Vägen till Nyon

 

Samtidigt som Tottenhams representantlag åker till Turin för en bortamatch i den finaste av cuper tampas klubben på annat håll i Europa. Framtiden är på väg till Nyon.

Tottenhams akademilag ligger för närvarande och harvar i mitten av tabellen fyra poäng bakom Leicester och tre poäng för Aston Villa i en serie som Chelsea leder med stor stil. Det är svårt att egentligen dra några växlar om seriespelet då många unga killar lotsas mellan akademilaget upp till det s.k. B-laget (Premier League 2) samtidigt som man tränar med olika trupper i veckorna. Det som man kan utläsa är den trupp som ställs upp när akademilaget drar sig utanför de brittiska öarna och tampas med de bästa i Europa.

THFC Development squad 

 

Då Spurs spelar Champions League denna säsong är akademilaget automatiskt med i UEFA Youth League tillsammans med övriga akademier vars representantlag spelar i CL . Här roteras inte truppen nämnvärt utan de bästa spelar för att visa att framtiden är liljevit även i Europa, och denna säsong har de brittiska lagen gått starkt.

Spurs startade starkt med 4-0 hemma mot Dortmund men fortsatte med en förlust mot APOEL och ett oavgjort resultat mot Real Madrid. Efter det lossnade spelet ordentligt. Fyra raka vinster och ett bra målfacit banade vägen till en förstaplats före Real och en bra seedning inför åttondelsfinalerna. De två spelarna som utmärkt sig mest under gruppspelet är Kazaiah Sterling (tre mål på fem matcher) och Marcus Edwards (fyra mål på sex matcher) men också Japhet Tanganga sägs ha gjort starka insatser och har samtidigt gjort två mål som försvarare.

I sista matchen (4-1 mot APOEL) roterade laget något och några yngre spelare fick chansen att spela och även om vissa spelare inte fått något matchspel så är det intressant att se att den yngsta spelaren i truppen bara är 15 år (Chukwunonso Madueke).

Till åttondelsfinalen lottades Tottenham mot Monaco som har en erkänt stark ungdomsakademi där många av dagens stora namn kommit fram. Den spelaren som är mest välkänd i dagens trupp är deras nyförvärv Pietro Pellegri, men det är oklart om han kommer spela mot Spurs. Monaco har inte imponerat lika mycket under gruppspelet och hamnade på andraplats, fem poäng bakom Porto. De har två förluster och två oavgjorda i gruppspelet (varav en oavgjord match var mot Molde) och sett endast till de resultaten går Spurs in som favoriter i åttondelsfinalen. Om Spurs skulle spela sig ända till final spelas den i Schweiziska Nyon den 23 april.

Intressant att se är att  åttondelsfinalen är det fem engelska lag som spelar medan det endast är t ex ett italienskt lag. Engelsk ungdomsfotboll går fortsatt starkt efter mästerskapsresultaten 2017 och detta bör vara ytterligare ett bevis på att klubbarna satsar mer och mer på sina akademier. Hoppet upp till representantlagen är fortfarande gigantiskt men det värmer ens hjärta att se att fotbollen blomstrar även på yngre nivå.

Framtiden är liljevit!

 

Här är åttondelsfinalerna till UEFA youth league som spelas 20/21 februari:

Bayern München v Real Madrid
Manchester City v Internazionale Milano
Atlético Madrid v Basel
Porto v Salzburg
Paris Saint-Germain v Barcelona
Liverpool v Manchester United
Tottenham Hotspur v Monaco
Chelsea v Feyenoord

 

 

Johannes Glanz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*