Barcelona – Tottenham 1-1, Drömmen om Europa

 

Klockan blev 23.00 på tisdagskvällen och Spurs hade bestämt sig för att stanna kvar i Champions League. Pochettinos ord efter matchen får spegla mina egna. Vi gjorde det omöjliga möjligt.

 

Men innan mina superlativer kommer om prestationen finns det en del att gå igenom utifrån matchbilden, och jag vill starta med det stora utropstecknet, Kyle Walker-Peters. Innan matchen skrev jag på det svenska forumet på Facebook att ”ikväll går KWP från talang till stjärna”. De orden får jag tyvärr ta och tugga lite på idag. KWP startade energiskt men juniorspelet syns när han får för sig att täcka boll utifrån samt att erfarenheten att avväga lägen inte riktigt är där än. Inget att klandra honom för då sådana situationer bygger mycket på erfarenhet men det jag är mest intresserad av är hur tugget på plan gick när han slarvade bort bollen till Barcelonas första mål. Fick KWP någon kommunicering om att direkt spela hem eller lämnade de honom till hans egna öde? Det har känts i intervjuerna att Poch indirekt stöttar honom då han inte nämner situationen mer än ”olyckligt”.

KWP bör få fler chanser på sig att visa sin talang men visst, skulle det blivit förlust skulle det varit svårt för honom att klättra tillbaka på ett tag.

Ytterligare undrar jag hur i hela friden Spurs spelare kunde läst av planen så dåligt? Många halkade mer än tre gånger under matchen.

För att fortsätta analysen av det som kunde bidragit till att vi hamnat i Woolwich cup är att den fantastiska arbetshästen Winks måste sluta med sina felpass i sidled. Han tänker helt rätt med att vända spelet för att lösa bort pressen men han måste börja titta upp innan han passar. Jag fick det till minst fyra farliga bolltapp i defensivt läge och matchbilden ändrades ju faktiskt markant när han byttes ut.

Nej, Spurs levde på en tunn tråd men spelade faktiskt riktigt bra borta mot Barcelona denna kväll. Deras kortpassningsspel var överlag härligt att se och att de vågar bryta av med lite längre bollar är befriande då detta inte alltid syns i ligan. Son och Kane löpte rätt och med lite mer kyla skulle det varit kvitterat tidigare. Alli fick lite kritik under sändningen men han drar sönder motståndarna på ett sådant viktigt sätt att Son och Kane fick behålla bollen någon sekund längre. Det får inte glömmas bort när man tycker han försvinner i matcherna. Det syns att det finns ett samspel i den offensiva kvartetten och när ytorna öppnar sig är de sylvassa.

I mina ögon var Sissoko lagets bästa spelare igår. Han börjar ta de där löpningarna med boll Spurs betalade för och i närkamperna är han hänsynslös.

Poch visade bra känsla när han såg att Barcelona trycktes ner och när Messi kom in koncentrerades spelet på honom vilket öppnade upp för att inbytta Lucas fick mycket yta att springa på utanför straffområdet och det gillar han. Efter att Rose (som också gör en bra match) missat sitt hundraelfte inspel fick Kane nog och visade hur man ska göra. 1-1 Lucas Moura. Lamela och Llorente var de andra två inhopparna och jag gillar när vi får en target som Llorente som avlastar Kane och Lamela vill så mycket men är någon sekund för sen med sin vänsterfot för att han ska göra verklig nytta i sådana matcher. Men vilken inställning!

Ytterligare en reflektion är hur Eriksen envisas med att slå låga, korta hörnor som Spurs aldrig förvaltar.

PSV hjälpte oss att drömma vidare denna kväll och vi går in i en julperiod med bra känsla i truppen. Vi behöver få tillbaka lite mittfältare för att kunna rotera de platserna men det värmer när man kan byta in Lamela och Lucas i slutet på en match. Det är en bredd, offensivt, som är viktig nu under den hektiska perioden i december.

Som en parentes vann Spurs U-21 mot Barcelonas dito med 2-0 i Youth League och är även där vidare till slutspelet. (ni måste söka efter Parrots mål i matchen, vackert)

Drömmen lever vidare, Spurs får fortsätta i Europas finrum. Jag ska med, ni ska med och jag hoppas verkligen att Kyle Walker-Peters följer med.

 

Framtiden är liljevit.

COYS

 

/Johannes Glanz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*