Matchrapport Spurs – Cardiff (1-0)

Det är varken vackert eller effektivt. Elaka tungor skulle kanske till och med påstå att det är dåligt. Det kvarstår fortfarande frågetecken av dignitet, frågetecken som måste rätas ut om vi ska summera den här säsongen som lyckad, eller i vart fall inte misslyckad, när maj månad kommit och gått. Lloris är inte vad han varit. Kane saknar mycket för att nå upp till tidigare nivåer. Lugnet i backlinjen som vi sett under Poch finns inte där längre. Eriksen och Dele saknas så mycket så det når oproportionerliga höjder.

Det vi såg idag är allt detta, men det är också precis så bra som vi behöver prestera för att slå Cardiff. Precis så bra att vi kan slå oss för bröstet och notera att vi ligger trea i tabellen. Precis så bra för att kunna konstatera att vi gör vår delat bästa start i ligan någonsin. Tänk då hur bra det kommer bli när bitarna faller på plats.

Cardiff är inget bra lag. De har ännu inte vunnit en match och idag var det lätt att förstå varför. Den främsta svagheten är försvaret och Spurs bjöds på lite motstånd och i stort sett obefintlig press runt offensivt straffområde. Det skulle inte heller dröja länge innan ledningsmålet sökte sig in bakom gästande målvakt. Sanchez når högst på en hörna och Dier dundrar in den förlupna bollen till 1-0. En smakstart.

Matchen fortsätter med närmast total dominans från hemmalaget frånsett ett par rysliga omställningar från Cardiff som är nära att resultera i mål. Lloris är alltjämt skakig och verkar nästan ha obefintligt självförtroende. Kommunikationen med backlinjen är dålig och de märkliga utrusningarna fortsätter. Ett missförstånd mellan Rose och Hugo slutar med att Toby tvingas rädda bollen på mållinjen.

Kane var särdeles ineffektiv i spelet idag. Med utgångsposition som #10 bakom Moura gjorde att han sällan kom längre än till straffområdesgränsen och de djupa löpningarna för att hämta boll blev många. Kane ska vara i straffområdet så fort det ges tillfälle, det är där han gör sig bäst.

Även om Cardiffs försvarsspel lämnar mycket i övrigt att önska gör de det svårt för Tottenham i och med att de försvarar med i stort sett hela laget. Ytorna är små för hemmalaget att agera på vilket kräver teknik och rörelse. Vi attackerar i stort sett hela matchen men får inte till de sista procenten i passningsspelet och många lägen blir till intet.

Luften går ur Cardiff när de får Ralls utvisad efter knappa timmen spelad och detsamma kan sägas om Spurs. Fokus verkade ligga på att bärga tre pinnar istället för att punktera matchen. En riskfylld taktik som dock fungerade idag. 1-0 och tre intjänade poäng.

Trots de tidigare beskrivna svagheterna med Tottenham av idag finns ändå ljuspunkter med denna åttonde omgång och jag väljer nu att lägga fokus på dessa.

Jag börjar med Eric Dier. Han har onekligen bidragit med en hel del fatala misstag i år och har suttit bänkad på sistone. Idag gör han dock en felfri insats. Förutom målet är han säkerheten själv i både passningsspel och försvarsspel. En mycket fin insats.

Davinson Sanchez gör även han en fin match. Han brukar få stanna nere vid offensiva fasta situationer men idag är han med och attackerar och det resulterar i dels Diers mål, dels i en riktigt fin möjlighet att själv få pricka in ett skott. Mer sådant!

Harry Winks. Med Dembélé på nedgång och svajiga insatser från Wanyama och Dier kommer Winks bli viktig framöver. Han är Moussas naturlige arvtagare och är en fröjd att se på. Trots skadeproblem är han med och utmanar på riktigt nu och idag gör han en fin match. Det är omöjligt att inte dra paralleller mellan honom och Iniesta när man ser honom spela.

Toby har kommit tillbaka i tidigare form efter diverse dispyter. Han är återigen den försvarsgeneral vi vant oss vid och idag är han direkt nödvändig för vinsten. Inte bara rensar han bollar på mållinjen, han är på exakt rätt ställe vid exakt rätt tid och slår bort bollar. Direkt nödvändig numera.

Trots magra 1-0 idag har vi möjlighet att vinna den här matchen med fyra eller fem mål. Vi har helt enkelt inte flytet som krävs för en sådan storvinst just nu men är inte långt därifrån. Det är egentligen ingen som inte gör en bra match mot Cardiff. Till och med den så utskällde Sissoko gör faktiskt en bra match.

Nej det här räcker inte mot Liverpool eller City eller Barcelona, men det räcker precis mot Cardiff idag. Det är mycket som saknas och finns mycket att förbättra men vi får jobbet gjort. En del tycks dividera kring vilken krets i Dante’s helvete vi ska placera dagens Tottenham. Vi kanske inte är i paradiset just nu men det finns betydligt jobbigare situationer att befinna sig i än den vi har som Spurssupportrar för tillfället. I detta nu kikar jag exempelvis med halvt öga på Manchester United – Newcastle…

Skrivet av Niclas Mahlm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*