Rochdale v Tottenham 2-2 (FA-cupen)

En enkel bortamatch i FA-cupen mot motstånd från en lägre division? Nä, ingen räknade med en enkelbiljett till kvartsfinalen i FA-cupen men nog hade vi kanske väntat oss lite mer dominans från Spurs i dagens match mot Rochdale.

Pochettino roterade ut hela startelvan från Champions League-matchen mot Juventus i tisdags.

I stället fick Vorm, Trippier, Foyth, Alderweireld, Rose, Wanyama, Sissoko, Winks, Lucas, Son och Llorente utgöra startelvan.

En relativt stark elva trots den stora rotationen och med en härlig offensiv krydda i Son och Lucas.

Första halvlek var rätt intensiv – Rochdale gick all-in, man vill inte spela defensivt utan ställde hela tiden frågor mot Spurs. Överlag gjorde Spurs det bra – Men, Wanyama och Alderweireld såg enormt stela ut. Alderweireld tappade fäste två gånger i farliga situationer och Wanyama har en bit kvar till den där klassiska kenyanska formen vi är van att se honom i.

Spurs är närmast 1-0 i stora delar av matchen – Så väl Sissoko som Son och Llorente är nära att göra mål men det vill sig inte. Offensiven är som en stor hammare. Spurs slår hårt men det bryter inte igenom. Något som vi kan tycka hänger ihop en del med att varken Dembele, Lamela eller Eriksen var med i startelvan.

Precis innan halvtid lyckas Rochdale ställa om snabbt när Spurs slarvar på mittfältet och 1-0 innan paus för hemmalaget var ett faktum. Tungt, onödigt och frustrerande när Spurs var mest närmast mål.

En stor ljusglimt i första halvlek är dock Lucas, hans första start och han ser riktigt snabb ut och slingrar sig förbi Rochdale-försvaret snabbt.

I andra halvlek är det just Lucas som kliver fram i ett fint anfall och sätter dit 1-1. Pochettino kastar även in Lamela, Dele och Kane därefter.

Här börjar Rochdales energi ta slut, man faller djupare och djupare och den intensitet man bjöd på i första halvlek är borta.

Detta märks i den straffsituation som uppstår när Dele blir tacklad i straffområdet. Domaren blåser och Kane skjuter in 2-1.

Tyvärr blev det inte slutresultatet. Spurs tappar fokus på tilläggstid, Rochdale skickar fram allt man har och lyckas få in 2-2 med mindre än minuten kvar.

Omspel på Wembley väntar och det kommer bli ett intensivt spelschema inför returen mot Juventus i Champions League.

Snabba frågor på dagens match,

Hur illa är det att Spurs inte vinner här? 

– Det beror på vem du frågar, det här är ett kännetecken för FA-cupen. Vi är i den femte rundan och lagen som är kvar har kvalitéer som man inte skall underskatta. Samtidigt som i detta fall, så är det kanske klubbens största match på flera, flera år. Det ger en extra motivation och energi, gentemot ett lag som Spurs där man kanske hellre vill bara gå vidare till nästa omgång och även fokusera på ligan och Champions League.

Vem var bäst i Spurs? 

– Lucas och Son men om vi skall välja, Lucas. Snabb, tog sig förbi spelare på löpande band och målgörare. Kommer bli en spännande spelare att följa under våren.

Borde inte Spurs bara vinna denna match?

– Det kan man absolut tycka men som sagt, FA-cupen är speciell. Spurs är inte det första eller det sista topplaget som får det jobbigt. Fråga bara Arsenal eller Liverpool som inte ens är kvar i FA-cupen denna säsong.

Vad för positivt kan vi ta med oss från ett omspel?

– Ytterligare speltid för den elva som började idag. Alderweireld, Wanyama, Winks med fler behöver verkligen mer speltid. Det är stelt, en aning osmidigt och ytterligare speltid skulle bara gynna spelarna men truppen också inför vårens matcher. Rose och ett flertal spelare i dagens startelva börjar hitta formen men behöver som sagt, mer speltid för att pricka in den där formen vi vill se.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.