Newport v Spurs 1-1 (FA cup)

FA-cupen, skrällarnas turnering. Den 27:de januari 2018 kunde blivit dagen då en av de största skrällarna under cupens snart 150 år långa historia skedde i en anonym småstad i södra Wales. För Newport var oerhört nära att slå ut Tottenham idag. Faktum är att de kanske till och med var värda att göra just det.

Vi tar det från början. Tottenham kommer till start med en 3-5-2-uppställning enligt följande:

Vorm

Foyth – Dier – Vertonghen

Trippier – Sissoko – Wanyama – Dembele – Walker-Peters

Kane – Llorente

Redan efter ett par minuter spelade av första halvlek framgår tydligt vilket av lagen som kommit med rätt inställning. Newport ligger högt och pressar hårt, något som ger tydliga resultat hos bortalaget. Vertonghen, Foyth och Wanyama blir enkelt av med bollen vid ett flertal tillfällen och värst har Dier det. Han ser ut som en pojklagsspelare många gånger och uppträder frånvarande halvleken igenom. Newports fokus ligger i övrigt på offensiva frisparkar, hörnor och långa inkast och man går upp med allt man har vid dessa lägen.

Det dröjer drygt trettio minuter innan Tottenhams första och enda egentliga målchans dyker upp när Kane prickar stolpen. Strax därefter kommer Newports ledningsmål när framförallt Vertonghen och Trippier underagerar vid en fast situation och Amond kan knoppa in bollen bakom Vorm. 1-0.

Man kan tycka att Tottenham ska trycka på för en kvittering med knappa kvarten kvar att spela, men så blir inte alls fallet. Newport har övertaget på alla punkter. Man leder matchen på alla möjliga sätt.

Till andra halvleks start byts Walker-Peters ut mot Son och efter diverse rockader ser laget ut så här:

Vorm

Trippier – Foyth – Dier – Vertonghen

Sissoko – Wanyama – Dembele

Llorente – Kane – Son

En 4-3-3 alltså och Spurs drar upp tempot något. Otillräckligt ska det visa sig då första målchansen värt namnet dröjer ända tills halva halvleken gått och Son missar ett fint läge. Newport spelar smart och med hjärta. Man tar gott om tid på sig när man har chansen att låta sekunderna gå och fortsätter pressa Tottenhams backlinje.

Efter 80 minuter kommer ändå kvitteringen när Kane får stå remarkabelt ensam efter en hörna och enkelt sätter dit 1-1. Det blir också slutresultatet och nu väntar ett onödigt omspel på Wembley.

Utan att på något sätt ta ifrån Newport något, för det här var en insats värd en enorm eloge, finns dock gott om utrymme för kritik mot Spurs agerande i den här matchen. Ja, bollen är rund och allt det där. Ja, gräsmattan idag var fruktansvärd. Ja, det finns mängder av anledningar till varför vi inte vinner idag men det finns inga bortförklaringar.

Det skiljer tre divisioner mellan oss och Newport. Truppen har ett marknadsvärde på 2,5 miljoner €, eller en stycken Michel Vorm. Padraig Amond som gjorde lagets mål idag jobbar extra som kolumnist! Det är ojämförbart med Tottenham och dess spelare, ändå har de oss mot repet i 90 fulla minuter.

Den enda förklaringen som kan ges är att inställningen inte finns där och då vinner man varken mot Real Madrid, Manchester United eller Newport County. Det går inte att kräva en vinst borta mot Newport men vi supportrar har absolut rätt att kräva att spelarna gör sitt yttersta. Det gjorde man inte idag.

Vi är ute ur ligacupen, avhängda i ligan och var idag en hårsmån att åka ur FA-cupen. Mot Newport. FA-cupen är vår största chans att vinna något den här säsongen. Ska inte det vara motivation nog för att göra sitt bästa även mot ett lag från League Two? Skärpning.

Skrivet av: Niclas Mahlm