Efter North London Derby: Tottenham – Arsenal, 2-0

Fotbollsgudarna måste älska Tottenham – Från en liljevit himmel tittade legender som Bill Nicholson, Danny Blanchflower med fler ner och gav oss en välsignelse – White Hart Lane och dess sista North London Derby skulle bli en fantastisk match för Tottenham.

Men – Hur kan man avsluta det på bästa möjliga sätt tänkte fotbollsgudarna ovan? Jo, med en stabil 2-0 vinst, samtidigt som man för första gången på 22 år säkrar en ligaplacering före Arsenal. Går det att göra det lite bättre? Ja, okej – Låt Dele Alli och Harry Kane göra målen för Spurs så publiken kan skrika sig extra hesa både en, två och tre gånger om.

Så som i himlen, så ock på jorden – Tottenhams största utmaning i matchen mot Arsenal var inte motståndet. Det största problemet var att förvalta sina egna chanser. Dele Alli gick upp på ett inlägg från Harry Kane och 1-0 skulle varit ett faktum, en såndär perfekt Dele-nick. Arsenal-försvaret lyckades dock största momentet tillräckligt så nicken gick utanför mål.

Christian Eriksen fick chansen också i första halvlek – Ett fint Spurs-anfall slutar i att  de liljevita breddar vänster och där är Eriksen. Perfekt skottläge, relativt öppen målbur i en mikrosekund men Eriksens skott är för hårt. Första halvleks två hetaste chanser är just Eriksens skott och Allis nick. Matchen svänger fram och tillbaka väldigt mycket i första halvlek. Men, Spurs är betydligt hetare. Första halvlek stannar på 0-0. Skulle det varit 2-0 till Spurs? Svar ja.

Andra halvlek börjar på samma sätt som första – Spurs har kommandot men lagen delar på bollinnehavet och det är som North London Derby skall vara – Intensivt, hetsigt och full fart framåt. Ett av dessa anfall bryter igenom Arsenals försvarslinje och lyckas med lite tur nå fram till Dele Alli. Han trycker dit bollen genom att kasta sig på den. Mål, 1-0. Herregud.

Vi hinner knappt njuta av målet och stämningen på White Hart Lane innan Spurs är på Arsenals försvar igen. Spurs ser chansen att mentalt knäcka sin motståndare. Kane går in i straffområdet och det blir en kontakt. Visselpipa. Straff.

Harry Kane. Straffpunkten. White Hart Lane. North London Derby. Nerver av stål. Hans bästa straff i karriären. Den är så placerad att Cech inte ens försöker kasta sig. Cech gör allt rätt. Han kastar sig inte för tidigt, han vill se vart Kane går men skottet är för hårt. Det är för bra placerat. Det är precis till höger om den vänstra stolpen, i sidan av nätet nästan. Omöjligt för Cech. Vackert för Spurs, 2-0.

Kunde matchen slutat både 3-0 och 4-0 kanske? Absolut. Spurs fortsatte framåt och Arsenal var aldrig riktigt nära. Medan så väl Alderweireld, Son och Wanyama var nära att hamna i målprotokollet.

Summering av lagens insatser? Spurs ville mer på samtliga plan. Hungriga, törstiga efter mer i varje situation. Arsenal försökte men saknade den där spetsen, den där extra viljan som behövs i North London Derby.

På Arsenal-bänken satt Arsene Wenger. Som han skällde. Beklagade sig. På Tottenhams bänk var det sammansvetsat. Vid målen exploderade hela White Hart Lane och Pochettino erkände efter matchen att han av misstag slog till assisterande tränaren Jesus Perez i firandet.

Hur summerar vi detta derby? Helt fantastiskt. Var det en jämn match där båda lagen var på sina absoluta toppnivåer? Absolut inte. Arsenal hade inte en bra dag och matchen summerar nog deras säsong rätt bra. Man är inte dåliga men det är något som inte stämmer hos våra konkurrenter. Samtidigt som Spurs har en helt annan harmoni i sitt lag och har en form som just nu är glödhet.

Spelarbetyg,

Lloris, 8 – Några fantastiska räddningar vid de få tillfällen Arsenal faktiskt lyckades ta sig igenom Spurs försvar. Några osäkra passningar dock när Arsenal pressade backlinjen. Dra hellre än en långboll och rensa än att alltid försöka spela sig ur situationer.

Trippier, 8 – Wow, spel från start och bra leverans från högerbacken så väl defensivt som offensivt.

Alderweireld, 9 – Ytterligare en match med noll insläppta där vår belgiska mittbacksduo kan ta åt sig äran.

Vertonghen, 9 – Vilken säsong han gör. Om förra säsongen var Alderweirelds så är denna Vertonghens.

Davies, 8 – Vi pratar mindre och mindre om saknaden av Rose. Det är för att Davies vuxit in otroligt bra.

Wanyama, 8 – Det var någon felpassning här och där men i sin helhet, fantastisk insats.

Dier, 8 – Vilken krigare att ha på plan med Wanyama. Xhaka & Co. hade inte mycket att säga till om.

Dele, 10 – Målgörare. Kreativ mittfältare. Offensiv mittfältare. Anfallare. 21 år gammal. Wow.

Eriksen, 9 – Oj, oj. Vad han gör det bra Eriksen. Skulle haft det där målet i första halvlek.

Son, 8 – En riktigt bra insats av sydkoreanen.

Kane, 10 – Ständigt utmanande på topp och iskall från straffpunkten. Skulle fått med sig ett spelmål.

Inhoppare, 

Dembele, 7 – Kommer in med en uppgift: Stäng matchen. Sagt och gjort.

Walker  Spelade för kort tid för att betygsättas.

Sissoko – Spelade för kort tid för att betygsättas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*