Tottenham v Rochdale 6-1 (FA-cup)

På en halvsprucken mobilskärm i Sydostasien såg jag vad som kan ha varit den mest bisarra halvleken fotboll jag någonsin skådat igår.

Den första halvleken i FA-cupens femte omgång mellan Tottenham Hotspur och Rochdale var otroligt underhållande och smärtsamt outhärdlig på en och samma gång. Rochdale började matchen starkt, och att de ligger i botten av League One såg man inga som helst spår av, men att Tottenham gjorde 1-0 efter dryga 10 minuter var inget anmärkningsvärt.

Det som var värt att notera var dock efterspelet. Domaren valde själv – eftersom det är så det funkar, domaren väljer själv om VAR skall användas eller inte – att använda sig av VAR för att bedöma om Llorente hindrade en Rochdale-försvarare från att rensa bollen vid målet.

VAR bestämde sig för att Llorente hade tagit sig förbi med otillåtna medel och dömde således frispark till bortalaget. Men när det neutrala ögat (inte mitt, experternas) ser på reprisen ännu en gång så blir det tydligt att försvararen drar lika mycket i Llorente.

Det har varit en mycket anmärkningsvärd faktor i denna säsongens användande av VAR – det blir ofta fel beslut. Till och med Rochdale-spelarna såg förvånade ut när domaren blåste för frispark när båda lagen i sin tur var redo för avspark.

Därefter har vi en till förvirrande situation när domaren först blåser frispark till Trippier, för att sedan (efter överläggningen med VAR) peka på straffpunkten. Detta när tacklingen från Matt Done uppenbarligen skedde utanför straffområdet.

När straffen sedan ska slås, då sker nog det märkligaste på hela matchen enligt mig. Son steppar upp för att slå straffen, stannar upp i sin löpning för att sedan påbörja den igen och skicka Lillis i fel hörn.

Bortdömt mål, gult kort till Son och frispark till Rochdale. Domarkåren i England har uppenbarligen inte hittat någon konsensus kring denna regeln – att man aldrig får pausa sin löpning mot bollen i samband med en straffspark – då jag denna säsongen sett flertalet straffar slås på detta sätt, och tillåtits fortgå.

Men som BTs domarexpert sade efter matchen, så var det faktiskt så att Son stannade sin löpning, och inte fintade. Vi hade ett målskyttar överraskande målskyttar också. Att Fernando Llorente får göra mål är otroligt viktigt – men att få göra ett hattrick, det första på 6 år, det tror jag är ovärdeligt.

En spelare som han behöver göra mål regelbundet, det spelar ingen roll om motståndet var Rochdale. Efter många veckors accelererande kritik mot spanjoren var detta som på beställning. Sist men också minst så hade vi den gode Kyle Walker-Peters som fick göra sitt första mål i den klubb han representerat sedan barnsben. Att få se den euforin hos en spelare som till slut får stå i det skarpaste rampljuset i sin moderklubb, det är något jag aldrig kommer att tröttna på.

#COYS

Skrivet av Cesar Fältskär

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*