Son lämnar London för Asiatiska Mästerskapen – Sista chansen att undvika värnplikt

Son fick speltid i andra halvlek mot Newcastle, mer än så blev det inte förrän sydkoreanen lämnade truppen och flög mot Indonesien för att möta upp sitt landslag inför de Asiatiska Mästerskapen.

Asiatiska Mästerskapen är som Olympiska spelen fast för Asien endast, i detta finns det likt i sommar-OS en fotbollsturnering.

En fin turnering och utmaning för Asiens fotbollslandslag – Men, för Heung Min Son är det större än så.

Sydkorea har en väldigt sträng syn på värnplikten. Konflikten med Nordkorea på 50-talet har satt sina spår och ingen kommer undan värnplikten utifall kriget eller krisen skulle komma.

Inte ens Asiens just nu hetaste idrottsstjärna.

Sydkoreansk säger att Son måste genomföra (läs påbörja) värnplikten innan han fyller 28 år – Mitt i karriären med andra ord och kanske den ålder där han som professionell fotbollsspelare kanske är som allra bäst?

Värnplikten är på 24 månader – Två år mitt i karriären där man, oavsett var man är och vad man gör, måste fokusera om och genomföra värnplikt.

Men – Som vi skrivit förut. Det finns hopp. Vissa sportsliga framgångar till exempel kan ge frisedel.

När Sydkorea tog sig till semifinal i fotbolls-VM 2002 i Japan/Sydkorea så fick hela det Sydkoreanska landslaget frisedel.

OS-guld eller guld i Asiatiska mästerskapen likaså ger frisedel.

Tyvärr nådde Sydkorea och Son inte hela vägen i Rio-OS, Honduras blev för svåra i kvartsfinalen.

Sydkorea kvalade in till Rio-OS genom att man vann guld i Asiatiska Mästerskapen 2014. Men, då var Son inte med i truppen oturligt nog! Varför? Hans dåvarande klubb, Bayer Leverkusen släppte inte iväg honom.

Son hade en chans i VM i Ryssland, avancemang till kvartsfinal hade räckt men Sydkorea tog endast tre poäng mot Tyskland samtidigt som Mexico och Sverige blev för svåra.

Vi önskar Son all lycka till, guld måste det nästan bli för att hans karriär inte skall komma till halt i två år.

Son kommer således missa matcherna mot Fulham, Manchester United och Watford och är åter mot Liverpool i mitten av september. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*