Giovani Lo Celso ansluter på lån

Sommarens längsta följetong för Spurs-fans är utan tvekan sagan om Giovani Lo Celso. På transferfönstrets sista dag för England så anslut argentinaren till Tottenham. På lån – Enligt media för att Real Betis ville minska den procentuella delen av prislappen som Paris Saint-Germain skulle få vid en direktförsäljning nu. I stället lån följt av köp, säger media.

Men – Nog om det, vem är Gio Lo Celso?

Först och främst, född 1996 i Argentina och således såklart från Rosario. Samma område av Argentina där Pochettino och Gazzaniga kommer ifrån.

23 år gammal gör att han passar in perfekt åldersmässigt i projektet Spurs med spelarna som ska på sikt utgöra stommen i Spurs. Dele (23), Davison (23) Sanchez (23), Ndombélé (22), Walker-Peters (21), Winks (23), Foyth (21).

Som 14-åring påbörjade han sin akademiresa i Rosario Central, 2010. Under 2015 gjorde han sin seniodebut. Ett år efter sin debut knackar Paris Saint-Germain på dörren. Kontrakt till 2021, utlånad fram till nyår hos Rosario innan han lämnade för Frankrike.

I april 2017 gör han sin debut i franska cupen som inhoppare för Adrien Rabiot. Några enstaka mål och assist blir det för Celso i PSG men han blir aldrig ordinarie och har svårt att slå sig in. Fram till augusti 2018 blir det totalt 38 framträdanden i Paris-klubben.

Sensommaren 2018 lämnar han den franska huvudstaden för Sevilla och Real Betis. Ett lån med möjlighet att köpa argentinaren. Allt lossnar i Spanien för Lo Celso. Under en säsong gör han 46 framträdanden och 17 mål som mittfältare i Sevilla-laget.

Säsongen hinner inte ens ta slut innan Betis väljer att köpa Celso från PSG redan i april, 2019.

Efter en utdragen sommar av förhandlingar med Spurs väljer Betis att låna ut honom till Spurs med möjlighet till köp efter lånet. Orsaken som sagt enligt media är att PSG skulle tagit en större andel procent av försäljningssumman om Betis sålt honom direkt nu och att den procenten som PSG tar blir mindre ju mer tid som går.

Enligt media blir köpet inte billigare för Spurs i och med denna lösning men man slipper betala en större summa direkt och att det således är fördelaktigt även för Spurs att göra denna lösning.

Lo Celso har varit aktiv i Argentinska landslaget likaså – Redan under 2016 var han en del i U23-truppen som reste till OS 2016.

Under 2017 gjorde han sin seniordebut i Argentinska landslaget. Totalt har det blivit 19 framträdanden i landslaget och två mål.

I övrigt? Lo Celso har italiensk bakgrund i sin familj och har även italienskt pass.

Lo Celso spelar helst som central mittfältare eller central offensiv mittfältare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*