Inför Everton – Tottenham

Vi har nu officiellt gått in på hösten och sommarens ljuva dagar är förbi. De första Premier League-matcherna för säsongen är avverkade och de flesta klubbar förväntas ha funnit fotfästet, något sånär åtminstone. Som alla som följer Tottenhams framfart vet, så är augusti inte vår månad, och har inte varit på ett tag. Under de senaste årens augustimatcher har det presterats oerhört ojämnt, och en del onödiga poäng har förlorats. Det återstår att se hur den pågående säsongen kommer att gå. Det är mycket riktigt att det inte går att döma en säsong baserat på tre matcher, men skulle jag göra det ser det inte alltför bra ut för oss. En vinst, ett onödigt, oavgjort resultat samt en mycket sur förlust mot Chelsea, har fått mig att tänka oerhört mycket, framförallt med den stundande säsongen på Wembley.

Den stora snackisen bland såväl spelare som fans och media handlar för närvarande om alla dessa förbannelser som sägs ligga över både Wembley och vår tvåfaldige Golden Boot-vinnare Harry Kane. Spurs som inte kan vinna på Wembley, där de kommer att spela hälften av sina matcher under säsongen, och Kane som är seg i startgroparna. Hittills har laget inte kunnat bevisa oss motsatsen, en något oroande utsikt då det lilla hopp som fanns om en titelutmaning är så gott som borta.

För närvarande är det dock inte viktigt, utan hög tid att fokusera på vad vi har framför oss, vilket är en bortamatch på Goodison Park mot Everton, som med tidigare möten i bakhuvudet inte kommer bli en dans på rosor. Everton lyckas alltid ställa upp bra mot oss, och innan den tuffa vinsten mot dem i våras, där ett övertidsmål av Dele Alli tillslut lyckades tippa över vågen till vår fördel, hade vi spelat tre oavgjorda matcher. Nu har deras guldpojke Romelu Lukaku visserligen flyttat till Manchester United och gör mål på Old Trafford istället, men Ronald Koeman har fått fria tyglar och har byggt ihop ett mycket starkt lag, som kan komma att utmana Premier League-toppen på allvar. Holländaren har tagit in många spännande namn så som Michael Keane och Gylfi Sigurdsson, ett mycket bekant ansikte för Tottenham-fansen. Den isländske mittfältaren kan komma att göra sin hemmadebut på Goodison Park, och samtidigt ställas mot sin gamla klubb. Sigurdsson har gjort bra ifrån sig i Everton och kan bli mycket för vår backlinje att hantera, inte minst med sina två mål mot Ukraina i ryggen under det internationella uppehållet.

Wayne Rooney är ett annat stort namn som Everton har lyckats få tillbaka, och som redan har lyckats skapa en del rubriker, inte minst efter att han kört påverkad och blev gripen för rattfylleri. Det verkar som att den gamle stjärnan redan har gett Koeman mycket att fundera på, men det uppges bland medierna att holländaren ändå kommer att låta Rooney spela i lördagens match.

För vår egna del har det inte funnits allt för mycket att rapportera om utanför sidlinjerna. Efter en hektisk Transfer Deadline Day och ett internationellt uppehåll verkar det som att allt så sakteliga återvänder till det normala. Många är hoppfulla för de nya värvningarna som har tagits in, med Davinson Sanchez som kan växa in i försvaret, Juan Foyth som Pochettino verkar ha extremt höga tankar om och som sägs vara en transfer klubben har jobbat på länge, Fernando Llorente som kan agera back up till Kane, och Serge Aurier, som har skapat diskussioner fansen emellan, och då inte på grund av sina fotbollskunskaper, utan snarare på grund av sin okunskap och bakgrund, då han har uttryckt sig högst olämpligt och homofobiskt. Dock går det rykten i medierna om att Pochettino skall ha hotat med att skalla Aurier om han kommer dragandes med sådana dumheter igen. Bra Pochettino! Hans fotbollsegenskaper är det dock inget fel på och det återstår att se huruvida han kan komma att ta Kieran Trippiers plats på högerbacken.

Det internationella uppehållet har hållit våra spelare upptagna. Kanske främst i det engelska landslaget, där aktiviteten hos Tottenham-spelare har varit hög. Erik Dier bidrog med ett mål i Englands 2-1 vinst mot Slovakien och Harry Kane gjorde två mål när England slog Malta med 4-0. Christian Eriksen har också varit upptagen mot Danmark, där han bidrog med ett mål i Danmarks 4-1 vinst mot Armenien, och ännu ett mål då Danmark slog Polen med 4-0.

Inför mötet med Everton är det Erik Lamela, Danny Rose, Geroges-Kevin Nkoudou och Victor Wanyama som sitter på sjukbänken och inte kommer ha någon möjlighet att bidraga. Det har snackats om att Aurier kan komma att få starta, men då Trippier skall ha kommit tillbaka från sin ankelskada ser det inte alltför troligt ut. För Evertons del finns det många frågetecken, bland annat kring huruvida målvakten Jordan Pickford, som har varit i god form, är tillräckligt fit för att starta. Ross Barkley är en av flera som sitter på sjukbänken, men nya värvningen Nikola Vlasic kan komma att få speltid, och Morgan Schneiderlin är återigen tillgänglig för spel efter sin avstängning.

Det kan hända att Pochettino väljer att starta med en trebackslinje, vilket skulle innebära en första Premier League-start för Sanchez, eller att han väljer att ta ned Dier och sätta Harry Winks på mittfältet istället.

Kane

Dele, Eriksen

Davies, Dembele, Dier, Trippier

Vertonghen, Sanchez, Alderweireld

Lloris

Tottenham står inför en mycket spännande period. Många av toppklubbarna i den engelska högstaligan har återhämtat sig efter förra säsongen och sett till att förstärka i sommar, medans Spurs tvingas spela på en arena som de ännu inte kunnat bekanta sig med och som har helt fel mått gentemot vad spelarna är vana vid. Dessutom måste de stå ut med allt snack om förbannelser som sägs ligga över stadion, något som de inte kommer kunna komma ifrån förrens de har sett till att börja samla på sig ett par vinster och bevisa motsatsen. Vi sitter inne på ett fantastiskt lag, men det återstår att se hur de kommer att hantera omständigheterna i år, med en otroligt tuff Champions League-grupp därtill.

/ Emma Tobiasson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.