Inför Tottenham – Watford

Det har varit två mycket intensiva och tunga veckor för Tottenham, det känns som att vi tuggar på genom tung sand, och morgondagens möte mot Watford kommer att vara en stark indikation i vilken riktning det är vi rör oss. Det går såklart inte att bortse från att alla lag har svackor, och vi har bara hamnat i en riktigt djup sådan, med mycket otur längst med vägen. Med Heung-Min Son som har varit borta och spelat Asian Cup med Sydkorea samt Harry Kane och Dele Alli som båda ådrog sig skador mitt under denna viktiga period, så är det inte svårt att tänka sig att Mauricio Pochettino har spenderat en och annan timma åt att gå över laguttagningar och uppställningar. Men vad som skiljer pokal-vinnande åt från mediokra lag, är den inställning och den mentalitet som de går in i varje match med. Huruvida de har alla sina bästa spelare tillgängliga eller inte, huruvida alla spelar i sina favoritpositioner eller inte, huruvida  omständigheter likt vädret är bra eller inte – det är allt oväsentligt, för de vet att de kan göra precis vad de vill om de bara har rätt inställning, och det är den vinnarmentaliteten vi måste börja visa nu. Alternativet är att ge upp och försvinna ut i etern, fortsätta vara ett av alla dessa mediokra Premier League-lag som är nöjda med en Europa League-kvalificering.

Något överdrivet kanske, men efter att ha upplevt de senaste säsongerna med Tottenham känns det som att frustrationen generellt sett bara stiger, hos supportrar likväl som hos spelare, och någonting måste hända snart. Huruvida det kommer att vara något positivt eller inte återstår att se. Imorgon kväll möter vi i alla fall Watford, och senast vi mötte dem var på Vicarage Road, då vi förlorade mot dem för första gången sedan 1987, dock har vi inte förlorat ett möte med Watford på hemmaplan sedan 1994. Om en skall gå efter statistiken så spelar vi ganska bra på onsdagskvällar, och vi har vunnit våra senaste 10 matcher spelade på en onsdag, med 26 mål gjorda och enbart tre insläppta, medans Watford har spelat 13 stycken matcher på en onsdag utan att vinna en enda match. Spurs har fortfarande möjlighet att tangera eller slå Bolton, efter att ha spelat 27 Premier League-matcher utan att spela oavgjort, med rekordet liggandes på 28 matcher. Watford däremot har haft några bra omgångar och de har inte förlorat på sina senaste fyra bortamatcher i PL.

Då det kommer till skadefronten ser det inte särskilt bra ut för Tottenham för tillfället, men om en ser till spelare som kan komma att återvända till action desto bättre – det ser ut som att Son kommer att kunna spela i morgondagens match, vilket skulle vara en oerhörd boost. Watfords Gracia identifierade sydkoreanen, som är Tottenhams näst bäste målgörare för tillfället, som en enorm tillgång för Tottenham, en flexibel spelare med flertalet olika färdigheter och någon som alltid spelar bra, och han kommer att kunna komplettera Fernando Llorente, som förmodligen kommer att få spela, i attacken. Sissoko är också tillbaka och tränar, efter sin knäskada, vilket skulle kunna vara en annan enorm boost för laget. Dessvärre har vi fortfarande Kane och Alli uträknade på grund av skador, tillsammans med Ben Davies. För Watfords del är det mycket svårt att räkna ut hur Gracia kommer att ställa upp, då spanjoren gjorde 11 byten i sin trupp inför FA-cup möte mot Newcastle, som de vann 2-0, och det återstår att se huruvida Isaac Success och Andre Gray kommer att få en chans efter deras mål, eller om det blir Troy Deeneys bekanta ansikte som kommer leda anfallet. Mittfältaren Abdoulaye Doucoure är fortfarande skadad och kommer inte vara tillgänglig.

Pochettino har prytt löpsedlarna efter Tottenhams, om en skall vara frank, usla uttåg ur FA cupen då de förlorade 2-0 mot Crystal Palace och Kieran Trippier missade en straff, då tränaren har sagt att pokaler enbart är till för att stärka ens ego och att top fyra är viktigare för Tottenham för tillfället, något som många har reagerat väldigt starkt på. Men tränare likt Liverpools Jurgen Klopp och Watfords Javi Gracia har kommit till Pochettinos räddning. Klopp menar på att Pochettino resonerar helt rätt och att pengarna som en topp fyra-placering generar kan vara av större betydelse än att vinna till exempel Carabao Cup. Gracia menar på att det inte går att döma Pochettino efter Tottenhams senaste förluster och spanjoren hyllar Pochs spelstil, samt menar på att det kommer att bli ett mycket tufft möte på onsdagkväll.

Det återstår att se hur denna matchen spelar ut sig, och förhoppningsvis kan Tottenham vara det starkare laget som kommer ut på topp. Men det känns som att något större håller på att ske i bakgrunden, något ännu oidentifierbart. Vad det skulle kunna vara kan jag inte säga, men känslan är att Tottenham måste komma upp med en något annorlunda strategi – som bevisat efter dessa två veckor så går det till exempel inte att gå en hel säsong utan att signa en enda spelare när vi redan har få anfallsalternativ. Dock förstår jag och står helt bakom Pochettino när han insisterar på att Rom inte byggdes på en dag och att en måste låta storverk få ta tid. Frågan är bara hur mycket tid han har i dagens moderna fotboll. Samt pengar, något som skulle kunna underlätta en del.

/ Emma Tobiasson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*