Inför Champions League, semifinal 1:2, Tottenham – Ajax

Det har varit en säsong med två ansikten – Ett ansikte där vi varit det Tottenham vi verkligen älskat under Mauricio Pochettinos ledning. Det har varit mål av Harry Kane, vi har åter igen blivit förälskade i Heung Min Son och på det nu har vi alla lagt oss platt för Moussa Sissoko.

Men, på det har det också varit enorma utmaningar på flera fronter – Mängden skador har varit massiva, på det har Spurs inte värvat spelare under varken sommar- eller januarifönstret denna säsong.

Och under nästan hela säsongen har man spelat ”hemmamatcher” på Wembley på obestämd tid fram till våren.

Det har varit rörigt, stökigt och jävligt till och från – Blandat med flera positiva saker också givetvis.

Mitt i allt som varit så har Spurs knappt tagit sig vidare från gruppspel till slutspel i Champions League och nu står man i en semifinal helt plötsligt. Hur stort är inte det? Det är gigantiskt stort för Spurs. Projektet. Pochettino och Levy. Klubben. Supportrarna. Spelarna.

Efter uttåg ur både FA-Cupen och Ligacupen och en form som gått upp och ner så har avancemanget både i gruppspelet och även Dortmund samt Manchester City förbi gjort att Champions League blivit en riktigt stor positiv sak att ta med sig från säsongen 2018-19 för Spurs.

Men – Nog om det som varit. Här är vi nu, Valborgsmässoafton, sista april och Spurs får besök av Ajax – En ”broderklubb” om man får säga så sett till att Spurs har hela fyra spelare med rötter i Ajax i och med Eriksen, Alderweireld, Sanchez och Vertonghen.

Historiskt sett finns det ytterligare kopplingar – Båda klubbarna har kommit till och levt i judiska områden i sina respektive städer. Utöver det har klubbarna en mindre smickrande koppling till varandra och det är UEFA-cupfinalen från 1974. Ajaxs ärkerival och nemsis, Feyenoord mötte Tottenham. I andra omgången av den finalen förlorade Tottenham och Spurs-fansen löpte amok och förstörde så mycket man kunde i arenan. Inte ett bra ögonblick för fotbollen eller för Spurs som klubb och tyvärr en utmaning som var då i huliganeran som var då.

Ajax-fansen uppskattade dock initiativet.

Spelarmässigt finns det en hel del kopplingar – Utöver våra fyra nuvarande f.d Ajax-spelare i truppen så har vi klassiker som Rafael van der Vaart, Mido, Edgar Davids och Steven Pienaar.

Hur tog sig Ajax till denna semifinal dock? Jo, man tog andraplatsen i Grupp E där Bayern München, Benfica och AEK Aten ingick. På bortaplan i gruppspelet var man väldigt noga med att inte släppa in för mycket mål och framför allt, inte förlora. Både bortamötet med Benfica och Bayern slutade 1-1, medan man tog poäng hemma och borta mot Aten samt säkrade hemmaseger mot Benfica och oavgjort mot gruppvinnaren Bayern (3-3).

Ajax chockade sedan alla när man slog ut Real Madrid följt av Juventus. Båda motståndarna här gav intrycket av att underskatta sin motståndare – Men, låt oss inte tro att det var hela orsaken. Alla har sett och ser att Ajax spelar rolig fotboll och verkligen har ett lag fullt av ungdomlig fart och engagemang samt otroligt mycket talang. Ett fint Ajax-bygge och ett otroligt spännande lag!

Hur är skadeläget för Spurs inför säsongens viktigaste match?

Vertonghen fick ledigt i förlusten mot Hammers och är redo nu för spel, Sissoko däremot är inte redo än och likaså Winks kan vi räkna bort. Kane, Lamela och Aurier är likaså otillgänliga.

Skademässigt – Det är tungt! Att vi har skador likt andra lag är inga konstigheter. Men, när vi saknar så många och på olika positioner blir det tufft.

På det så skall vi påminna om att Son missar första mötet denna tisdag på grund av sina gula kort.

Vincent Janssen kan inte delta då han inte är inkluderad i Champions League-truppen.

Startelvan blir således,

Lloris 

Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Davies

Wanyama, Sanchez

Lucas, Eriksen, Dele 

Llorente 

Hur orolig ska man vara inför denna match? Har vi en chans? Absolut. Men, det kommer bli tufft. Jag tror Ajax kommer vara försiktiga. Man vill vara smart och sedan lägga upp allt rätt inför returen i Amsterdam.

Tittar man på formen i Spurs senaste ligamatcherna efter Champions League-omgången mot City så är det inte ett bländande anfallsspel vi har fått se. Eriksens sena avgörande mot Brighton är det enda positiva som skett och i övrigt har det varit torrt, stelt och krampaktigt rentav ibland.

Mot West Ham lyckades Spurs öka antalet bollar i djupled vilket är otroligt positivt – Nu slutade den matchen i förlust men jag tror det är där framför allt Spurs måste bli bättre. Sök spelaren i djupled som löper snarare än att vi skall rulla runt bollen i ett handbollsliknande anfall som går i ett svagt tempo.

I övrigt då?

  • Frisparkar – Låt Trippier försöka i stället för Eriksen. Allt annat än skott i muren är godkänt.
  • Hörnor – Snälla, rara, älskade vänner. Låt oss slå riktiga hörnor denna match.
  • Dele – Otroligt stel och svag insats som var väldigt olik honom mot Hammers. Behöver hitta formen här.
  • Pochettino – En semifinal i Champions League kommer inte ofta, låt oss inte tappa bort detta drömläge.

Hur slutar denna match kan man fråga sig – Jag säger såhär.

Jag är inte positiv och därav tror jag att det kommer bli positivt. Spurs vill lägga allt krut här och man vet att detta är matchen där man måste leverera och försöka ge sig själv en bra möjlighet inför returen.

Lucas, Dele och Eriksen gör alla ett mål var medan Vertonghen och Alderweireld stänger igen framför målet med hjälp av Wanyama och Sanchez.

Spurs, jag ber er – Gör jobbet här, ta denna match och gör det som behövs. To dare is to do. Låt oss våga, låt oss fortsätta drömma och låt inte denna resa ta slut. Ta kommandot, lägg det rätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.