Colchester – Tottenham, 1-4, FA-Cupen

En eftermiddag i solen hos Colchester blev en relativt enkel 4-1 seger för Pochettinos spelare i liljevita färger.

Truppen som argentinaren ställde upp stämde nästan exakt överens med vår gissning inför matchen. Vorm mellan stolparna, Trippier som högerback, Dier och Wimmer som mittbackspar och Davies som vänsterback. Defensivt mittfält bestående av Bentaleb och Carroll samt den offensiva fyran bestående av Chadli, Eriksen, Lamela samt Kane.

En otroligt stark startelva för ett möte med League One-laget Colchester som just nu ligger på nedflyttningsplats i sin liga.

Man tolkade nästan startelvan som att Pochettino verkligen ville säkra fortsatt spel i FA-Cupen utan några oväntade överraskningar och riskera omspel i ett redan intensivt spelschema i Februari.

Matchen fick en lite otrevlig start då Colchester förlorar sina två mittbackar nästan omgående. En måste sys och blodet forsade ned för ansiktet efter en kollision, en annan kollision tvingar Tottenham och Colchesters läkarteam tillsammans att undersöka Colchester-spelaren Wynter. Han skakar och verkar vara medvetslös. Colchester meddelade senare under matchen via sociala medier att Wynter både satt upp och talade på sjukhuset. Ingen hjärnskakning eller liknande heller, skönt efter en otäck kollision.

Tottenham var den dominanta parten i första halvlek men Colchester kämpade bra trots att man fick arrangera om i försvaret. Chadli i fin form, Kane, Lamela och även Trippier skapade oreda och kaos på Colchesters halva. Men, Colchester kämpade tappert. Dock visste man nog inte att Nacer Chadli gjorde sin 100:e match för Tottenham. Sådant måste firas. I den 27:e minuten skjuter Chadli in 0-1 för gästerna från Norra London. Välförtjänt, rättvist och även det tredje målet av Chadli på tre matcher. Ytterligare en belgare i mycket god form.

Första halvlek slutar 0-1 till Tottenham, Colchester må vara i botten av League One men kämpar bra och försöker skapa framåt när man får chansen, vilket inte är ofta.

I andra halvlek startar Lamela otroligt starkt, han är överallt, löper höger, vänster, dribblar och passar som en maskin. Det blir nästan 2-0 men bollen studsar strax utanför. Chadli försöker några minuter senare efter att Kane tacklar sig igenom hela Colchesters trupp och passar till belgaren. Rakt i ribban! Förarbetet av Kane förtjänade ett bättre öde.

Lamela missar knappt, Chadli i ribban, vem ska börja sätta spiken i kistan? Enter Eric Dier.

Den unge mittfältaren får ett skottläge, utanför straffområdet, det ser inte ut som ett farligt skott men det tar i en Colchester-spelare. Rikoschett i det andra hörnet av målet. Tråkigt för Colchester, roligt för Tottenham som utökar sin ledning. Kul för Dier också!

Lamela som haft en fantastisk match blir utbytt mot Dembele, känns som ett byte som var bestämt långt innan matchen började.

Kane lämnar över kaptensbindeln till Eriksen och blir ersatt av Son. Koreanen presenterar sig snabbt med Colchesters målvakt lyckas parera.

Senare ersätts Eriksen av Onomah, roligt att den unge mittfältaren får mer och mer speltid.

Colchester ger aldrig riktigt upp, inte ens när Chadli gör 3-0 i 78:e minuten, åter igen ett vackert anfall som Trippier skapar längst sin kant. Man of the Match-insats. Colchester får ett mål och det är extremt tursamt. Ett anfall slutar i ett självmål av Davies som försöker hänga med defensivt men hamnar fel. Otur.

Carroll och Chadli sätter dock fart omgående efter 3-1 målet, ett fantastiskt anfall som slutar i boxen hos Carroll, 4-1.

Tack för kaffet, Colchester!

Summering – Tottenham lyckas med något som sällan Harry Redknapp eller André Villas-Boas lyckades med i FA-Cupen. Man roterar till relativt stor del utan att tappa skärpan offensivt samt defensivt. Det blir en behaglig 4-1 seger utan några större överraskningar. Samtidigt som vi har batteri och trupp att använda till bortamötet mot Norwich på Tisdag i ligan.

Spelarbetyg

Vorm, 7 – Blir aldrig riktigt testad och det insläppta målet var mer otur än bristande förmåga.

Trippier, 8 – Hans bästa insats i Tottenham än så länge. Fantastisk fart och tempo med bra inlägg, guld värd.

Dier, 7 – Gjorde stabil vikarieinsats som mitgtback och dominerade mot Colchesters försök till spel. Mål också!

Wimmer, 7 – Gör det bra med Alderweireld även fast han inte är Vertonghen. Mycket god insats.

Davies, 7 – Inte lika briljant som Trippier men en mycket god insats. Självmålet, ren otur.

Carroll, 8 – Vilket mål av Carroll, vilket arbete, otroligt roligt att se!

Bentaleb, 6 – Samarbetet med Carroll var lite av varierande kvalitet i första halvlek, men de spelade upp sig

Lamela, 8 – Idag skulle han gjort minst ett och kanske två mål, men icke. Otroligt stark insats.

Eriksen, 7 – Väl genomförd insats av dansken vars passningsspel dominerade mittfältet.

Chadli, 9 – Två mål, en assist och ett otroligt arbete offensivt.

Kane, 7 – Inte hans bästa dag på jobbet men hans arbete offensivt skapar situationer som leder till mål.

Inhopp,

Dembele, 6 – Gör inget större intryck på matchen då Tottenham dominerade redan innan.

Son, 7 – Kommer in och gör skillnad direkt genom att skapa problem för Colchester.

Onomah, 7 – Har flera moment av briljans där han tar sig igenom Colchesters mittfält, spännande spelare.

Lottningen till FA-Cupens femte omgång sker på söndagen den 31 januari kl 19:15 på BBC One.