Swansea – Tottenham 0-3

Idag var det ingen ferrari i rusningstrafik, snarare en ferrari på autobahn. Spurs gjorde jobbet, och man har mycket att ta med sig efter denna matchen. Spelare som tidigare kritiserats, ja de stack ut och imponerade. Vi var farliga offensivt utan att spela med en renodlad striker.

Poch gjorde många förvånade när startelvan presenterades, både Lucas och Lamela fick starta samtidigt som Sissoko matchades med Dier på det defensiva mittfältet. Jag och många andra trodde att vi skulle ställa upp med bästa möjliga lag. Istället vilades spelare som Dembele och Dele. Det skulle ändå visa sig vara lyckosamt. Matchbilden var som förväntad – Swansea försvarade med elva man och Spurs hade bollinnehavet.

Redan i den 11:e matchminuten skulle Spurs spräcka nollan. Lamela snappade upp bollen djupt på egen planhalva, drev upp och spelade Eriksen som prickade nätmaskorna med fel fot. Swansea blev alldeles för försiktiga och pressade inte upp på dansken tillräckligt. 0-1 tidigt, vilket var väldigt viktigt. Lucas visade prov på lysande teknik och var i den 14:e minuten nära på att göra 0-2 efter en soloräd in i straffområdet. Brassen kan i framtiden visa sig vara en bra värvning, men ”the end product” är inte där. Än. Citerar Johan Cruyff; ”Playing football is very simple, but playing simple football is the hardest thing there is”.

Eriksen slår en magisk boll till Son som frispelad sätter 0-2, SNYGGT. Domaren blåser tyvärr offside (tveksamt) och inväntar VAR. Det döms inte till mål utan offsidebedömingen kvarstår. Dansken skulle testa Nordfeldt flera gånger under den första halvleken. I den 35:e minuten skjuter Eriksen ett nytt långskott, denna gången tippas bollen via ribban över mål. Återigen är det Lamela som står för förarbetet. Fortfarande 0-1. Spurs spelar bra och skapar målchanser, men man måste göra fler mål för att trygga vinsten.

Innan halvtid kommer faktiskt också 0-2. Det är Lamela som utnyttjar att både försvar och målvakt står på hälarna. Han ”sular” bollen några gånger innan den placeras in med högerfoten. ’Coco’ var i farten i första halvlek. Han rörde sig bra och hämtade ofta boll. Han var spelsugen. Stod för passningarna som resulterade i målchanser och mål.

Swansea kommer till sin första och sista målchans under början av andra halvlek. Martin Olsson testar Vorm med ett långskott och holländaren gör två magiska räddningar när han inte bara klarar av skottet utan även returen efter. 1-2 och matchbilden hade varit annorlunda.

I matchminut 62 gör Eriksen sitt andra mål. Lucas spelar ut till Dier och får tillbaka den i straffområdet. På en liten yta lyckas brassen spela bak bollen till Eriksen som med ett lågt skott gör 0-3. Matchen är här avgjord, så gott som. Det händer inte så mycket mer i andra halvlek. Lamela fortsätter att briljera och frispelar Son som ger Llorente öppet mål. Spanjoren orkar inte fram… Matchen slutar 0-3 och vi är vidare till semifinal!

Vad ska vi ta med oss av denna matchen? Först och främst att vi övertygar och vinner. Vi är ett steg närmre en final på Wembley. Swansea spelar allt annat än bra fotboll, men vi ställer inte heller upp med bästa elvan. Christian Eriksen. Det är ingen nyhet att dansken är oerhört viktig för oss, men idag bekräftas det ännu en gång. Två mål och han fullkomligt dominerade på mittfältet. Erik Lamela och Sissoko (!) var de också väldigt bra. Det verkar som att laget kommer kunna spela fotboll utan Harry Kane ett tag framöver… PEPPAR PEPPAR.

Mina topp 3: Christian Eriksen, Erik Lamela & Moussa Sissoko.