Fans i Fokus: Per Ekman

Efter ett kortare uppehåll kommer här nästa del i Fans i Fokus. Lär känna Per Ekman med rötterna i Östersund men som nu bor i Stockholm.

Namn/ålder? Per Ekman – 37 år

Bor/familj? Bor själv i en liten lägenhet i stadsdelen Sickla i Stockholm

Sysselsättning? Mjukvaruingenjör på Ericsson

Hur, när och varför blev det Spurs för din del? Jag började intressera mig för fotboll när alla runt omkring mig började samla på fotbollsbilder inför VM i Italien 1990. Inför turneringen pratade man om och låtsades vara Maradona, Careca, Van Basten eller Gullit, men av någon anledning fastnade jag för Gary Lineker. Troligtvis på grund av hans målsinne kombinerat med hans gentlemanna-stil! Av det följde att jag läste att han spelade för Tottenham Hotspur och därmed blev det mitt lag. Under hösten efter turneringen började jag spela fotboll själv och följa Gary Lineker och Tottenham i Tipsextra och genom att köpa fotbollstidningarna Shoot, Match senare Four Four Two (och alla dessa ligger i höger hemma hos mamma och pappa!). Allt eftersom började mina rumsväggar täckas av Tottenham-planscher samtidigt som jag spelade fotboll i olika lag i Östersund. I början av säsongen 1991/1992 skrev jag ett brev till Gary Lineker och mitt val av lag cementerades när en dag fick ett foto med autograf tillbaka.

Fram till att jag började studera kring 1998 följde jag Tottenham hela tiden, men därefter blev det en paus där jag släppte fotbollen och endast följde Tottenhams resultat lite då och då.  Kring 2006 hade jag flyttat till Stockholm och såg en match mellan Tottenham och Liverpool hemma hos en kompis. I en liten sekvens i början av matchen såg jag Luka Modric göra ett otroligt utsidan-av-foten-inlägg och genom hans briljans väcktes min Spurs-kärlek till liv igen. Sedan dess har jag följt Tottenham ”på riktigt” igen och älskar laget mer och mer för varje match jag ser.

Har du några favoritspelare genom tiderna? Gary Lineker, Teddy Sheringham och Luka Modric

Någon favoritmatch? FA cup-finalen 1991 är min mest minnesvärda match, men spänningen från Gareths Bale tre mål mot Inter Milan lever kvar i minnet.

Hur laddar du upp inför matcherna? När jag är hemma har jag inga direkta matchrutiner, förutom att på helgerna brukar jag dricka ett par koppar kaffe på morgonen och se frukost-tv och ha på mig min Tottenham one-piece som jag fått i födelsedagspresent. Annars försöker jag ta mig till de gemensamma matchsamlingarna i Stockholm.

Andra favoritlag i fotboll eller andra sporter? Efter att ha spelat fotboll i Östersund värmer det att se Östersund FKs framgångar både på vägen till och i Allsvenskan. Deras premiärmatch i Allsvenskan mot Bajen 2016 är min favoritupplevelse på en fotbollsläktare.

Intressen förutom Tottenham? Jag är väldigt musikintresserad och går på konserter, lyssnar på alla sorters musik och framförallt spelar jag gitarr och försöker göra musik, både själv och med andra. Utöver detta försöker jag springa en hel del och deltar varje år i Göteborgsvarvet iklädd Tottenham-tröja!

Hur många gånger per år åker du och tittar på Tottenham? Min första match på White Hart Lane var mot Arsenal i mars 2014 och efter det i april 2016 mot West Brom så det har varit sparsamt hittills. Under 2016/2017 har jag sett åtta matcher och siktar in mig mot en nionde mot Bournemouth över påsk.

Hur ser din matchdag ut innan du ska se match på WHL? Jag brukar komma till White Hart Lane åtminstone tre timmar innan matchstart för att uppleva så mycket klassisk engelsk fotbollsstämning som möjligt. När jag är där brukar jag promenera runt arenan och ta lite foton, köpa matchprogram, kolla shopen och sedan ta en öl på två eller tre olika pubar. Sedan laddar jag sista halvtimmen inne på arenan genom att kolla lite uppvärmning och känna av stämningen på läktaren.

Efter matchen blir det oftast någon öl och eftersnack med andra fans!

Vilken är din favoritpub i N17 och varför? Jag gillar att det finns så många olika! Antwerp Arms är lite lugnare och det är schysst att dricka den lokalt brygda Hopspur Ale. Bricklayers är ju kul när det är bra drag och sång och på Coach & Horses brukar det vara kul att snacka med folk efter matchen.

Berätta om varför du är världskänd i Norge. Inför matchen mot Stoke blev jag tillfrågad (genom THSS) om jag kunde delta i en intervju till en artikel som handlar om fans som reser till England för att se på fotboll. Givetvis kunde jag det, och innan matchen blev jag fotad inne på Bricklayers och utanför White Hart Lane och samtidigt intervjuad av en engelsk journalist. Artikeln har nu publicerats i flygbolaget Norwegians flygplanstidning som man bläddrar igenom när man sitter på planet och väntar på att få landa i London igen. Hela artikeln kan läsas här: https://goo.gl/U6xySM

(Samtidigt blev jag även intervjuad av ett TV-team för Premier League Productions men dom bilderna har jag inte sett skymten av än)

Varför tycker du att man ska vara medlem i THSS? Jag blev medlem i THSS efter att ha snackat med ordföranden Johan Sjöström innan den ökända Iron Maiden-konserten på Friends. Att enkelt lyckas köpa biljetter till Arsenal-matchen var en inkörsport till en ny nivå av att följa Tottenham, men framförallt har det varit väldigt positivt att vara med på föreningsmöten och matchsamlingar och lära känna många människor från hela Sverige. Min favoritaktivitet med klubben har varit fotbollsturneringen när en massa THSS:are samlades på en grusplan i Stockholm iklädda Spurs-matchtröjor från olika årgångar!

Ett stort tack till Per för att du tog tid att svara på mina frågor!

COYS

/Sverker ”Svucka” Otterström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.