Southampton – Tottenham 2-1

Tottenham förlorade under lördagen den tredje av de fyra senaste matcherna i Premier League efter att Southampton vänt på steken i en andra halvlek som kanske var Tottenhams sämsta på hela säsongen.

Helgen började annars bra. Fler och fler medier bekräftade att Tottenham, i april,  äntligen skulle få flytta in på Nike Stadium, som säkra källor menar att arenan ska heta. Det rådde allmän god stämning bland fansen, och med avancemanget i Champions League i veckan så kändes det som om att det nu återigen fanns en framtidstro på att detta var det första avstampet mot något större.

Kanske kände spelarna av samma känsla, för när matchen började var det ett helt annat Tottenham än vad jag sett de senaste veckorna. Dele Alli var inledningsvis magnifik med läckra skarvar och smarta framspelningar, samtidigt som han även verkade ha lyckats väcka Christian Eriksen från danskens formsvacka de senaste matcherna. Med lite skärpa i avsluten så kunde det ha stått 3-0 till Tottenham redan efter den första kvarten. Kane missade frilägen på löpande band och bollen träffade virket gång på gång, så när 1-0 kom så kändes det fullständigt logiskt. Dele Alli hittade Harry Kane med en elegant chipp och denna gång kunde inte Kane missa.

Ledning efter den första halvleken och det var idel positiva tankar till hur laget hade tagit sig an uppgiften. En 1-0 ledning är dock bräcklig så det skulle krävas mer än att bara ställa ut skorna i andra halvlek. När andra halvlek började så var det dock precis det som skedde.

Det fina spelet var totalt bortblåst samtidigt som Southampton tog tag i spelet och Tottenham fick vid ett flertal tillfällen panikrensa mot laget, som inför matchen, låg på fjärde plats från slutet.

När 1-1 kom så var det väntat, men sättet målet kom till på var fullständigt oacceptabelt på den här nivån. Först missar Vertonghen att rensa och sedan väljer Rose att hoppa över bollen, vilket ger Yann Valeri öppet mål. Extremt dåligt försvarsspel rakt igenom.

Några minuter senare tappar Walker-Pieters markeringen och känner sig tvungen att riva ned sin motståndare för att undvika ett friläge. På den efterföljande frisparken skruvar Ward-Prowse in 2-1 och vändningen är ett faktum. Trots att det är 10 minuter kvar av matchen så lyckas inte Tottenham skaka fram någon målchans utan matchen slutar 2-1.

Några tankar från matchen:

• Vi har i dagsläget ingen ytterback som håller för att vara ett topplag i Premier League.
  • Son har gått från att vara en världsspelare i Kanes frånvaro, till att vara en alibispelare sedan Kanes återkomst. Pochettino måste lösa den ekvationen.
  • Lucas Moura är en humörspelare och behöver kontinuitet för att kunna prestera. Petar du honom under ett par veckor så kommer han inte att vara bättre än så här.
  • Sedan Harry Kane kom tillbaka från sin skada har ingen annan än Kane gjort något mål. Noll mål på fem matcher.

I och med förlusten så har Tottenham nu endast en poäng på de fyra senaste matcherna i Premier League och är nu på allvar indragen i kampen om Champions League-platserna. Nu väntar ett landslagsuppehåll innan det vankas toppmöte mot Liverpool på Anfield den 31 mars. Aldrig tidigare har ett landslagsuppehåll känts så välbehövligt. Nu får vi hoppas att alla får ett välbehövligt break och sedan komma tillbaka med lite återvunnet självförtroende. Det kommer att behövas.