Swansea – Tottenham, 0-2

Inför matchen var det lite oklart hur Poch skulle ställa upp laget. Vilka skulle spela ytterbackar? Skulle vi få se Kane starta? Någon Kane blev det inte, utan Llorente fick istället starta. Ben Davies och Trippier agerade vänster- och högerback samtidigt som Lamela var med i startelvan. Det gläder mig att få se Davies igen, en spelare som jag kan tycka är underskattad. Wanyama var med i matchtruppen, äntligen är han tillbaka! En kugge som man nästan glömt bort hur viktig han varit för Spurs.

Tottenham öppnade matchen bra och var bollförande. Lamela, Son och Eriksen var alla rörliga, försökte hitta kombinationer men det låga och kompakta försvarsspelet från Swanseas sida begränsade antalet farliga målchanser. Eriksen slog några bra bollar in i boxen men varken Dele eller Llorente snappade upp dem. I den 11:e matchminuten skulle ändå målet komma. En frispark från Eriksen nådde fram till Llorente som kunde nicka in den i mål. Llorente firade målet i en sekund, sen insåg han att det var Swansea han gjort mål på.

Efter målet skulle de walesiska vädergudarna uppenbara sig. Det började regna och regnet övergick till ösregn… Efter ca 25 minuter av matchen var planen dyngsur. Fler och fler felpassningar slogs och Swansea kunde sno åt sig bollen mer och mer. Regnet var till hemmalagets fördel. De började sätta en högre press och skapade sina första anfall i och med att vårt mittfält och försvar hade svårt att hantera den blöta planen. Renato Sanchez slog en frispark en bit över mål och Martin Olsson testade skott, inget som testade Lloris dock.

Trion bakom Llorente försökte vid flertalet tillfällen under första halvlek hitta fram med bollar till spanjoren, men utan framgång. Det närmsta man kom ett 0-2 mål i första halvlek var ännu en bra frispark av Eriksen som Llorente fick tån på. Avslutet över mål.

I andra halvlek såg planen bättre ut, antingen för att vattnet pumpats, eller för att det sjunker ner genom planen. I vilket fall så kunde Spurs åter hitta det fina spel man startade matchen med. Däremot fanns det sällan någon ”end product”, alltså få farliga avslut på mål. Swansea fortsatte att kontra och gjorde det relativt bra när man väl kom upp på vår planhalva. Davinson Sanchez var bra men lite för aggressiv i vissa situationer, han fick ett gult kort i 31:a minuten och var sedan inte långt ifrån sitt andra gula kort. Poch bestämde sig därför för att byta ut honom till förmån för Wanyama.

I den 68:e minuten byttes även Llorente ut, omringad av applåderande hemmasupportrar. Harry Kane kom in och kämpade på som vanligt, även om man kunde skymta på honom att han hade varit sjuk. Minuterna senare får Swansea en hörna. Markeringen är dålig och van der Hoorn nickar i stolpen. Sedan får Ayew ett bra läge att kvittera på en kontring men Davies och Wanyama räddar upp situationen.

Spurs tar återigen kontroll och inte förrän i den 88:e minuten kommer nästa farliga målchans. Harry Kane driver boll, vänder upp och hittar Dele med en magisk crossboll. Dele tar ner den och är fri mot mål. Avslutar med en klassisk ”tåfjutt” som räddas av Fabianski, men engelsmannen lyckas ändå forcera in returen. 0-2 slutar matchen.

Vad kan vi ta med oss av denna vinsten? Jag tycker att matchen är väl genomförd av Spurs med tanke på några faktorer som på förhand är till vår nackdel. Bortamatcher är sällan enkla, Kane kunde inte starta och skador på Rose och Dembele begränsade oss. Regnskurarna påverkade på så sätt att man inte kunde styra och kontrollera matchen efter 0-1. Men kämparglöden fanns ändå där. Dele var på hugget och högst delaktig i spelet. Han har nu gjort 6 poäng på 6 matcher. Deles insats ska vi ta med oss från denna matchen. Son ville mycket men hade det inte helt lätt, Lamela var pigg och jag gillar hans aggressivitet. Sist men inte minst Eriksen som var delaktig i nästan allt. Farliga frisparkar och bra passningar.

Davinson och Vertonghen gjorde det bra. Man märker av bristen på erfarenhet hos colombianen i matcher som denna. Han var inte långt ifrån en ny avstängning, men i övrigt bra. Davies räddade oss med bra tacklingar, samtidigt som Trippier hela tiden fanns tillgänglig på högerkanten.

Spurs spelade ingen magisk fotboll, men lyckades ändå övertyga med 3 pinnar. Att se ett Spurs som även vinner dessa skitmatcherna gör mig väldigt glad. Det handlar inte alltid om hur man vinner, det räcker ibland att man vinner. I och med 3 raka börjar vi nu klättra i tabellen. Förbi Arsenal och 4 poäng ifrån Liverpool med en match mindre spelad. COME ON YOU SPURS!