Inför Manchester City – Tottenham

 

Jag har haft turen och skrivit om ett antal Champions Leaguematcher den här säsongen. Jag har sett kollapsen i Holland och revanschen i Tyskland men det är nog ändå kvällens match som kittlar högst i förväg. Det är europakväll och vi har allt att vinna.

Vi vet allt sedan tidigare. När visslan ljuder står vi där med en ömtålig 1-0 vinst från första matchen. Vi står där utan en Kane och utan en egentlig grundtanke på att försvara oss vidare. Spurs har allt att vinna i den här matchen och egentligen inget att förlora förutom en roligare vår ute i Europa.

Hur menar jag då? Jag vill starta bakifrån.

Så länge jag kan minnas mitt Spurs har vi aldrig varit särskilt bra på att försvara oss. Aristokratfotbollen är så djupt rotad i klubben att anfall alltid varit bästa försvar. De åren när vi haft sämre anfall har det också visat sig i +/- under säsongen. De senaste åren med Pochettino har denna aura verkligen höjt sig och att gå ut och försvara ett mål på bortaplan är otänkbart. Visst kan man spela smartare och mer energisnålt men bollen ska alltid framåt med Poch och jag gillar det skarpt. Det är egentligen när vi hade en stabil ledning att ta med oss till Dortmund som vi spelade bäst försvarsspel. Det är i grunden genom ett högt presspel som vi skapar de bästa förutsättningarna att hålla tätt. Det ger motståndarna mindre chanser till ordnat spel och våra starka mittbackar tar mer än gärna ner längre bollar.

Varför har vi allt att vinna då? Jo jag vill vara realistisk om hur denna säsong har utvecklat sig. Vi har en gedigen skadelista och har egentligen bara spelat tre hemmamatcher denna säsongen. En säsong som bröts ganska snabbt med nya arenans försenande och uteblivna värvningar. Vi har lyckats tagit poäng i ligan utan att egentligen gjort något riktig wow-match och jag ser att huvudfokus ligger på ligan hela säsongen ut nu då vi klarat den stora svackan. Därav är ett avancemang mot, en av favoriterna, en otroligt stor bonus men inget krav från min sida. Vi Spursfans älskar ju att slänga oss med frasen ”nästa säsong” och vanligtvis betyder den inte så mycket men jag har sådana stora förhoppningar på kommande säsong i våran nya arena att det är den som fokus måste ligga på. Då gäller det att man hamnar topp 4 i ligan och ger laget de bästa förutsättningarna.

Med det sagt så är jag inte ett dugg mindre taggad till matchen och jag vill se en taktiskt fulländad match av de liljevita. Jag vill slopa 3-5-2 tänket för denna match och spela med en rak fyrbackslinje. Här saknar jag Diers taktiska känsla med att falla ner som defensiv mittfältare till backplats, men Wanyama (som jag tror får chansen) kanske kan skapa det överläget defensivt som behövs mot City. Då Winks är högst tveksamma till spel finns en chans att Wanyama och Sissoko tar de defensiva rollerna och de kommer vara viktigast i denna match. Främst för att falla ner mellan/bredvid mittbackarna men också för att transportera bollen framåt.

Vi vet inte om Alli är redo för spel men personligen så har jag grabbar i mitt U-15 lag som spelar med gips så varför inte Alli? Dock svårt att veta de andra omständigheterna men jag ser gärna honom på planen tillsammans med Eriksen, Lucas och Son (Llorente fick en liten smäll sist). Detta för att skapa fart i de få chanser som City kommer ge oss under matchen. Vi får inte vara naiva och tro att Spurs kommer föra spelet men i omställningarna är det vitalt att bibehålla snabbheten i bollen och Lucas form just nu ger oss den möjligheten. Får Spurs in ett mål ger det en sådan förändring i matchbilden att Poch kan göra taktiska byten framåt slutet.

Bollen är rund och allt vad det heter.

Det som gäller taktiskt sett från Poch är att inte misslyckas med första pressen högst upp. Det är inte värt att tappa 2-3 spelare i första skedet för att sedan sköljas över av City och skapa ett långt lag. Pressa smart och energisnålt och se till att krympa ytorna så skapas det en frustration hos motståndarna. Sedan hugger vi när vi kan.

Oavsett, när lamporna tänds och hymnen går igång är inte denna match som alla andra. Det är en europakvart där vi har allt att vinna. Bara ta ett djupt andetag och tugga i oss det. To dare is to do.

 

Framtiden är liljevit

COYS

Johannes Glanz

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*