Matchrapport: Spurs 2 – 1 Southampton

Taktiken från Claude Puel var tydlig från start. Likt många av oss Spursfans har även Southamptons ledarstab identifierat Ben Davies som en svagare offensiv pjäs än Walker på andra sidan. Därför överbelastade man sin vänsterkant med Bertrand, Redmond och både Tadic och Gabbiadini som drog sig mer åt vänster än att stanna centralt. Detta gjorde att Walker tvingades arbeta mer defensivt än offensivt och hemmalagets kantspel koncentrerades på Davies som lämnades relativt oattackerad.

Kantspelet var också tämligen fruktlöst från Tottenham och farligheterna kom centralt genom hög press och fin rörlighet hos den offensiva trion i Alli, Son och Eriksen. Även Vertonghen och Dembélé var på strålande spelhumör med finurligt passningsspel i offensiv del.

Redan efter ett par spelade minuter slår Eriksen en genialisk långpassning som friställer en djupledslöpande Son. Han får dock inte kontroll på bollen och Forster i bortalagets mål kan rädda.

Med knappa kvarten spelad kommer man så fram centralt efter att Vertonghen stått för ett fint förarbete. Dembélé fintar bort sin försvarare och lämnar över bollen till Eriksen som i hög fart drar till med vänstern från 20 meter och sätter 1-0! Fint mål i alla sekvenser.

Tio minuter senare har Tottenham hörna och alla på arenan är övertygade om att Alderweireld, genom sin patenterade löpning, ska sätta dit tvåan för hemmalaget, men Forster gör en demonräddning.

I matchminut 32 leder ytterligare en fantastisk passning från Vertonghen till total oreda i Southamptons försvar och efter lite flipperboll rivs Dele ned. Straffen döms korrekt även om det lika gärna kunde blivit varning för filmning. Alli tar själv hand om straffen och sätter den kyligt till 2-0!

Southampton är på intet vis utspelade utan matchen är, bortsett målen, jämn. Statistiskt sett är den faktiskt helt jämn. Skillnaden i paus är att Spurs är mer effektiva och mer aggressiva. Gabbiadini går även sönder i mitten av halvleken och ersätts av Shane Long. Kanske skulle man också fått en straff på stopptid när Davies sparkar ned Tadic i eget straffområde.

I andra halvlek är rollerna ombytta. Southampton är det aggressiva och drivande laget. Sju minuter hinner gå innan Redmond slår ett fint inlägg som Toby missar totalt vilket friställer Ward-Prowse som enkelt slår in reduceringen. 2-1.

Det är långt kvar av matchen men nu slutar Spurs att spela fotboll. Offensiven är i stort sett obefintlig och man bjuder in bortalaget i matchen. Ingen skugga skall falla på Southampton som gör en bra match och är ett erkänt starkt lag men det går inte att spela av en match när det står 2-1 och 40 minuter återstår.

Winks byter av Son efter 75 minuter, Trippier byter av Walker strax därpå och Janssen får ett par minuter på sig efter att Eriksen blir tredje spelare att lämna planen. Winks gör ett mycket starkt inhopp och bidrar med karaktär och inställning, lite synd bara att Son, som passar för det kontringsspel som matchbilden bjöd in till, inte fick chansen att avsluta matchen. Trippier gör inte många rätt under sina minuter, men Walkers gula kort spelade säkerligen in. Janssen har faktiskt ett par lägen att definitivt avgöra men hans roll blev att bli nedsparkad och döda tid. Jag tycker att det var lite märkliga byten.

Det är inte första gången och det kommer inte vara den sista gången jag sitter med en puls på 180 efter en Spursmatch. Det känns dock mer tryggt än någonsin under Pochettino och med vår trupp som samlar på sig mer och mer rutin med varje spelad match. Vissa spelare gör mig så klart mer nervös än andra i en sådan här match, men ett grundrecept för att spela av ett resultat? Ge bollen till Moussa Dembélé.

Spelarbetyg:

Lloris – 6 – Såg stundtals väldigt osäker ut och spelet med fötterna fungerade inte idag.

Dier – 7 – Hade det stundtals jobbigt tillsammans med Walker, men gör det bra.

Alderweireld – 6 – Han gör inte många missar, men den vid målet drar ner betyget.

Vertonghen – 8 – Mycket bra passningsspel idag.

Walker – 6 – Kom inte till sin rätt idag.

Wanyama – 7 – Lite halvtaskig bollbehandling stundtals, annars som vanligt stabil.

Dembélé – 9 – Jag har öst beröm över honom tidigare och har slut på superlativer. Fotbollsporr!

Davies – 6 – Har förbenat svårt med sina inspel. Bättre i andra när han går mer centralt.

Eriksen – 8 – Snyggt mål. Gör sällan, om inte aldrig, en dålig match numera. Viktig.

Son – 6 – Han behöver yta för att fungera som bäst, han blev lite väl statisk idag.

Alli – 8 – Spelar alltid på gränsen och när det fungerar är det effektivt. Som idag.

Winks – 8 – Inte mycket speltid men kommer in med exakt rätt inställning.

Trippier och Janssen spelade för lite för ett rättvist resultat.

Det är darrigt och nervöst i stort sett hela andra halvlek men det gör ju segern desto skönare. 2-1 och resultatet ger tio segrar i rad på White Hart Lane. Inte illa pinkat.

Skrivet av Niclas Mahlm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*