Tottenham v AFC Wimbledon 3-0 (FA-cup)

Matchen i FA-cupens fjärde omgång gick från en fantasilös första halvlek med ett fåtal målchanser till en mer kontrollerande andra halvlek där Kane och Vertonghen målade i en 3-0-seger. 

Mauricio Pochettino valde att gå i denna FA-cupmatch med en som väntat roterad elva men samtidigt oväntat stark 18-mannatrupp. Michel Vorm klev in i mål, som så ofta i icke-liga och -Champions League-sammanhang, Juan Foyth och Kyle Walker-Peters fick ta plats i backlinjen, Victor Wanyama fick göra sin första match från start sedan augusti, och Erik Lamela och Fernando Llorente återvände efter att ha bänkats mot West Ham senast. Harry Kanes plats i startelvan överraskade en del, men även det faktum att spelare som Christian EriksenDele Alli och Heung-Min Son fanns med på bänken. För Wimbledons del ställde man upp som förväntat med sin vanliga 4–3–3-uppställning i en mer defensiv 4–5–1. Barry Fuller och Jonathan Meades var tillbaka från skador medan George Francomb flyttades upp från sin högerbacksposition till en mer offensiva yttermittfältsroll.

Inledningsvis såg matchbilden relativt väntad ut. Tottenham förde spelet samtidigt som Wimbledon försökte pressa vid ett par tillfällen för att springa på kontring. Mittfältstrion Moussa Sissoko, Wanyama och Mousa Dembélé spelade många passningar i sidled, och Lamela, Kane och Llorente låg bakom allt farligt som skapades framåt i första halvlek. Bland annat såg Lamela sin chip räddas av George Long i målet, och Kane sköt högt över efter att Llorente fint bröstat ned bollen till matchens lagkapten. Det var dock Wimbledon som skulle komma närmast mål i första halvlek. Nadjim Abdou släppte iväg en skott som var på väg att leta sig in i krysset, men Vorm stod för en magnifik räddning och styrde med fingertopparna upp bollen i ribban innan han lugnt kunde få tag i den. Ett nervöst moment som skulle vara det enda jättefarliga Wimbledon skapade framåt under matchen.

I andra halvlek hände väldigt lite fram till en kvart in, när Pochettino kände att förändring behövdes och bytte in Son istället för Llorente för att flytta upp Kane på en ensam anfallsposition. Det lönade sig direkt, och inom två minuter hade Kane gjort två mål och så gott som säkrat Tottenhams plats i femte omgången. Anfallarens dubbel skulle dock överskuggas lite av ett efterlängtat mål av lagets kanske nästbästa spelare den här säsongen – Jan Vertonghen. Belgaren skickade en raket upp i målvaktens vänstra hörn, och fick se sig själv näta för Spurs för första gången sedan oktober 2013. Till slut fick vi se hans Super Jan-målfirande, och till slut fick vi se Tottenham enkelt besegra AFC Wimbledon med 3-0.

Startelvor:
TOTTENHAM: (4–3–1–2) Vorm – Trippier, Foyth, Vertonghen, Walker-Peters – Sissoko (Dele, 65′), Wanyama, Dembélé – Lamela – Kane (Nkoudou, 79′), Llorente (Son, 59′)
WIMBLEDON: (4–5–1) Long – Fuller, Oshilaja, Charles, Meades – Francomb, Abdou (McDonald, 70′), Trotter, Soares (Hartigan, 79′), Barcham (Forrester, 69′) – Taylor

Varningar: Wanyama (48′)

 

Skriven av Faris Geresu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*