Var är vi idag?

Var är vi idag och hur tar vi oss vidare? En simpel fråga som kräver allt annat än en simpelt svar. Champions League-finalen i all ära, men faktum är att 2019 hittills har varit allt annat än en succé för Tottenham. Förutom ett par starka segrar i Januari så har både spelet och resultaten hackat ordentligt. I Premier League har Tottenham endast vunnit fyra matcher de senaste 15 matcherna. Under samma period räknar vi samtidigt in åtta förluster i ligan. Det är en resultatrad som verkligen inte håller för en klubb som har både förutsättningar och ambitionen för att kunna slåss om stora titlar.

Efter förlusten mot Newcastle publicerade Erik Niva en tweet där han konstaterade att Tottenham under 2019 endast gjort en bra match – Manchester City hemma i Champions League. Visst går det att argumentera för att dubbelmötet mot Dortmund och kanske även hemmamatchen mot Chelsea i Carabao Cup var väl genomförda matcher, men Nivas poäng kvarstår vilket han förtydligar vidare i sin tweet: “Problemen är väldigt mycket större än ett fiasko mot Newcastle”.

Hur stora problem har då Tottenham? Det kan låta hårt att prata om en klubb i kris bara månader efter den största framgången i modern tid. Men bortser vi från resultaten i Champions League, så känns Tottenham i alla fall inte riktigt som en klubb i harmoni. Det finns spelare som inte vill skriva på nya kontrakt. Vi har en uppenbart missnöjd tränare som inte riktigt vet vilka spelare han vill eller kan satsa på under säsongen. Det rapporteras om stora bråk kring laguttagningarna och en av de petade spelarna (läs Jan Vertonghen) dyker upp på matchdagen med en blåtira som varken klubben, Pochettino eller spelaren själv vill förklara. Även om det sistnämnda inte behöver betyda något annat än en tuff duell under en träning så känns det som om att det, för första gången under Pochettino-eran, ligger något och pyr under ytan.

Nu vill jag dock inte måla fan på väggen riktigt än. Vi är trots allt bara tre matcher in och det finns fortfarande alla möjligheter att den här säsongen slutar med att kapten Lloris får lyfta en väldigt efterlängtad buckla. Vi har flera spelare som är på väg tillbaka från skador och när det internationella transferfönstret tillslut kommer att stänga, så kommer det att leda till den arbetsro Pochettino efterfrågar idag – oavsett om vi har tappar Eriksen eller inte.

Det här projektet inleddes för fem år sedan och det är viktigt att tänka på var vi var då för att kunna uppskatta var vi är idag. Där och då var Champions League en dröm. Tottenham värvade spelare i mellansegmentet som kunde utvecklas för att en dag säljas vidare till större klubbar. Idag har vi spelare som ärligt pratar om en Champions League-titel som ett realistiskt mål. Idag värvar Tottenham spelare som hälften av toppklubbarna i Europa dreglar över. 

Vi har kommit en lång bit på vägen och med det höjs förväntningarna. Nu får laget kritik efter en poäng på Etihad på grund av dåligt spel. Laget får kritik efter endast en fjärdeplats i ligan och framförallt, ledningen får kritik för missade värvningar trots att Pochettino uttryckligen fått precis de spelare han faktiskt ville ha.

Jag köper de höjda förväntningarna. Idag har Tottenham en av de bästa trupperna i Premier League och ska vara med och utmana i samtliga turneringar den här säsongen. Men, en vinnarkultur byggs inte över en natt. För att kunna bli en storklubb och stanna på den nivån så krävs det ett ordentligt grundarbete, vilket Tottenham idag har gjort på alla plan. För varje säsong så har klubben varit lite närmare att nå det sista steget. Jag tror fortfarande på det långsiktiga arbete som har lagts ner och förr eller senare så kommer det att skörda frukt.

Var är vi idag och hur tar vi oss vidare? Det simpla svaret på frågan? Vi är Champions League-finalister och nu ska vi visa världen att det bara var början.

COYS!

Mathias Wallmon

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*