Tottenham – Inter 1-0

Tottenham krigade, slogs, sprang, sköt och slet utan att få utdelning. Det krävdes att Sissoko tröttnade och att en särskild Dansk satte foten till.

 

Chelseamatchen hade blåst förbi med varma vindar och hopp i luften. En total kavalkad av fotbollsgodis från lördagen satt kvar i näthinnorna och alla hoppades att tempot skulle bibehållas in till gårdagens match.

Men en Europakväll är något helt annat.  En europakväll skapar känslor och nerver som många inte kan föreställa sig och det syntes i matchens inledning. Nu har Spurs North London Derby på söndag och Poch visade känsla när han bänkade Eriksen och Son samt avvägde mittfältet med Sissoko och Winks. Lucas fick chansen från start tillsammans med Lamela och även om vi hade vind i seglen fanns det ändå en tveksamhet om det fanns någon konstruktiv kraft på mittfältet för att fördela bollarna till kreativiteten på kanterna.

Första halvlek handlade egentligen mest om Kane. Även om Winks hade ett skott i ribban blandade han de stora prestationerna med slarviga pass. Kane gjorde dock allt rätt men utan en Alli helt i form och problemet med att Kane sjunker ner för långt i banan utan Eriksen gjorde att han fick avsluta från svåra lägen. Men han ser ut att börja hitta formen igen.

Ju längre matchen gick ju mer antecknade jag kritiskt hur Poch inte byter i tid (enligt mig) och hur man kan offra en fortsättning i Champions League för en viss obalans i startelvan. Istället får jag nu skriva hur otroligt smart Poch ”gamblade” igår när han sent bytte in Eriksen och Son och skapade balansen som ledde fram till målet. De sena bytena och en vinst ger en helt annan energi till söndagens match. Lamela och Lucas fick speltid medan Winks och Sissoko gjorde jobbet på mitten. Detta medför att oavsett vilken elva Poch ställer upp på söndag bör många av spelarna vara rätt nöjda med spelveckan.

 

Om vi ska grotta ner oss lite mer i taktiken vill jag starta med en viss fransman som senaste veckan fått revansch på alla tvivlare.

Sissoko är en riktig vattendelare ibland alla supportrar. Han bristande insatser förra säsongen sitter kvar på mångas näthinnor och det är egentligen inte förrän han tog steget ner till den defensiva rollen som han hittat rätt i Spurs. Hans dynamostil har inte fungerat offensivt i Spurs och det har medfört att han inte skapat lika mycket som i Newcastle. Däremot när han tar steget ner så får han mer ut av sin fysik och hans bollkontroll är nyttig långt ner i banan. Sissoko känns som han verkligen hittat rätt och med en skadad Dembele och en Dier som är ojämn är det tacksamt.

Jag har tidigare hyllat spelformen som Spurs spelade igår (4-2-3-1) men den fungerar egentligen som bäst när en av de defensiva mittfältarna faller ner, som Dier brukar göra. Då får vi ett offensivt tryck som skadar motståndarna mycket. När varken Winks eller Sissoko faller ner på rätt sätt tvingas ytterbackarna att spela lite mer säkert på kanterna och det syntes igår när Davies inte kom helt rätt och Aurer mer samlade upp andrabollarna. När Sanchez är tillbaka vill jag se en rak trebackslinje igen, särskilt mot lagen under Spurs i tabellen.

Även om vi fick en livlina i Champions League och vi vann stabilt till slut så går det inte helt att blunda för att spelet hackar ibland. Laget är just nu kapitalt beroende av Eriksen. Vi har lyckats fått både snabbhet, fysik och teknik i laget men det är i princip endast Eriksen som klarar av att fördela bollarna på rätt sätt. Jag hyllar Pochs linje med få spelarköp och förädling men under 2019 vore det inte helt fel att öppna plånboken och köpa in en lekkamrat till Eriksen. En Isco-typ vore i mina ögon den perfekta spelaren i en trupp som Spurs.

Det är en fråga för senare. Europaäventyret fortsätter, Chelsea och Inter är avverkade och vi står inför säsongens match. Arsenal away…

 

Framtiden är liljevit.

COYS

 

/Johannes Glanz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*