Southampton – Tottenham 1-1

Det var ett regnigt Southampton som hälsade oss välkomna. Lloris och Eriksen missade matchen pga av sjukdom. Vorm och Sissoko ersätter, i övrigt startade vi med samma manskap som sist. Tyvärr verkar inte spelarna ha klarat av några dagar i Barcelona, utan flera spelare har drabbats av sjukdom efter lägret. Men laget som startar är ett lag som ska ha alla chanser att betvinga ett Southampton som halkat ner på nedflyttningsplats.

Det är Southampton som börjar klart bäst och aggressivast i regnet. Det hinner inte gå 1 minut ens innan Southampton testar Vorm med ett skott, men Vorm fångar bollen efter lite besvär. Southampton fortsätter trycka på och Vorm får avvärja snart igen genom att glida ut och fånga in bollen framför fötterna på en hemmaspelare. Aurier gör en riktig idiotpass, men det blåses som tur av för offside i den situationen. Vår högerkant har väldiga problem och Tadic och Bertrand kommer förbi gång på gång där. I den 15 minuten kommer Bertrand runt ännu en gång och skickar in ett lågt inspel som Sanchez försöker styra undan, men det blir inte bättre än att den styrs in i eget mål. 1-0 till Southampton och det ser inte alls bra ut.
Men precis som många gånger tidigare så vaknar vi till av ett mål i baken. Redan minuten efter målet så skjuter Dier i stolpen efter en hörna av Davies. Just Davies hörnor var ett farligt vapen och i den 18 minuten så nickar Kane in 1-1 efter ännu en fin hörna av Davies.
Bägge lagen krigar på, men det är verkligen ingen vidare fotbollsmatch. Mängder med bolltapp och felpassningar. Man kan väl skylla på vädret till en viss del, men man borde ändå kräva mer av ett lag som Tottenham.
I den 37 minuten får Southampton ett bra läge, men man nickar utanför. Tiden går och domaren blåser av för halvtid.

I halvtid hoppas man att Poch ska försöka elda på spelarna och åtgärda problemet vi har på vår högersida. Men inga byten görs i paus utan det är samma manskap som kommer ut till andra halvlek.

Halvleken börjar typ som den första avslutas, dåligt spel och inte mycket till målchanser. Visst, vi börjar bättre än i den första halvleken men det känns ändå väldigt trögt. Spelarna börjar bli lite tröttare och tacklingarna lite hårdare. Varningar börjar komma, Stephens och Romeuo varnas i Southampton och Sissoko får syna det gula i Spurs. Runt den 60 minuten händer det äntligen lite saker. Inga jättechanser men Alli och Kane kommer iaf till vart sitt avslut. Poch gör i 70 minuten äntligen ett byte, men till allas förvåning är det Son som plockas av till förmån för Lamela. Visst, Son var väldigt blek, men det fanns spelare som förtjänade betydligt mer att bli utbytta. Direkt efter det bytet tvingas vi till ytterligare ett då Aurier skadas och vi byter in Trippier.
Matchen är nu ganska ful och både Dembele och Trippier varnas inom några minuter. Dembele drar på sig väldigt många frisparkar i denna matchen och förtjänar sitt gula. Det känns här och nu som att vi ändå håller på att ta över matchen. Som att vi vill vinna lite mer än Southampton. Men det dröjer till ordinarie tids sista minuter innan det verkligen hettar till ordentligt. Först får Lamela ett bra läge, men avslutet blockas. I den 90 minuten räknar jag in segermålet, men Kane bränner för en gångs skulle läget .
Efter det känns det som att luften går ur oss. Under de 5 tilläggsminuterna det blir tar vi det ena idiotbeslutet efter det andra. Wanyama skjuter i hopplöst läge, Lamela kladdar på bollen och vi slår bort passningar. Domaren blåser av och vi förlorar 2 poäng.

För trots allt är det så det känns, som 2 förlorade poäng. Lagen ovanför oss drar ifrån och Arsenal kryper närmare trots deras kris. Visst, vädret är verkligen inte till vår fördel, det är betydligt enklare att spela lite längre än att spela kortpassningsspel när det verkligen öser ner. Men då borde vi kunna ändra matchplanen och anpassa oss efter det. Vi saknar Eriksen, den givna ersättaren borde vara Lamela då men Poch håller envist fast vid Sissoko och det visar sig ännu en gånga att inte fungera.
Dels är inte alls Sissoko samma spelartyp som Eriksen, dels tycks ingenting fungera för vår fransman. Tycker nästan synd om honom, han springer och försöker men ingenting går hans väg.

Bara till att glömma denna matchen och visa framöver att vi ska kämpa för den där Champions Leagueplatsen. Det kommer bli tufft, särskilt när konkurrenterna förstärker men det kan absolut gå. Men det kommer krävas att vi verkligen når vår fulla potential.

Bäst i ett ganska mediokert Tottenham var Davies och Jan Vertonghen. Både stod för bra insatser och var dom som verkligen försökte.