Inför Tottenham – Brighton

Det känns som att Tottenham spelar varje dag nu mer eller mindre. Skitkul ur ett fans perspektiv men inte lika positivt för en tunn Tottenhamtrupp. På Tisdag är det alltså ny match men det känns nästan helt omöjligt att släppa det som hände för ungefär en vecka sedan. Som en Tottenhamsupporter går det väll mer eller mindre att räkna upp magiska CL-nätter på en hand och det är väll också därför ”Champions league-drogen” griper tag i en så hårt. När du väl upplevt CL-euforin så är allt annat inte riktigt bra nog. Just därför har iallafall jag i en första anblick haft svårt att släppa tillbakablicken från City i Onsdags och framtidsutsikterna mot Ajax i semin, för att bara kunna fokusera på Premier League-mötet mot Brighton som egentligen också är en jävligt viktig fight.

Just denna inställning är relativt harmlös för en supporter men den blir snabbt förrädisk om den tillåts sippra ner i omklädningsrummet. Premier League håller en såpass hög nivå att det inte går att bara ställa ut skorna, oavsett motstånd, vilket det bara går att hoppas på att Pochettino och gänget har lärt sig vid detta laget, för detta är trots allt en match med mycket på spel för båda lagen. Visst, Tottenham fick hjälp i kampen om topp-4 av både Palace och Everton i helgen men det innebär inte att skiftet är över och att det är dags att gå hem, det innebär att det gäller att ta tillvara på situationen. Brighton i sin tur kämpar för att skaka av sig Cardiff för att säkra nästa års PL-kontrakt så de kommer definitivt komma till London med en oklanderlig inställning och ett 100-procentigt fokus på de kommande 90 minuterna.

För Tottenham är det just mentaliteten som kommer avgöra matchen, som så ofta är fallet. Lyckas grabbarna skingra CL-dimman i tanken och ställa allt fokus på en tuff fight mot Brighton så är det en match som ska vinnas, det finns trots allt ljusår mellan lagens kvalitetsnivåer, men kvalitet och talang betyder inget utan rätt inställning.

Det ska bli intressant att se hur Pochettino formerar laget med skadesituationen i åtanke. Aurier, Winks, Kane och Sissoko är alla otillgängliga men Lloris förväntas vara tillbaka igen efter en mindre muskelskada. Vad som har varit ett utropstecken under egentligen hela säsongen för Tottenham är just det centrala mittfältet och med både Sissoko och Winks på skadelistan blir det intressant att se hur Pochs tankar går. Blir det en fem-backslinje igen med Dier, Eriksen och Alli centralt på mittfältet? Jag skulle gärna se att Oliver Skipp får chansen från start i en match där vi förväntas äga bollen mer eller mindre hela tiden, det har hittills varit ganska svårt att göra en initial bedömning av honom och hans spel med bollen och detta skulle därför fungera som ett bra test. Det kanske är önsketänkande men jag skulle väldigt gärna se att det finns tendenser till en speldrivande mittfältare i honom, som kanske till och med då kan finnas med i tankarna angående en startplats mot Ajax istället för en buffelduo á la Dier-Wanyama.

Men som sagt, Ajaxmatchen är då, Brighton är här och nu och det finns mycket att spela för; inte bara en CL-plats utan även en chans att fortsätta hålla nollan på nya arenan intakt, vilket kanske inte är fullständigt omöjligt då Brighton inte gjort mål nu på sina sex senaste matcher. Det ska bli intressant att se vilken väg Pochettino väljer att gå. Väljer han, med skadeläget och kommande matcher i åtanke, att vila spelare eller låter han spelare som Alli, Eriksen, Son och Lucas köra vidare? Oavsett vad Pochettino väjer så gäller det att de 11 man som sätts på banan inte hör CL-hymnen dåna i hörselgångarna längre för Brighton kommer inte bjuda på någonting gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*