Tack Kyle

Vi har i flera år sagt att marknaden är tokig, att priserna är för höga och börjat att undra när den ska spricka. FIFA har kapitalt misslyckats med deras finansiella regler och agenterna sitter som oåtkomliga prinsar på deras troner runt om i Europa. Vi har också börjat vänja oss vid priserna. För några säsonger sedan var det, precis som Kalle Karlsson på Sportbladet sa i deras podcast, att normalpriset på en dyr spelare var 300 miljoner kronor. Denna säsong ser slentriansumman nu ut att vara 500 miljoner kronor. Det är de summorna som klubbarna i regel startar med när de ska buda stort, eller den summan som det avslutas med när klubbarna trissar upp priserna.

Vi har ju inget val utan vi måste vänja oss med att en Morata går för nästan 800 miljoner, en Mbappé ryktas för över miljarden och Kyle Walker tar tåget nordväst för över 500 miljoner kronor. Problemet är att det skapar oro i de egna leden.
När en halvhygglig försvarare från Southhampton ryktas gå för större summor än vad Walker såldes för skapas det stress. Vi supportrar till Spurs klyvs mellan känslan över att stoltsera med ett faktiskt lagbygge samtidigt som vi vill se ett bra namn trilla in. Skapar marknaden magsår för oss måste det ju samtidigt bringa många tankar för spelarna i laget? Visst, vi har en nästintill sektliknande harmoni i klubben men vi får inte vara naiva. Lönerna och priserna skjuter i höjden och gräset är ju som bekant alltid grönare på andra sidan för den enfaldige. Rustar man inte upp sitt hus samtidigt som grannarna störs harmonin.

Bör vi då vara oroliga? Bör supportrarna börja skrika efter namn till klubben?
Vi får lita på Poch och Levy (det är ju snart Augusti) och analysera i september.

Vad gäller nyförvärv kommer det med stor sannolikhet komma en back-up till Trippier. Jag tror inte Poch vill att den positionen tunnas ut, men då det handlar om en back-up kommer det troligtvis handlas billigt men inte helt oprövad (Likt Trippiers intåg i klubben). Vi har ju europaspel att tänka på i linje med ligaspelet.
Jag har suttit och läst många kommentarer och nästan hån mot Walkers uttåg och att förlusten inte är så stor i och med Trippiers höstspel. Det har handlat om Walkers misstagsratio och hans misslyckade inlägg och att Trippier har en bättre fot. Jag tänker inte motsätta mig hyllningarna om Trippier utan betona att vi faktiskt tappat en väldigt bra ytterback i Spurs. Det har varit känt att Walker är den spelaren som Poch faktiskt kunnat ”offra” för att få in lite pengar samtidigt kunna behålla nyckelspelarna i laget. Jag köper det rakt av, men dock inte hånen som Walker nu fått från de egna leden.

Walker har spelat 205 matcher för klubben och gjort 5 mål (varav 3 i Aston Villa) samt 19 assist. Han har ofta kritiserats för sin dåliga högerfot och riskfulla spel men han ligger på 80 % passningsratio under dessa 8 säsonger (Räknar vi Trippiers hela professionella karriär ligger han på nästan 66 %). Vi minns gärna felpassarna och de övriga defensiva misstagen och glömmer därför de felfria tisdagsmatcherna på ett regnigt Brittania Stadium. Vi får inte underminera bidragen som en spelare ger som varit i samma klubb i 8 år med rutin, kultur och välkomnande för nya spelare. Vi får heller aldrig glömma det avgörande målet mot Arsenal 2011 eller frisparken mot Utd.
Här vill jag gå emot väldigt många experter och kommentarer och säga att Walker var, i denna marknad, klart värd över 500 miljoner kronor och att han kommer bli saknad. I alla fall från mig. Tack Kyle.

Om jag nu måste lugna er som (förhoppningsvis) läst såhär långt ligger Trippiers ratio på avgörande passningar samt krossbollar högre än Walker samt att vi alla har sett att Trippiers sikte faktiskt är något bättre än Walkers. Jag är övertygad om att vi inte behöver vara oroliga över våra ytterbackar denna säsong. Värt dock att nämna är att fastän vi antyder att Trippier spelade mycket förra säsongen startade han bara 6 matcher i Premier League, han gjorde dock hela 5 assist på dessa matcher.

Nu väntar några spännande matcher på andra sidan havet och jag tror att de matcherna kommer ge oss, men framförallt Poch mycket svar. Vilka spelare visar ytterligare potential denna säsong, och vilka ungdomar har ställt sig utanför dörren till A-laget för att knacka på under 17/18? Synd på några skadade spelare, men för mig är jag mest spänd på att se om Dembele håller för en hel säsong och hur Janssen anpassat sig till laget.

Något vi inte behöver oroa oss för är den defensiva halva på högerkanten, fastän något ändå kommer saknas.

Johannes Glanz

*Statistik hämtad från whoscored.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*