Tottenham – Juventus 1-2

Ibland är fotbollen obeveklig. Här äger vi matchen i 87 minuter men släpper in Juventus i resterande tre och matchen är förlorad. Två enskilda misstag som innebär respass ur Champions League. Orättvist, javisst, men vem har sagt att fotbollen är rättvis?

När den första besvikelsen börjar klinga av tycker jag ändå att vi ska vara stolta över vår klubb, vårt lag och vår insats. Det är inte många lag som kan utmana ett storlag som Juventus på det viset vi gjorde, sett över två matcher. Lite mer flyt, en stolpe in istället för ut, och vi hade kunnat vara i kvartsfinal.

Kanske är det Juventus större rutin från direkt avgörande matcher i stora turneringar som avgör. De hade kylan att vänta på rätt tillfällen och då högg de blixtsnabbt och utan pardon. De hade turen med sig denna afton och tur förtjänar man, som man brukar säga.

Vi måste ta med oss det som är positivt efter denna förlust. Vi spelade vårt eget spel, det vi är så bra på, mot Europas främsta motstånd. Vi ägde matchen till största delen och vi skapade en mängd chanser. Många i vårt lag briljerade med fint passningsspel och smarta löpningar. Exempelvis så visade Son varför vi inte bör underskatta hans Sydkorea i kommande VM.

Här stod vi, inför matchen, med 15 raka hemmamatcher utan förlust. Vi hade lyckats förvandla hemmaspöket på vår tillfälliga arena till en hemmaborg, där vi satte motståndarna i respekt bara de klev ut på planen. Dessutom hade vi lyckats vända ett 0-2-underläge på bortaplan till 2-2. Förutsättningarna var alltså bra när matchen sparkades igång.

Första halvlek dominerar vi, bortsett från en straffsituation då Vertonghen fäller Douglas Costa. Som tur är har vi domarna på vår sida. Son har flera bra lägen innan han gör det förlösande 1-0-målet efter 38 minuters spel. Det är en strumprullare som går över Buffon och i mål, efter en lysande passning av Trippier.

När paussignalen går är det skönt att gå in i omklädningsrummet med ledning. Bra utgångsläge inför andra halvlek. Inga byten i något av lagen i pausen. I andra halvlek fortsätter vi spela med självförtroende, vi utmanar och kommer till avslut. Son fortsätter att vara pigg framåt och bakåt är Sanchez en klippa.

Juventustränaren Allegri inser att han måste göra något för att få ändring på matchbilden. Kanske är det här som matchen avgörs, när Juventus gör ett dubbelbyte och ändrar taktik. De får kontakt genom Higuains mål i minut 64 men resultatet räcker fortfarande för Spurs och med 25 minuter kvar av matchen är spänningen olidlig.

Målet verkar dock ha tillfälligt förlamat Tottenhamspelarna, för bara tre minuter efter 1-1 kommer så 1-2! Dybala stänker upp bollen i nättaket, helt otagbart för Lloris. Ena sekunden har vi kontroll på matchen men ett par lyckominuter för Juventus senare är allt annorlunda. Vilken kalldusch! Poch suckar djupt vid sidlinjen och funderar på nästa drag.

Juventusklacken sjunger högt av lycka. Helt plötsligt är det Juventus som fått extra energi av målen. Tottenham byter in Lamela i minut 74, Dier ut. Spurs får igång offensiven igen och får till några bra chanser. Allegri byter ut Higuain mot Sturaro. Samtidigt förbereder sig Llorente för inhopp, vilket sker efter 85 minuters spel, på Allis bekostnad. Två starka huvudspelare i honom och Kane inför slutspurten. Juventus spelar dock kompakt och Chiellini växer ut till en jätte i försvaret.

Vi får en sista chans till förlängning när Kane nickar i stolpens insida. Innan Lamela hinner fram för att trycka in bollen, rensar Juventusförsvaret på mållinjen. Misstänkt offsideläge på Kane, men ingen avblåsning.

Då domaren, polacken Marciniak, blåser av matchen efter tre minuters tilläggstid, jublar Juventusspelarna samtidigt som våra hjältar deppar och undrar vad det var som hände. Juventus slår alltså ut Tottenham och har nu 21 raka matcher utan förlust. Ikväll var det dock nära att den sviten spräcktes.

Juventus visade upp ett bättre försvarsspel än Spurs denna kväll. Detta samt två snabba mål avgjorde. Nu knyter vi nävarna och kommer igen! FA-cuptiteln ligger fortfarande inom räckhåll och vi siktar in oss på en topp fyra-placering i PL. Nästa säsong ska vi utmana ännu bättre i CL genom att dra lärdom av erfarenheterna.