Inför: Brighton & Hove Albion – Tottenham

Efter en mycket miserabel förlust mot Manchester City på Wembley är det nu dags för Tottenham att sadla om och skärpa till sig inför den absoluta slutspurten av Premier League säsongen 2017/2018. Just nu är det mycket snack i de sociala medierna, speciellt efter den där incidenten med Harry Kane och Målet efter matchen mot Stoke, för att inte nämna den totala kollaps som skedde i matchen mot City. Det var något oväntat då Spurs inte hade förlorat en enda match, 14 matcher!, under 2018 fram tills den punkten, och efter att ha storspelat ut de andra lagen de mött – knäskakiga matcher likt Chelsea på Stamford Bridge och Arsenal i ett NLD, såväl som rutinmatcher mot Bournemouth och Stoke – kan en lägga skuld på ett Tottenham fan för att tro på en vinst mot City? Visst, the Citizens hade redan Premier League-pokalen inom räckhåll och efter ett antal skakiga insatser var det mycket klart att de ville tillbaka till winning ways – men de lät sig bli totalt utspelade och överkörda av Liverpool, över två matcher! De förlorade ett mycket prestigefullt derby mot Manchester United, efter en 2-0 ledning! Det kan väl inte vara för mycket begärt att kräva att Tottenham skall kunna slå dem? Men det var inte Spurs kväll, för att säga så.

Vi går in i ett möte där båda lagen har mycket att kämpa för. Brighton, som ligger på en 14:onde placering i ligan, ligger inte säkert och har bara sju poäng försprång till Southampton på nedflyttningsplats, och varje match kommer att vara en kamp för the Seagulls som har en del tuffa möten kvar – vad sägs som Burnley, Manchester United, Manchester City och Liverpool i de sista rundorna? Kanske inga möten som en vill åka på om en hoppas kunna hålla sig uppe. Brightons senaste möte var mot Crystal Palace, parkerade på en 16:onde plats, där de snopet förlorade med 3-2, efter att ha kommit tillbaka från underläge två gånger. Det har varit kämpigt för Brighton under 2018 och deras insatser har varit både upp och ned, men ett möte som står ut är deras vinst över Arsenal på Amex Stadium i mars (ett Arsenal som visserligen har tagit 0 poäng med sig från samtliga bortamatcher under 2018 men fortfarande). De har gjort helt okej ifrån sig på hemmaplan och det är där deras poäng har tagits.

Tottenham har en direktplats till Champions League som fortfarande i högsta grad är aktuellt. Med fyra poäng som skiljer andraplatsen från fjärdeplatsen har Spurs fortfarande en stark chans att undvika ett kval in till CL och kan knipa en av de åtråvärda direktplatserna, detta kommer dock kräva fläckfria insatser under de resterande matcherna – och inte minst mot de lag som är placerade i mitten av tabellen. Tredjeplatsen innehas för närvarande av Liverpool, som fortfarande har Chelsea kvar att möta, medans Manchester United på andraplatsen möter Arsenal om två omgångar. Det finns alltså chans till poängtapp, även mot de lägre placerade lagen, dock är det inte lika troligt. Men Tottenham har en chans här att hålla uppe andan och klara den här slutspurten med huvudet högt, om de bara ser till att fokusera.

Harry Winks är fortfarande skadad och det är oklart när mittfältaren kommer att kunna återvända till matchtruppen. Kyle Walker-Peters är också han skadad, medans Toby Alderweirelds återkomst förblir ett mysterium, då ingenting ännu är officiellt utrett gällande belgarens kontrakt, men han sägs komma att vara med i truppen inför mötet med Brighton. Mauricio Pochettino har i en intervju hintat om att han kommer att rotera laget något mer under de sista matcherna, och en som kommer kunna förvänta sig att få mer speltid är Lucas Moura. Det kommer bli mycket intressant att se, då den brasilianske landslagsmannen inte har fått särskilt många chanser att visa framfötterna ännu. Pochettino förväntas också rotera och komma att vila ett antal spelare som kan vara viktiga nyckelspelare i det uppkommande FA cup semifinal-mötet med Manchester United.

Startelvan kan komma att se ut något såhär:

Kane

Lamela Eriksen Dele

Wanyama Dier

Davies Vertonghen Alderweireld Aurier

Lloris

Det återstår att se hur Pochettino väljer att rotera sitt lag, vilka spelare som är tillgängliga och som har gjort bra ifrån och visat vilja under träningarna, och vem som kan tänkas behöva vila upp sig inför lördagens match. Mötet med Brighton är ett viktigt och nödvändigt sådant, där ingenting annat än tre poäng kan vara acceptabelt, men FA cup mötet med United förblir ändå det viktigare. Pochettino förväntas ta ett smart beslut utifrån dessa förutsättningar och det återstår att se vad mannen med all insider info väljer att göra. Jag tror inte att många Tottenham-spelare känner särskilt mycket stolthet över deras insatser i lördagens match och hoppas att det är ett revanschsuget lag som kliver ut på Amex och kan visa supportrarna att de menar allvar, också på en tisdagskväll.

COYS!

/ Emma Tobiasson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*