Inför North London Derby: Tottenham – Arsenal

Det är en speciell dag som väntar. Tottenham har tidigare i veckan gått ut och bekräftat att detta är den absolut sista säsongen på White Hart Lane innan man flyttar till nationalarenan Wembley tillfälligt samtidigt som White Hart Lane skall rivas och ersättas av nästa milstolpe i projektet och lagbygget Tottenham.

Med detta faktum innebär det med kort varsel att detta North London Derby är det sista på White Hart Lane. Något man egentligen visste om men som ändå nu inför drabbningen gör att man känner en konstig känsla.

Man är lite ledsen, man är orolig och nervös för matchens utfall och man vill ge White Hart Lane ett bra avslut när det gäller mötet mot ärkerivalen Arsenal.

Tottenham kommer hem till White Hart Lane idag med en mäktig seger mot ett formstarkt Crystal Palace på Selhurst Park i ryggsäcken. En seger som innebär att Mauricio Pochettinos Tottenham inför denna match slagit poängrekord i klubbens Premier League-historia. Samtidigt som man som klubb för första gången någonsin säkrat 8 ligavinster på rad. Utöver detta har man just nu 12 hemmavinster på rad. Även det ett klubbrekord under Pochettino som inte har matchats tidigare.

Arsenal däremot då – Även om många anser att Arsenal haft en riktig svag säsong där så väl laget som managern Wenger ifrågasatts kraftigt så har laget en väldigt god form just nu. West Ham, Middlesbrough, Manchester City och Leicester har besegrats nyligen. Det enda frågetecknet som syns i protokollet på senare tid är förlusten mot Crystal Palace borta där man vek ner sig och förlorade 3-0.

Så – Vem är favorit inför dagens möte? Det är som alltid omöjligt att säga i North London Derby. Men, som Spurs-anhängare så vill vi gärna just nu i alla fall tro att Spurs är det starkare laget. Det är mycket känslor i detta derby och man vet aldrig vad som kan hända men på pappret vill vi tro att fördelen är hos Spurs. Hemmaplan, sista dansen med Arsenal på White Hart Lane, den historiska borgen som blivit ett gigantiskt slott under nuvarande säsong.

Vilka spelare kan avgöra drabbningen? Harry Kane. Han är glödhet när Arsenal står som motståndare. Men, det är något vi alla vet. En annan som kan kliva fram är Christian Eriksen. Den danske mittfältsmagikern har tagit mer och mer plats i spelet under säsongen och han är i sitt livs bästa form just nu. Om han inte gör mål idag så kan han lika gärna bidra med både en och två avgörande assist. Från Arsenals sida finns det i vår mening endast en spelare som kan avgöra och göra den där viktiga skillnaden i Arsenal och det är chilenaren, Alexis Sanchez.

Vad talar emot Spurs respektive Arsenal? För Spurs del är det endast skadorna som talar emot. Danny Rose saknas och allt pekar på att han inte spelar. Med det sagt skall vi dock inte glömma bort att Ben Davies verkligen vuxit in bra i laget sedan Rose skadade sig. Ett oroväckande frågetecken är dock att vi inte vet än om Mousa Dembele återhämtat sig från smällen mot Crystal Palace. Mittfältaren har haft en fantastisk säsong hittills och i en match som denna ser vi gärna att belgaren är med från start. I övrigt saknar spurs Vorm, Carter-Vickers, Lamela och Winks.

Det som talar emot Arsenal är pressen – Man har inte haft en bra säsong. Det har varit upp-och-ned, Wenger är kraftigt ifrågasatt oavsett resultat och man fick åter igen en brutal lottning i slutspelet av Champions League. En förlust idag mot Tottenham och det enda hoppet som är kvar är FA-cupen samtidigt som man måste säkra en Top 4-placering.

Vad kan vi vänta oss för match? Jag vill tro att Spurs kommer göra en typisk White Hart Lane-inledning på första halvlek som nästan blivit standard på hemmaplan denna säsong. Man går ut starkt, tar kommandot och styr matchen helt mot motståndarnas mål i ett högt tempo.

Vad kan vi vänta oss för startelva? Jag tror Pochettino känner sig trygg inför dagens drabbning och detta gör att det blir den populära trebackslinjen igen där Dier går ner och Dembele flyttar upp och placerar sig mellan backlinjen och mittfältet. Offensivt framåt har vi då Walker och Davies med mittfältstrion Son, Dele, Eriksen samt Kane längst fram. Om Dembele inte kan så tar vi Wanyama på hans position.

Lloris,

Alderweireld, Dier, Vertonghen

Dembele 

Walker, Dele, Eriksen, Son, Davies

Kane

Slutligen – Hur slutar matchen? Det blir tufft och jobbigt och alla känslor som finns i vanlig ordning under ett North London Derby. Någonstans mellan ångest, panik, rädsla, kärlek. I allt detta tror jag Spurs sliter sönder Arsenal. Hungern i Pochettinos unga, nya Tottenham kommer visa sig från sin rätta sida och det kommer förstärkas ytterligare av att det är White Hart Lanes sista North London Derby. 2-1 till Tottenham. Dele Alli och Harry Kane med målen för Spurs, båda assisterade av Christian Eriksen.

Med det sagt,

Come on you Spurs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*