Juventus – Tottenham 2-2 (Champions League)

Vilken berg-och-dalbana det blev!

Juventus: Buffon – Alex Sandro, Chiellini, Benatia, De sciglio – Bernardeschi, Pjanic, Khedira – Mandzukic, Higuain, Douglas Costa

Tottenham: Lloris – Davies, Vertonghen, Sanchez, Aurier – Dier, Dembele – Eriksen, Alli, Lamela – Kane

Felix Brych blåser igång matchen på Allianz Stadium och det dröjer inte länge förrän Tottenham gör en typisk Tottenham-start på matchen. Lloris skickar bollen rakt in i mitten efter en tveksam hemåtpassning och Juventus snappar direkt upp bollen och avancerar. Avancemanget resulterar i en frispark i farligt läge. I matchminut två slår Pjanic in frisparken, lurar hela Spurs-försvaret med en variant, och hittar Gonzalo Higuain som på volley placerar bollen i Lloris bortre hörn. Det verkade som att Tottenham fortfarande var kvar i omklädningsrummet; det handlade inte bara om en tappad markering utan det var tillsynes så att det totalt glömdes bort att överhuvudtaget sätta en markering på Higuain. Två minuter gångna och 1-0 på resultattavlan. Den dåliga inledningen förvandlas snart till en riktig mardrömsinledning när, i den nionde minuten, en boll svingas in av Juventus från vänsterflanken. Ben Davies går dit för att rensa men Bernardeschi hinner före och Davies träffar spelare istället för boll, olyckligtvis sker detta innanför straffområdet och domaren blåser straff. Higuain stegar upp och gör sitt andra mål för kvällen och vid detta läge kändes det som att det skulle bli en lång kväll.

Trots Juventus lyckade start på matchen så var det aldrig riktigt italienarna som förde matchen. Efter de hemska tio första minuterna böjar Tottenham rulla boll, till en början skakigt och med brist på självförtroende men de börjar sakta men säkert hota hemmalaget. Dembele och Eriksen fullständigt äger mittfältet och allting går genom dem, nästan i form av ett återkommande mönster; Dembele hämtar boll, driver framåt, lämnar över till Eriksen som i sin tur, rättvänd, hotar Juventus backlinje. På detta vis skapas det snart en jättechans. Eriksen slår en exceptionellt fin boll över Juventus mittbackar som letar sig fram till Harry Kanes huvud som bara står någon meter från mål. I nio fall av tio sätter Kane den bollen men denna gång vinner Buffon duellen. Dessvärre inget mål men detta kändes som en vändpunkt för Tottenham; nu visste man om att man kunde öppna upp Juventus försvar. Juventus hade inte släppt in ett enda mål sedan årsskiftet men i min mening var deras organisation aningen besynnerlig. Så fort Higuain tryckte dit 2-0 sjönk Juventus hela vägen ner i Buffons knä och utövade ett ”saccosäck-försvar” under resterande del av matchen. Detta gav Tottenham stora ytor att operera på, något som Dele Alli utnyttjade i 35e minuten när han med en skärande passning hittar Kane som rundar Buffon och lägger in 2-1 i öppen kasse. Game on!

Spurs fortsätter att trycka på men helt plötsligt rinner Douglas Costa igenom försvaret och sprintar in i straffområdet. Aurier hamnar på efterkälken och försöker sträcka sig efter bollen men sparkar istället Costa över knäna. Straff nummer två dömd och vid detta skede kändes det väldigt dystert. Precis innan halvtid stegar Higuain upp igen men denna gång sätter Argentinaren bollen stenhårt i ribban precis ovanför Lloris. Domaren blåser för halvtid och hjärtat är hela vägen upp i halsgropen.

Andra halvlek blev betydligt mer händelsefattig. Lloris tvingades göra några räddningar och Kane hade ett skott som Buffon fick stöta bort. I 70e minuten händer det dock saker. Dele Alli blir blockerad av Chiellini strax utanför straffområdet och domaren blåser frispark. Eriksen tar hand om frisparken och borrar ner den lågt i Buffons hörn. Buffon hinner ändå inte dit och får bara fingertopparna på bollen som går in i mål. 2-2 och livet leker.

I slutskedet av matchen gör Pochettino alla sina tre byten: Son byter av Alli i 83e minuten, Lamela lämnar plats för en debuterande Lucas i 89e och Wanyama ersätter Eriksen med bara några få sekunder kvar på klockan.

Matchen slutar 2-2 och förutom ett mycket bra resultat inför returen på Wembley och briljanta prestationer från bland annat Dembele och Eriksen tar vi också med oss en förstärkt vetskap om att Tottenham kan stå upp mot vilket lag som helst i Europa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*