THSS VM-special

Här talar jag om vilka Tottenham-spelare som deltar i sommaren ryska VM-fest, nationernas chanser till avancemang och vilken roll de liljevita stjärnorna har i deras respektive landslag.

 

Belgien:

Toby Alderweireld och Jan Verthonghen har varit givna hos Roberto Martínez under kvalet, och det förra ytterbacksparet har nu båda tagit klivet in i mittlåset. Moussa Dembélé återfinns även han i den slutgiltiga VM-truppen. Han är ett defensivt ankare med excellenta passningskvalitéer i vilket lag eller landslag han än tillhör, och tillsammans med Axel Witsel har Belgien ett av de, om än kanske det bästa, sittande mittfältet i VM.

Skulle Belgien vinna sin grupp, i vilken de är oddsfavoriter, möter man tvåan i grupp H (Senegal eller Polen enligt mig). En vinst i den matchen skulle betyda en match mot Brasilien vill jag svära på, och där kan det ju redan ta slut. Men samtidigt, ska man vinna ett VM så gäller det att vinna mot de stora nationerna – det blir aldrig en enkel resa mot ett VM-guld.

Bildresultat för moussa dembele belgium

 

Colombia:

Det colombianska landslaget har varit omvärldens lilla kelgris, bland annat med det charmiga VM-slutspelet man gjorde i Brasilien 2014. Vi har också en framträdande representant från Tottenham, nämligen Davinson Sanchéz. Sedan flytten till Tottenham i förra sommarens transferfönster har han startat varje match i det sydamerikanska kvalet och har blivit en viktig kugge, kanske den viktigaste, i det väldigt anfallsorienterade Colombia. Han kommer garanterat att starta som en två mittbackar tillsammans med antingen Yerry Mina (FC Barcelona) eller Christian Zapata (AC Milan). Framåt ser Colombia ut att kunna göra skada, men samtidigt ställer jag frågan; kommer Colombia att lyckas så bra i Ryssland som i Brasilien? Jag sätter ett frågetecken för deras nyckelspelare – James Rodríguez kommer från en visserligen bra säsong i Bayern München, men hans senare säsonger har kantats av skador och lite speltid. Falcao har sett sina bästa dagar, och på mittfältet spelar en åldrad Abel Aguilar och en småfet Edwin Cardona. Att laget går vidare från gruppspelet tvivlar jag inte på, men att de åker ut i åttondelen mot antingen England eller Belgien tar jag inte för omöjligt, snarare troligt. Det gäller för detta kollektiv att gå tillsammans och spela ett tajt försvarsspel kombinerat med ett rappt och piggt anfallsspel. En fight mellan Davinson Sanchéz och Harry Kane i åttondelsfinal hade inte varit helt fel…

Bildresultat för davinson sanchez colombia

Danmark:

Ett land som jag tror starkt på är Danmark. En stark generation av försvarare, stora starka anfallare kryddat med världsklass på mittfältet gör att detta Danmark definitivt är favorit till andraplatsen i grupp C bestående av Frankrike, Peru och Australien. Vem står för världsklassen då? Christian Eriksen – såklart. Den danske dynamiten har denna säsong stått för ett otroligt facit sett till mål och assist hos Tottenham. 10 mål och 1 assist bara i Premier League vittnar om en otrolig talang som knappast verkar sina. Eriksen fyllde 26 tidigare i vinter och är på väg in i sin absoluta pik som fotbollsspelare. Vilket timing för Danmark och för Eriksen – en sådan världsstjärna i form under ett VM kan att betyda allt.

Grupp C kommer att bli ett race om andraplatsen efter Frankrike. Fransoserna har ett tillräckligt talangfullt för att städa bort det mesta, dock tror jag att matchen mot Danmark blir tuffare. Danskarna har ett tufft försvar med pålitliga burväktare och en sköld framför Bjelland och Kjaer i William Kvist. Att kunna sätta två ordinarie Premier League-mittbackar på bänken är ett styrkebesked och en lyx som till exempel inte Sverige har råd med. Framåt är det Jørgensen som ska göra det och Pione Sisto som ska se till att han får möjligheten till det. Tränas av Åge Hareide, en nordisk guldhjälte med inhemska titlar i Norge, Sverige och Danmark.

Bildresultat för christian eriksendenmark

England:

I den engelska landslagstruppen finner vi det mest väntade spelare; Harry Kane, Dele Alli, Eric Dier, Danny Rose och Kieran Tripper. En trupp som innehöll en del överraskningar, bland annat att Ryan Bertand och Jack Wilshere petades i förmån för Trent Alexander-Arnold respektive Ruben Loftus-Cheek.

Harry Kane och Dele Alli har varit givna genom kvalet samtidigt som Eric Dier och Kieran Trippier har fått mycket speltid. Danny Rose har kommit in i truppen sent efter att knappt ha spelat något under senare delen av kvalet. Med Harry Kane, som nu är lagkapten (roligt!) tror jag att det här engelska landslaget kan komma att överraska, i den mån ett engelskt landslag nu kan överraska. Det har varit snack i många år om att de överskattar sig själva, att media och supportarna har en alldeles för stor tro på sitt landslag. Jag tror att Gareth Southgate gör rätt i att sänka förväntningarna för att också minska fallhöjden för detta landslag. Med ett anfall formerat Rashford-Kane-Sterling kan detta lag såra vilket stornation som helst.

Bildresultat för harry kane dele alli england

Frankrike:

Tottenham har en representant i den franska VM-truppen, och en på reservlistan. Hugo Lloris fortsätter, precis som i Spurs, att ha den givna förstaspaden i det franska landslaget.

Detta är ett franskt landslag som så många andra stora nationer har råd att lämna ett par, eller kanske ett tiotal, väldigt starka spelare utanför truppen. Alexandre Lacazette, Adrien Rabiot och Anthony Martial tillhör de mest förvånande petningarna enligt mig. Hemmahörande i grupp C tillsammans med Danmark, Peru och Australien är man en solklar favorit till gruppvinsten. Danmark ska enligt mig rent teoretiskt ta andraplatsen, men ett hungrigt Peru med ett par personliga favoriter (Jefferson Farfan och Paolo Guerrero) tycker jag inte ska underskattas. Trots en ny svag säsong för Moussa Sissoko återfinns han hos reserverna i truppen, mycket på grund av hans starka EM-slutspel för två år sedan. Vissa förbundskaptener har sina favoriter, och Sissoko verkar onekligen vara en sådan hos Deschamps.

Bildresultat för hugo lloris france

Sydkorea:

Ett av det starkare asiatiska bidragen är, kanske tillsammans med Iran, Sydkorea. Här hittar vi ett par rutinerade Premier League-spelare i Ki Sung-Yeung, Lee Chung-Yong och inte minst vår egna Son-Heung Min. Resten av truppen hör till vardags hemma i den inhemska ligan, med några få undantag. Sydkorea har varit en frekvent deltagare i VM-slutspelet och har sedan 1986 varit med i alla mästerskapen – relativt imponerande enligt mig. Lagets viktigaste kugge är tveklöst Son-Heung Min. Det är den spelaren som varje landslag behöver, någon som gör skillnad när matcher står och väger, någon som kan skapa en chans ur ingenting. Son har verkligen visat denna säsong att han hör hemma på den absolut högsta nivån. Han har blivit en viktig kugge i Pochettinos lagbygge under framförallt de två senaste säsongerna, klagar aldrig om han får nöta bänk och gör alltid det som krävs och förväntas av honom. Sydkorea huserar ju som bekant i Sveriges grupp, grupp F, och får nog trots allt ses som det svagaste laget. Koreanerna möter Sverige i den första omgången, och den matchen är precis lika viktig för Sydkorea som den är för Sverige. Här måste det tas tre poäng om hoppet om avancemang ska överleva. Jag tror dock att det blir respass och jumboplacering för Sydkorea.

Bildresultat för heung min son south korea

Skribent: Cesar Fältskär | espo0898@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*