Efter Everton – Tottenham, 2-6

Är det annandagen idag frågande jag mig själv efter slutsignalen. Varför? Slutresultatet kändes mer som något från just annandagsbandyn norröver, 2-6 alternativt tennissiffror. Men, hur hamnade Spurs där efter ett besök på Goodison Park av alla arenor i England?

Inför avspark hade Everton-managern Silva en hel och fräsch trupp, endast en spelare saknades. Pochettino hade med Tottenham-mått mätt denna säsong, en helt OK situation. Vilket i nuläget innebär att han ”bara” saknade Vertonghen, Wanyama, Dembele och Dier.

Silva ställde upp med starkaste möjliga elva – Pickford, Coleman, Keane, Zouma, Digne, Davies, Gomes, Walcott, Sigurdsson, Richarlison, Calvert-Lewin.

Pochettino tog in Lloris, Trippier, Sanchez, Alderweireld, Davies, Winks, Sissoko, Eriksen, Alli, Son, Kane.

Två starka elvor där vissa kanske kan ibland ändå känna lite oro över det defensiva mittfältet – Sissoko och Winks. Positivt dock att Sanchez är åter från skada, vi har saknat honom även om det gått mycket bra i hans frånvaro. Viktig spelare att ha i denna intensiva period.

Känslan inför avspark var som sagt – Nervöst. Goodison Park. Everton. Det är inte en arena man bara besöker, ställer ut skorna och kommer med med tre poäng. Dock vet man på senare tid att Everton har mer och mer utmaningar med Top 6-lagen.

Inledningen av första halvlek är Spurs, Spurs och åter Spurs. Fart, fläkt och avslut. Flertalet avslut. Det är Dele, det är Trippier, det är Son, det är Kane. Everton har utmaningar i sin defensiv och det rinner igenom lite väl lätt och vi klagar inte.

Men – Efter 20 minuter är det 0-0 och Everton får testa lyckan offensivt. Den f.d Arsenal-spelaren Theo Walcott får testa skott nära mål och sätter 1-0 för hemmalaget. Rättvist? Nä. Skulle det vara enkelt på Goodison? Nä. Men fan, vad orättvist det kändes.

Dock – Vi behövde inte vara ledsna länge. Son får en boll i djupled, något för lång dock och en Everton-försvarare täcker upp med stöd av Englands landslagsmålvakt Pickford, men – Missförstånd uppstår och Pickford och hans kollega i Everton-försvaret kolliderar nästan, bollen hamnar i en snäv vinkel där Son kan skjuta in bollen i öppet mål. Sydkoreanen är iskall från en relativt halvlång distans i en rätt tuff vinkel prickar in målet.

Rättvist? Nä, kanske inte. Men, vi tar det vilken dag som helst, 1-1.

Trippier drar på sig ett gult kort lite senare i en kollision och några minuter efter det med klockan på ’35 får Dele bollen serverad i ett bra läge inne i boxen, 1-2. Ständigt denne Dele! Vilken form han har just nu. Glöm inte bort hans unga ålder i och med alla mål han gör, vilken stjärna.

Kane får testa skott flera gånger i första halvlek och kort innan halvtid blir det en fast situation som leder till att anfallaren får skjuta från boxen upp i hörnet, 1-3! Vilken match och vändning.

Halvtid – Pochettino tar ut Dele direkt med anledning av en ful tackling av Pickford, Everton-målvakten rusar på en djupledsboll där Dele är offside. Då domaren blåst av så får Pickford varken rött eller gult kort, i efterhand så är tacklingen rent av vidrig och Dele skall vara glad att han inte skadade sig mer. Enligt Pochettino efter matchen så var bytet endast i förebyggande syfte.

Pickford och Everton skall vara glada att de inte fick spela med 10 man.

Erik Lamela ersätter målskytten Dele.

Knappt 3 minuter in i andra halvlek så kommer dansken Eriksen in i målprotokollet. Målet påminner en aning om Andros Townsends mål under lördagen mot Manchester City när Crystal Palace vann, långskott på distans en bra bit utanför straffområdet. Välplacerat och elegant samt hårt. Vackert! 1-4.

Everton har inte gett upp än dock och det är islänningen och f.d Tottenham-spelaren Gylfi Sigurdsson. Han och Richarlison lyckas ta sig igenom Spurs-försvar och islänningen sätter 4-2. Alderweireld följer islänningen helt perfekt hela vägen för att blockera skott men Gylfi lyckas ändå komma förbi precis så lite som behövs för att kunna avslossa och ställa både belgaren och kapten Lloris.

Alderweireld blev fullkomligt rasande när målet skedde och man förstår. Det är precis så islänningen hinner innan skottläget var förbi.

Efter en timme spelat är det dags igen, Lamela hittar Son som sätter dit 2-5. Även det ett vackert mål också.

Senare vid ’74 kommer Kane igen, det är Son som står för assisten och Kane i boxen hittar målet, 2-6.

Vilken halvlek åter igen.

Skipp ersätter Son strax därefter, senare kommer Lucas Moura för Sissoko.

Matchen slutar 2-6 och julklappen kunde nog inte varit bättre. 6 mål och de två insläppta skall vi inte grina för mycket över. En lyckoträff av Walcott och en chansning av Sigurdsson som är precis på håret att ta sig förbi Alderweireld.

I övrigt då?

• Spurs har vunnit hela 9 av 11 bortamatcher denna säsong i ligan, galet starka på bortaplan!
  • Detta är tredje gången Pochettinos Spurs gör 6 mål eller mer på bortaplan i Premier League.
  • Detta är andra gången Pochettinos Spurs gör 6 mål på ett lag där Marco Silva är manager.
  • Tottenham har aldrig förlorat en Premier League-match där Dele Alli gjort mål (36 matcher).
  • Inte sedan 1985-86 har tre lag haft 40 poäng eller mer vid jul (Liverpool 48, City 44, Spurs 42).

Spelarmässigt då?

• Dele, Dele, Dele. Legend i veckan mot Arsenal i Ligacupen. Målgörare idag igen.
  • Kane, glödhet mot Everton idag! Skott, anfall, finter, passningar. Börjar hitta formen väl!
  • Sissoko, herregud. På Dembele-nivå nu. Gigant på det defensiva mittfältet.