Tottenham – Arsenal 1-1, Du Pochettio….

 

Hej Pochettino.

Denna matchrapport vill jag adressera till dig. Jag har några funderingar som jag grunnat på.

Om man blir vald till säsongens manager (London Football Awards)  så förtjänar man det, och det gör du. Det du gjort med mitt Spurs senaste säsongerna hade jag svårt att drömma om i mitten av 00-talet när jag bodde i London under en period. Den förädlingen du genomfört av vissa spelare andas optimism. Men ändå är det en del saker som gnager, och under matchen mot Arsenal blev det än tydligare.

Jag vill gärna börja bakifrån i laget. Sanchez har varit ovanligt osäker under den senare delen av säsongen och Vertongen tillbaka från skada. Även om det är det logiska i grunden förstod jag inte riktigt varför du valde att spela med våra tre mittbackar från start och framförallt Sanchez i mitten av dessa tre? Att taktiken med Toby och Vertongen på varsin sida kan generera lite trevliga krossbollar är optimistiskt men de kan jag gärna hoppa när Sanchez tvingas bli spelfördelare i uppspelsfasen. Han är grym i täta dueller men har svårt med en bredsida. Vi såg båda två vad som hände vid Arsenals farligaste lägen när Sanchez blev ensam längst bak. Han har framtiden för sig men bör tas omhand på planen på ett annat sätt.

Jag har alltid gillat att du främst tänker på det egna spelet framför att anpassa sig efter motståndarna men i ett derby när man både behöver ett mer cyniskt spel samt poäng kanske man skulle tittat upp denna gång. Om våra motståndare ställer upp med en fyrbackslinje med två raka ytterbackar är det svårt för våra ytterbackar att skapa sig yta. Nu krossade Trippier sitt motstånd förvisso men det är svårt att möta ytterbackar i deras utgångsposition hela tiden. Där skulle jag velat se större bredd av de offensiva spelarna för att skaffa ett övertag. Vi skulle alltså mött deras fyrbackslinje med desamma.

Wanyama från start var exakt det jag efterlyste innan matchen och han gjorde det bra utefter sitt korta matchande. Sissoko hade en av sina sämre dagar med boll men valet av de två är klockrent utefter motståndet denna match. Problemet blev när vi erövrade bollen.

Vi släppte in målet genom ett individuellt misstag, sådant händer. Men att inte balansera upp anfallet efter det är svårt för mig att förstå. Arsenal hotade inte mycket mer framåt resten av matchen vilket gav möjligheten att hota än mer framåt för Spurs. Kane var blek, likaså Son som inte alls kom in i matchen. Eriksen hade ganska hård markering långt in i matchen och tvingades falla ner för djupt efter ett tag. När det var dags att börja hota på riktigt måste jag ställa frågan varför du först bytte in Lamela och sedan förpassade Rose till innermitt? Jag såg med att tanken var att med en fyrbackslinje få mer press, också med Eriksen på vänsterkanten. Däremot blev positionerna inte avgörande och med en långsam offensiv klarade vi inte av ens tredjebollarna i duellerna.

Lamela har varit svag de senaste matcherna och Rose är absolut inte van att spela på mitten. Bolltapp och svåra passningar störde uppspelsfasen och fastän jag förstår och gillar bytet med llorente så fattades det något. Nu vet du bättre varför Lucas fick sitta hela matchen men att avsluta matchen med en svag Lamela och en Rose på mittfältet samt Lucas på bänken ter sig konstigt för oss utomstående. Fastän Arsenal bara hotade periodvis under andra halvlek så var vi ändå för defensivt tunga.

Nu kanske jag är överdrivet negativ och småsint. Vi ligger fortfarande bra till i tabellen och är med i europaspelet. Det finns inte skäl till att vara för kritisk, det är jag medveten om. Jag har aldrig skrikit denna säsong om något titelrace och varit rätt nöjd över truppen och läget. Men jag vill dock se lite mer passion emellanåt. Det var rätt oinspirerat periodvis under matchen och det har gått igenom de senaste veckorna. Det kan givetvis bero på trötthet men då måste vi våga testa lite och trolla med taktiken. Varför inte våga testa Kane och Llorente samtidigt en match t ex?

Jag skulle vilja att du, Poch, ger din syn på hur du vill utforma Spurs närmaste tiden. Du är ett geni i konsten att förädla spelare men min känsla är också att vi skulle behöva ett par nya spelare under dina vingar. Jag vill ha ett bokslut efter denna säsong där vi lägger den första tiden med dig bakom oss och blickar framåt, men med en tydlig plan. Vi har en ny arena, större inkomster och en trupp som börjar närma sig de gyllene åren. Vad är din plan med dem?

Jag är lite orolig utefter vad jag har sett de senaste matcherna på hur truppen hanterar sista delen av säsongen. Mot Arsenal räddades vi genom ett billigt domarbeslut (och höll på att förlora genom densamma) och hedern är i behåll, men det kunde varit tvärtom. Det är svårt att maskera en dålig form för länge och matchen mot Dortmund är nu än viktigare för dig att blåsa luft i spelarna. En Europakväll kan faktiskt lyckas göra det.

 

Jag tror stenhårt på dig som coach för Tottenham Hotspur men ibland måste även du synas och få frågor. Särskilt när vissa saker kan te sig som lite lustiga för oss så kanske det finns ett bra svar.

 

Tack för du läste,

Framtiden är liljevit

 

COYS

/Johannes Glanz

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.