Inför Tottenham – Arsenal

Väderprognosen för veckan i London ser ut som man tänker sig att den gör allt som oftast. Med undantag av sprickor av sol är det mest moln som gäckar på horisonten, och på lördag skall det såklart regna hela dagen. Men jag tror inte att det kommer bekomma de rutinerade London-lagen speciellt mycket, och det är knappast första gången som ett North London Derby har spelats i regn. På planen kommer de glödheta känslorna att flöda oavsett väder eller vind.

Som vanligt när det kommer till ett derby-möte mot Arsenal, hetsar medierna upp sig och de fullkomligt älskar att trissa upp sig själva och alla andra. Men allt eftersom säsongerna passerar blir mötena mellan de båda lagen allt jämnare, mer oberäkneliga och de får en större betydelse då det skiljer många poäng mellan lagen i ligan. Förra året var den första gången på 22 år som Tottenham lyckades att avsluta säsongen på en högre placering än Arsenal, fakta som knappast kan ha undgått något Spurs-fan och en lycklig stund för oss alla. Det är dock inte bara placeringen i slutet av säsongen som betyder något, de inbördes mötena varje säsong bär också på en enorm betydelse. Att slå Arsenal är utan tvekan en av höjdpunkterna för de flesta Tottenham-fans under ett år, och lördagens möte bär på en extra vikt då det enbart skiljer fyra poäng mellan de två lagen, på femte respektive sjätte plats i ligan.

Arsenal gjorde en hel del affärer under januari-fönstret och har förstärkt, dels då de äntligen fick lastat av Alexis Sanchez till Manchester United i utbyte för Henrikh Mkitharyan. De hämtade också in Pierre-Emerick Aubameyang och skapade sig därmed ligans länga anfallskedja, namnmässigt, genom tiderna. Det återstår ännu en del innan vi får ta del av vad dessa nya spelare faktiskt kan komma att göra för avtryck, men de började på ett övertygande sätt då Arsenal slog Everton med 5-1, och där både Mkhitaryan och Aubameyang fick starta och spela de 90 minutrarna igenom. Den gabonesiske anfallaren fick till och med fick in ett mål på sin debut. De kommer utan tvekan in i laget under en hektisk tid för klubben, och det kommer att bli något av ett eldprov för nytillskotten, att i sin andra match för klubben spela i ett NLD derby mot Tottenham. Någon som däremot inte kommer att spela i derbyt är Peter Cech, som åkte på en vadskada mot Everton, och blev utbytt till förmån för David Ospina. Vad många trodde enbart var en tuff smäll som skulle gå över, har visat sig vara mer allvarligt än väntat och som det ser ut kommer Cech att missa lördagens match, vilket istället ger Ospina chansen att visa vad han går för i sin första ligastart för säsongen. Målvakten har enbart fått stå mellan stolparna i Europa League, FA cupen och ligacupen. Som det ser ut kommer däremot Nacho Monreal att vara tillgänglig för spel, efter att ha blivit utbytt i halvlek mot Everton. Det sades enbart vara sjukdom som var problemet, och att försvararen kommer kunna spela på lördag, vilket innebär att Arsene Wenger kan andas ut. Monreal har varit en nyckelspelare under säsongen och har bidragit med två mål och två assist i sina senaste tre matcher. Arsenal har haft det lite tufft på senare tid, bland annat med en 3-1 förlust mot Swansea och en 2-1 förlust mot Bournemouth i bagaget, och det blir allt nödvändigare att skärpa till sig om de hoppas på en Champions League-plats nästa år, men med ett dubbelmöte mot Östersunds FK i Europa League på horisonten kan man förstå om de skulle vara distraherade.

Tottenham har även de mycket att tänka på, inte minst då de skall komma att ställas mot Juventus i Champions League nästa vecka. Spurs kommer senast från ett 2-2 möte med Liverpool, en match som slutade högst dramatiskt efter intensiva 20 slutminuter med två stycken straffar och ett solomål av Mohamed Salah. Dessförinnan kom de iväg med en mycket bekväm 2-0 vinst mot Manchester United och Harry Kane har nu äntligen fått göra sina 100 Premier League mål, på 141 matcher, som den näst snabbaste målgöraren genom tiderna att nå dessa siffror. Dessvärre har det mesta av snacket efter Liverpool-mötet cirkulerat kring huruvida Tottenham förtjänade att få de två straffarna, och Dele Allis gula kort. Många har hånat de liljevita spelarna och kallat både Kane, Alli och Erik Lamela för diverse saker, medans Mauricio Pochettino  har försvarat dem med näbbar och klor.

Även i detta uppkommande möte tenderar mycket fokus att landa på triviala (eller icke så triviala) beslut, men för spelets egen del hoppas jag att det kommer kunna flyta på så smärtfritt som möjligt – och att Tottenham gör många mål såklart.

Utöver Cech och Danny Welbeck sitter inte Arsenal inne på några skadade spelare som kan komma att återvända i tid för detta möte. Tottenham har både Toby Alderweireld, Danny Rose och Harry Winks på skadebänken, och det återstår att se huruvida någon av dessa kommer att få någon speltid, men det ser fortfarande digert ut då de kämpar vidare mot match fitness. Lucas Moura ser inte heller han ut att att vara redo att starta, då den brasilianske yttermittfältaren fortfarande är väldigt ny i laget och inte har spelat på 6-7 månader.

Trolig startelva:

Kane

Son Eriksen Alli

Dier Dembele

Davies Vertonghen Sanchez Trippier

Lloris

Hur mycket en än vill se Wanyama få mer speltid efter sitt raket-mål mot Liverpool, tror jag att Dembele kommer att spela bättre från start, men det är mycket uppfriskande att veta att Wanyama kan kom in och göra en så omedelbar inverkan på spelet.

Det kommer att bli mycket intressant, som alltid, att följa hur derbyt utspelar sig och huruvida Tottenham kan vinna mötet – vi alla kommer ju ihåg den svidande förlusten från i höstas. Det är underligt det där, hur vi nästan verkar prestera sämre då det faktiskt är vi som är tippade att vinna. Därmed tänker jag inte klaga på det faktum att medierna ännu en gång utmålar oss lite som the underdogs och menar på att vi kommer åka på stryk. Jag hoppas att de liljevita tröjorna kan rise above all mediahets och pressen som kommer med detta derbyt, och bara trycka till grannarna från norra London, gärna med ett starkt utförande, men jag tror de flesta av oss blir glada bara de vinner. Med tanke på våra senast spelade matcher är det inte helt omöjligt.

COYS!

/ Emma Tobiasson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*