Inför Paris Saint Germain – Tottenham

Året är 2002. Begreppen ”försäsong” och ”vänskapsmatch” existerar enbart för att fylla ett syfte, för att ge spelarna en chans att komma i matchform innan Premier League kickar igång i augusti. För Spurs del innebär detta korta resor till grannar i London, en busstur till Gillingham men även ett exotiskt möte mot Lazio på White Hart Lane. Nu 15 år senare sitter våra grabbar på ett plan i riktning mot USA för att ställas mot tre av världens absolut bästa lag: Manchester City, AS Roma och inte minst Paris Saint Germain. Om vi frågar Mauricio Pochettino får vi med all säkerhet svaret att det fortfarande är matchformen som är den viktigaste aspekten av försäsongen. Frågar vi Daniel Levy däremot, får vi nog en lång utläggning om hur viktigt det är med marknadsföring och att nå ut på den amerikanska marknaden. Det är inte heller en hemlighet att denna tour handlar mycket om att promota Tottenhams och Nikes nya samarbete. Det är en chans för sportjätten att visa upp sitt senaste förvärv och jag kan inte heller undgå att notera att var och en av Spurs kommande tre motståndare också är sponsrade av Nike. Säga vad man säga vill men det är här fotbollen har hamnat idag, det är inte längre bara en sport, det är numera också ett mäktigt marknadsföringsverktyg.

Personligen brukar jag alltid se fram emot att se nya förvärv dra på sig de liljevita tröjorna för första gången men som ni alla vet så är det annorlunda i år. Inte ett enda tillskott till truppen och det har varit ovanligt tyst kring det annars så beryktade Tottenham i transfersammanhang. När Tottenham natten till den 23 Juili vandrar in på Camping World Stadium i Orlando Florida för att möta PSG kommer jag därför sakna de där extra fjärilarna i magen som kommer med ett spännande nyförvärv. Fjärilarna har istället byts ut mot en känsla av säkerhet och stabilitet, en känsla av att Poch har 100% förtroende för vår nuvarande spelartrupp och en känsla av att laget blir ett starkare kollektiv för varje dag som går. Sanningen är att jag skulle välja stabiliteten och säkerhet över fjärilarna sju dagar i veckan, och två gånger på Söndagar.

Rent taktiskt och formationsmässigt ser jag fram emot att få svar på hur Pochettino resonerar kring Walkers ersättare. Att Trippier tar startplatsen på högervingen är det inget snack om. Frågan är istället om ynglingen Kyle Walker-Peters är bra nog för att agera direkt backup till en position som Pochettino gillar att rotera spelare på. Detta är säkert något som Poch själv har tänkt på och därför tror jag att vi kommer få se mycket av Walker-Peters i de kommande tre matcherna, något som jag ser fram emot. En annan spelare som jag ser fram emot att se är Cameron Carter-Vickers som faktiskt får en chans att glänsa på hemmaplan, skulle gärna vilja se honom och Kyle redan från start mot Paris.

PSG kommer till USA också utan några riktigt stora nyförvärv, Dani Alves uträknad. Deras trupp är ungdomligt betonad och i deras senaste match mot Roma, som slutade med fransk vinst på straffar, saknade man bland annat Edinson Cavani och Marco Veratti där den sistnämnde verkar vara påväg bort från klubben. 

Tottenham saknar Lamela, Rose och Son på grund av skador och Moussa Sissoko på grund av virus, där också den sistnämnde onekligen verkar vara påväg bort från klubben.

Sammanfattningsvis kan vi, som ofta under försäsongen, förvänta oss att många unga förmågor kommer få en chans att visa upp sig. Det är Inte heller omöjligt att vi får se någon helt ny och obekant yngling äntra scenen. Det är också värt att påpeka att detta kommer bli Tottenhams första match med Nikes emblem på bröstet men för mig är detta en näst intill obetydlig detalj i jämförelse med det sportsliga. Det ska bli fruktansvärt roligt att se Spurs in action igen. Det har varit två oerhört långa månader. Bring it on Paris.

Axel Paulsson

One comment

  1. Enligt spansk tv så är Veratti på väg till Barca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.