Efter Tottenham – Newcastle, 1-0

Vi börjar bli en aningen bortskämda med sena vinster!

Mot Newcastle såg det ut att bli en tuff och snål match sett till antalet chanser och mål men likt matchen mot Watford och Fulham så dröjde det till slutet innan avgörandet kom.

Men, låt oss inte gå händelserna i förväg.

Spurs kom till Wembley utan Kane, Dele och Davies. På det har man Heung Min Son som är åter och tillgänglig men som öppet pratar om att han är trött efter att ha precis lämnat Asian Cup efter förlusten i kvartsfinalen mot Bahrain.

Pochettino ställde upp med Lloris, Trippier, Alderweireld, Sanchez, Vertonghen, Winks, Sissoko, Eriksen, Lamela, Lucas och Son.

En rätt kul elva på förhand trots att vi saknar Dele och Kane framför allt.

På bänken hittade vi Gazzaniga, Foyth, Rose, Walker-Peters, Dier, Wanyama samt Llorente.

Många namn som återvänt från skador på senaste tiden – Dier, Wanyama, Sissoko bland annat. Nu endast Kane och Dele kvar samt Davies. Kan vi sett ett ljus i detta mörker av skador tro?

Hur som helst – Rafa Benitez och hans Newcastle hade precis slagit Manchester City på besök i omgången innan. En mycket imponerande skalp där man vände och vann mot Pep Guardiolas gäng.

Rafas gäng ställde upp med Dubravka, Yedlin (den gamle Spurs-spelaren som vi köpte från Seattle Sounders en gång i tiden), Schär, Lascelles, Lejeune, Ritchie, Hayden, Longstaff, Atsu, Perez, Rondon.

Två sistnämnda där – Spelare man vet på förhand kommer ställa till det för oss. Rondon, tidigare känd från bland annat West Bromwich. Perez likaså har ställt till det för Spurs tidigare.

Denna match innebar även att det blev Jan Vertonghens 200:e Premier League-framträdande i Tottenham. Han är inte en ung mittbackstalang från Ajax längre och i stället är han vice-kapten som varit i klubben väldigt länge och en viktig kugge i Pochettinos försvar.

Värt att nämna också att unge Harry Winks i startelvan firade dagens match med att fylla 23 år.

Matchen då? Jo, tack. Det går rätt bra ändå. Spurs har taktpinnen nästan hela första halvlek. Första riktiga chansen dröjer dock en aning och sker runt ’17 när Lamela hittar Moura i boxen, brassen lyckas dock inte få sin nick på mål. Fint anfall, fint avslut men utanför.

Några riktigt fina inlägg under första halvlek från bland annat Jan Vertonghen! Några av hans inlägg håller faktiskt en högre klass än både Davies, Rose, Aurier och Trippier brukar slå från kanten.

Ett av inläggen från Vertonghen hittar Lamela som likt Moura inte blir mål men träffar ribban. Två riktigt fina chanser där vi kanske borde gjort mål redan.

Efter en halvtimmes spel får Newcastle dock testa på och Rondon och Perez (såklart) är inne i boxen men Spurs försvar blockerar allt och håller det städat. Fint hemarbete av dansken, Christian Eriksen.

Första halvlek slutar och ja, det hände inte jättemycket men Spurs var bra, bättre och nära både ett och två mål.

0-0 slutar första halvlek.

Andra halvlek inleds med att Sanchez likt Lamela och Moura får till ett avslut via huvudet, omarkerad på en hörna. Riktigt nära även här! Väldigt tveksam markering i Newcastle-försvaret.

Newcastle är dock inte helt ofarliga heller – Strax därefter nickar Rondon (såklart) i Spurs straffområde och träffar stolpen. Målvaktsöga från Lloris.

Vid en timme spelad roterar Pochettino in Llorente, Moura får kliva av. Antalet inlägg in i boxen och Llorente känns som en bra kombination. Lustigt nog minskar antalet inlägg in i boxen från den sekund han kommer in.

Eriksen kommer närmast 1-0 därefter, han är i boxen, bollen hittar dansken nära mål, dansken försöker skarva bollen in i mål med ryggen mot målet, otroligt svår och elegant rörelse och det är så nära mål när Schär räddar på linjen att målkameran måste kopplas in. Nära, på linjen men precis på håret. Dock inte mål.

Surt, elegant och enkel men ändå svår rörelse från trollkarlen Eriksen.

Pochettino roterar vidare, ut med Lamela som var också nära mål tidigare i matchen. Danny Rose kommer in.

Sen kommer det – Vid den ’83 minuten.

Son kommer i skottläge, avfyrar och bollen får en konstig bana, riktningen är inte klockren, rakt mot Newcastle-målvakten som ska kunna fånga in den, men bollen dyker en aning precis innan och man kan säga att detta mål är en målvaktstavla till stor del.

1-0 till Spurs, vilken känsla.

Pochettino vill givetvis stänga igen butiken på Wembley med lite tid kvar och 3 poäng nästan säkrat. Son får kliva av mot att Eric Dier får kliva in.

Newcastle lyckas inte bryta igenom och Spurs lyckas inte skapa något mer framåt innan slutsignal.

I övrigt då?

Matchen i sig var inte kul att se. Newcastle ville verkligen inte förlora och man parkerade bussen.

Men, däremot var det roligt att se Spurs visa vilja, energi och ett bra tempo där man inte hakade upp sig på att Newcastle helt klart inte ville försöka gå för 3 poäng.

En aningen pinsamt att Jan Vertonghen kommer ut på kanten några gånger denna match och slår inlägg som om han inte gjort något annat och ställer så väl Rose, Trippier, Aurier och Davies i ett konstigt ljus.

Hörnor, vi är inte bra på det.

Hur mycket kan man älska Heung Min Son innan det blir ohälsosamt? Vilken lirare och vad viktig han är för oss.

Otroligt kul att se ett Spurs där Llorente och Lucas används mer och mer, hoppas de kan få speltid mer frekvent även om Dele och Kane återvänder under våren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*