, återstår att se på lördag hur det går i praktiken.

Utöver detta är det också värt att lyfta ett par notiser från Pochettinos presskonferens. Ndombele, Sessegnon, Dier och KWP är åter i träning efter skador och har alla en chans att medverka mot Crystal Palace. Davinson Sanchez är skadad och kommer precis som Lo Celso inte att medverka på lördag. Intressant är även att Pochettino i veckan haft ett långt möte med alla spelare angående framtiden nu när transferfönstret stängt, förhoppningsvis är detta en grund för att hitta tillbaka till den stabilitet vi haft tidigare. Pochettino nämner också att laguttagningarna enbart är baserade på insats och form och har ingenting med nuvarande kontraktsituationer att göra. Detta bör kanske tas med en nypa salt, men det verkar ju iallafall nu som att Vertonghen och Eriksen blivit upplockade ur frysboxen, om man nu kan kalla 3 veckor på bänken för att vara i frysboxen. 

Jag både tror och hoppas på en nystart! COYS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*