KRÖNIKA: Vi borde prata om Dele Alli

Det skrivs texter om alla möjliga sorters spelare, men ofta är det desamma. Det är de populära storklubbarra likt Manchester United och Liverpool som får uppmärksamhet, som får texter skriva om sig och sina spelare som Mesut Özil, Adam Lallana och Paul Pogba, såväl som Jamie Vardy och Gabriel Jesus. Jag vill bara stanna upp lite mitt i allt detta och säga – men Dele Alli då?

Dele är erkänt en av de bästa unga spelarna i hela världen just nu, och hans prestationer på planen, och för laget Tottenham har varit helt enastående. Han har på ett konsekvent plan visat vad han går för, samtidigt som han ständigt utvecklas. Han är en av fotbollsvärldens hetaste tonåringar för tillfället, den där 20-åringen i Tottenham Hotspurs elva, som av FourFourTwo blivit utnämnd till världens bäste fotbollsspelare under 21 år. Efter att ha anlänt till White Hart Lane fick han genast förtroende från Maurico Pochettino, något han har betalat tillbaka tusenfalt, i form av mål och assister såväl som vad han har bidragit till laget i form av laganda och energi på planen. Detta är såklart någonting som de stora klubbarna ute i Europa har uppmärksammat och bland annat Real Madrid har visat stort intresse för Dele. Kommer han att stanna i Tottenham eller bländas av kändisskapet och välja en flytt till en, i europeiska mått mätt, större klubb? Kommer han att kunna utvecklas i norra London och nå sin fulla potential?

Dele kom till Spurs 2015 från MK Dons och som sig bör var många försiktiga i sina förhoppningar. Det handlade om en ung spelare med tidigare erfarenhet i League One, med ett gulligt leende och en busig charm. Dele visade sig dock snabbt vara mer än så. Genom att direkt etablera sig i Tottenhams elva visade han på intention, och bidrog med tio mål och nio assister. Han hyllades, men många avfärdade honom ännu som ett ”one-season wonder”. De skulle bara se vad som komma skulle.

Under sin andra säsong i Premier League – för ja, detta är enbart hans andra säsong, även om det är svårt att tro när man ser honom! – har han gått från att vara den söte tonåringen med sin barnsliga vinkning, känd från Spurs sociala medier där han busar runt med sin bäste kompis Eric Dier, till att även vara en viktig kugge i Tottenhams anfall, som redan har prodcuerat 14 mål och fyra assister i ligan, och som också visat sig ha något av ett temperament. Detta temperament kan vara både till hans för och nackdel. Men i det stora hela verkar han kunna fokusera på fotbollen när det krävs och även om tempremanentet ibland tar överhanden, som det där dumma röda kortet han drog på sig i returmötet på Wembley mot KAA Gent, ser det ut som att han använda sin vinnarskalle mer som drivkraft i viktiga moment av spelet än för att dra på sig kort. Icke att förglömma så var även fantastiska spelare som Steven Gerrard och Michael Owen något hetlevrade i början, men de lärde sig att vända den energin till någonting positivt istället.

Deles insatser för Tottenham har inte gått omärkt förbi, och många är de klubbar som finner 20-åringen intressant. En av dessa ryktas vara Real Madrid, en klubb som är känd för att norpa spelare av oss. Spelare som nu senast Luka Modric och Bale, som har gått från att vara excellenta spelare i Tottenham till att bli några av de bästa och kändaste spelarna i världen på sina respektive positioner i Real, är någonting som såklart måste vara extremt lockande för en spelare som Dele. Det återstår att se huruvida Real faktiskt kommer att lägga ett bud på engelsmannen, och om han och klubben skulle kunna komma fram till någonting. Ännu finns det ingenting som säger att han inte kommer att fortsätta i Tottenham. För i Tottenham har Dele chansen att verkligen vara del av någonting. Jag har en stark tro på Mauricio Pochettino och att enbart titta på vart han har tagit oss de senaste åren indikerar på att det finns mer att hämta där detta kom ifrån, och jag tror att Dele är en viktig del i det hela. 20-åringen har ett moget synsätt på laganda, någonting som influeras starkt genom Pochettino såväl som hans tuffa träningsmetoder som fodrar nyttig konkurrens, och om vi får behålla spelare som Harry Kane och Moussa Dembele tror jag verkligen att även Dele stannar. Det är ett lag som jobbar för varandra och som har som mål att nå någonstans och ha troféer som bevisar det. Dele får mycket frihet i laget och han har möjlighet att spela så mycket han vill, så till vida att han håller sig frisk och hel, i ett lag med stora ambitioner, vilket måste vara tilltalande.

Jag ville slå ett slag för Dele Alli – en ung och mycket lovande talang, som kan komma att utvecklas till något riktigt stort. En mittfältare som med sin kvickhet och förmåga att gnistra till på två sekunder kan vända en match och det faktum att han har börjat visa mer och mer striker-tendenser har väl knappast undgått någon. Den unge engelsmannens utveckling är en mycket positiv sådan och jag hoppas att vi kommer att få njuta av den i många år framöver. Men vid närmare eftertanke är det kanske inte så viktigt huruvida Dele får texter skrivna om sig eller om de tapetserar hans ansikte över tidningsomslag (även om han är på framsidan av april månads FourFourTwo!). Vid närmare eftertanke är det viktigaste nog ändå bara att han fortsätter så som han gör, lite under radarn men alltid redo att hugga, och så länge jag får njuta av talangen i en liljevit matchtröja är jag nöjd.

Skriven av Emma Tobiasson

2 comments

  1. Dan Faleklev

    Mycket bra analys !

  2. Tack för en underbar Krönika! COYS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.