Silly Season – tankar

Det är den tiden på året – Silly Season. Trupper förstärks, lag blir sönderköpta och rykten florerar. Men hur påverkas vårt Tottenham? Var behöver vi förstärka, vilka spelare ska se sig om efter en ny klubb och vem ska vi hålla extra hårt i?

Det allra starkaste ryktet som gått runt i silly-världen gällande Tottenham har varit det om Vincent Janssen. Nu är det också bekräftat att han spelar i våra färger nästa säsong. För många kanske okänd, men har varit en utpräglad målskytt i AZ Alkmaar denna säsong.

Det största hålet i vår annars relativt kompletta trupp är det i anfallet. Eller snarare bakom anfallet. Vem ska ersätta Kane när han mot all förhoppning går sönder, eller behöver vila? Förra säsongen spelade Heung Min-Son och Nacer Chadli på topp i matcher där Kane vilade, och det håller förstås inte att ha två yttrar som ensam spets. Möjligtvis i de inhemska cuperna, men inte i ligan eller ute i Europa. Går Kane sönder så står vi där helt utan ordinarie anfallare, och inför en säsong där vi ska spela Champion League håller det självklart inte. Samtidigt är det svårt att hitta en sådan anfallare – eftersom hans enda jobb är att ersätta Kane när Kane är skadad/trött. Han kommer aldrig någonsin att ta en ordinarie plats i startelvan, så länge vi inte ändrar spelsystem. Så mycket betyder Kane för klubben, som spelare men också som klubbsymbol. Vad jag har förstått är Janssen en ganska kompakt box-forward med mycket styrka och vilja kryddat med en oerhört bra avslutningsförmåga. 207 miljoner kronor för honom låter rimligt, med den fotbollsvärldens nya måttstock mätt.

Under en säsong där väldigt mycket har gått rätt förefaller det sig naturligt att inte ändra särskilt mycket i startelvan. Därför har många spelare inte fått den speltiden de kanske tycker sig förtjäna, och vill därför bort från klubben. Om ni minns säsongen 2014/2015 så var Nabil Bentaleb och Ryan Mason två väldigt hyllade spelare, men sedan omskolningen av Eric Dier till defensiv mittfältare och succéblomstringen av Dele Alli har de två herrarna fått nöta mycket bänk. En spelare som Ryan Mason, 25 år gammal och inte nära startelvan, kanske borde ta och se sig omkring. I och med värvningen av Victor Wanyama kommer det att bli väldigt trångt på det där mittfältet, även när truppen behöver breddas inför stundande Champions League-spel. Nabil Bentaleb är bara 21 år, mitt förslag är att låna ut honom till Serie A eller möjligtvis Ligue 1, för att få den speltid han så desperat behöver vid den unga åldern. Fungerar inte det så ligger en försäljning nära till hands, en 21-åring med en bevislig talang och kvalité kan man få en bra peng för dessa dagar.

Något vi annars behöver är att bredda vår trupp. Nästa säsong ska vi tampas på fler fronter, vilket kommer innebära mer belastningsskador än vanligt. Tre ordinarie mittbackar håller inte, även om Dier kan flytta ner i banan. Jag tror att ännu en mittback, kanske med rutin från spel i Champions League, kan vara nyttigt. Jag hade älskat att se Neven Subotic (som var överraskande bra mot oss i EL-mötet) värvas från Dortmund. Den rutinen och det resoluta försvarsspelet kan hjälpa oss väldigt mycket tror jag. Målvaktssituationen ser bra ut, och även om jag inte gillar Michel Vorm personligen är det svårt att få in en bättre målvakt på en så uttalad andrepost. Hoppas att Luke McGee får chansen i någon match i år, han ser spännande ut.

Mittfältet ser bra ut på många plan, framför allt det defensiva. I offensiven måste vi ha mer skärpa. En oskarp Erik Lamela eller alltför yvig Heung-Min Son kommer inte att hålla mot de allra bästa lagen. Jag vill att vi åtminstone får in en ny yttermittfältare, det har snackats mycket om Giorginio Wijnaldum. Ett mycket bra komplement tror jag, ett av få ljus i Newcastle förra säsongen och kan säkert fås för en relativt billig peng då han med stor sannolikhet har en kontraktsklausul som aktiverades när degradering till Championship var ett faktum. Det har snackats om Mario Götze också då han endast har ett år kvar på kontraktet samt en oönskad plats i Bayern München. Hade vi säkrat upp honom hade vi stärkt vår startelva och trupp nämnvärt.

På ytterbacksplatserna har vi en lyxpräglad backning. Ben Davies och Kieran Trippier är två fullgoda ersättare, och jag skulle vilja behålla DeAndre Yedlin i truppen denna säsong. Han såg bra ut i Sunderland under den gångna säsongen och fick spela kontinuerligt. Alex Pritchard tror jag behöver en utlåning till för att verkligen bevisa sig, och jag tror Josh Onomah kan behöva något liknande. Tom Carroll har jag aldrig varit särskilt imponerad av, men en säsong som denna kan han vara bra att ha i truppen. Skador och slitningar kommer att uppstå och han kommer få sina chanser.

Med detta sagt hoppas jag på ett relativt händelserikt transferfönster, på båda fronter. Det finns ett par hål att fylla i truppen, men truppens utseende är i nuläget bra.

Vad tror och tycker ni?

Skrivet av Cesar Fältskär

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*